Profile
Log ind
WAYF login
Log på med SSOGlemt adgangskode?
Bliv abonnent
Karina Adsbøl
svarer
Pernille Rosenkrantz-Theil

Karina Adsbøl (DD) spørger social- og boligministeren, Pernille Rosenkrantz-Theil, om ministeren bedes redegøre for, om der kan være retssikkerhedsmæssige konsekvenser ved, at man giver krisecentre domstolsbeføjelser i praksis

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 94, Spørgsmål 4
Ministeren bedes redegøre for, om der kan være retssikkerhedsmæssige konsekvenser ved, at man giver krisecentre domstolsbeføjelser i praksis? Der henvises til, at det af L 94 fremgår, at der i § 6 I forældreansvarsloven, jf. lovbekendtgørelse nr. 1768 af 30. november 2020, som ændret ved lov nr. 2215 af 29. december 2020, foretages følgende ændringer:

1. I § 24, 1. pkt., ændres »kapitel 11 i lov om social service« til: »kapitel 5 i barnets lov«, og i 2. pkt. ændres »kapitel 11 i lov om social service« til: »§ 20 i barnets lov«.

2. Efter § 29 a indsættes før overskriften før § 30: »§ 29 b. Opholder et barn sig i en boform efter §§ 109 eller 110 i lov om social service med den ene forælder, og godtgøres det, at opholdet skyldes vold eller trusler om vold fra den anden forælder, skal der af hensyn til barnets bedste efter anmodning fra den forælder, som barnet opholder sig hos, træffes en midlertidig afgørelse om, at barnet ikke har samvær eller anden kontakt med den anden forælder. Dette gælder dog ikke, hvis det anses for bedst for barnet at have kontakt med den anden forælder.«

Svar fra mandag den 22. maj 2023
Vil ministeren kommentere henvendelsen af 15. maj 2023 fra Foreningen Far, jf. L 94 - bilag 7?

Svar:

Med det fremsatte følgelovsforslag til forslag om barnets lov foreslås forældreansvarsloven ændret ved, at der indsættes en ny bestemmelse som §

29 b om suspension af samvær, hvis det er godtgjort, at et barns ophold med en forælder i en boform efter §§ 109 og 110 i serviceloven skyldes vold eller trusler om vold fra den anden forælder.

Foreningen Far giver i sin henvendelse af 15. maj 2023 til Socialudvalget udtryk for, at den foreslåede ændring vil betyde, at medarbejdere på kvindekrisecentre mv. i praksis får tillagt domstolsbeføjelser.

Jeg skal i den forbindelse understrege, at den foreslåede bestemmelse vedrører Familieretshusets og familierettens afgørelseskompetence, og at det er disse myndigheder, der skal vurdere, om det er godtgjort, at opholdet skyldes vold eller trusler herom fra den anden forælder.

Det fremgår af de specielle bemærkninger til den foreslåede bestemmelse, at myndighederne nøje skal påse, at den erklæring, der bliver udarbejdet af fx kvindekrisecentret, indeholder den fornødne godtgørelse af, at forælderens og barnets ophold skyldes vold og trusler om vold fra den anden forælder, og af barnets perspektiv. Er dette ikke tilfældet, finder den foreslåede bestemmelse kun anvendelse, hvis disse forhold kan godtgøres på anden vis, fx ved politianmeldelse, skadestuerapport, andre sagkyndige udtalelser m Myndighedernes afgørelse om samvær m.v. skal altid være udtryk for den bedst mulige løsning for barnet, også afgørelser efter den foreslåede bestemmelse. Jeg er således ikke enig i foreningens udlægning af bestemmelsen.
Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024