Profile
Log ind
WAYF login
Log på med SSOGlemt adgangskode?
Bliv abonnent
Zenia Stampe
svarer
Kaare Dybvad Bek

Zenia Stampe (R) spørger udlændinge- og integrationsministeren, Kaare Dybvad Bek, om ministeren kan udarbejde en oversigt over de rettigheder – herunder adgang til permanent ophold, familiesammenføring, arbejdsmarkedstilknytningsordningen og øvrige beskyttelse mod inddragelse af sin opholdstilladelse og udvisning mv. – som tildeles hhv. personer med ophold efter særloven og personer med flygtningestatus i Danmark?

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 41, Spørgsmål 6
Kan ministeren udarbejde en oversigt over de rettigheder – herunder adgang til permanent ophold, familiesammenføring, arbejdsmarkedstilknytningsordningen og øvrige beskyttelse mod inddragelse af sin opholdstilladelse og udvisning mv. – som tildeles hhv. personer med ophold efter særloven og personer med flygtningestatus i Danmark?

Vil ministeren endvidere kommentere oversigten, herunder om han finder det rimeligt, at personer med ophold på baggrund af Afghanistan-særloven stilles ringere end andre personer med international beskyttelse i Danmark, som regeringen også betegner som ”midlertidige”?

Svar fra onsdag den 8. november 2023
Det er ikke muligt at udarbejde en sådan oversigt, der efterspørges i spørgsmålet, inden for fristen for besvarelse af spørgsmål vedrørende lovforslaget.

Udlændinge- og Integrationsministeriet kan dog oplyse, at særloven i vidt omfang er en gengivelse af udlændingelovens almindelige regler. Der kan i den forbindelse bl.a. henvises til særlovens regulering af udelukkelse fra at blive meddelt opholdstilladelse. Endvidere kan der henvises til særlovens regulering af adgangen til beskæftigelse samt muligheden for at blive meddelt opholdstilladelse efter arbejdsmarkedstilknytningsordningen.

En række af udlændingelovens regler finder herudover direkte anvendelse for udlændinge, der har opholdstilladelse efter særloven. Det betyder, at bl.a. udlændingelovens regler om udvisning og bortfald finder anvendelse for personer med opholdstilladelse efter særloven.

Herudover er der forhold, der adskiller særlovens bestemmelser fra udlændingeloven. Det gælder bl.a. muligheden for at opnå en opholdstilladelse i Danmark, hvor særloven har givet de omfattede personer et opholdsgrundlag i Danmark, som ikke er muligt i henhold til udlændingeloven.

8. november 2023 Udlændinge- og Integrationsministeriet Akt-id 6198 4000 [email protected]

www.uim.dk 36977191 2023 - 16793 2508372 Endvidere er personer med opholdstilladelse ikke omfattet af udlændingelovens regler om tidsubegrænset opholdstilladelse. Opholdsgrundlag efter særloven indgår således ikke ved beregningen af den periode, hvori en udlænding skal have haft opholdstilladelse for at opnå tidsubegrænset opholdstilladelse efter udlændingeloven.

Det bemærkes, at alle med opholdstilladelse efter særloven siden deres ankomst til Danmark har haft mulighed for at indgive en ansøgning om opholdstilladelse efter udlændingelovens regler herom, herunder asyl. Det ændrer det fremsatte lovforslag ikke på. Personer, der får deres opholdstilladelse forlænget i medfør af lovforslag, vil således fortsat have mulighed for at indgive en ansøgning om opholdstilladelse efter udlændingelovens regler og dermed skabe sig et andet opholdsgrundlag, inden udløbet af særloven den 1. december 2025.

Kaare Dybvad Bek / Brit Gotthard Jensen Side
Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024