Debat

Danmark skal gå i spidsen

LEDERKONCENTRAT: Koncentrat af lederen "Aktiv dansk EU-politik efterspørges" i Børsen, 20/6 2005. EU har i lang til foregåes i forskellige hastigheder. Derfor skal man ikke være bange for, hvis et samarbejde ikke sker i samlet flok. Men Danmark skal være med i den gruppe, som skal sikre unionens overlevelse.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.
Med EU-topmødets begravelse af EU-forfatningstraktaten og uenigheden om EU's fremtidige budget er EU atter i dyb krise. Men midt i al jammeren er det nødvendigt at minde ikke mindst nye medlemmer om, at kriser er et klassisk element i EU's udviklingsmønster, og at samarbejdet altid er foregået i stød. Det er også typisk foregået i flere hastigheder, i hvert fald siden Danmark kom med i 1973 med det første sæt forbehold.

Forfatningsjurister, enkelte politologer og de få overlevende klassiske føderalister har det dårligt med, at et samarbejde ikke foregår i en samlet flok, som er enig om at bevæge sig i samme retning i samme hastighed. (...)

Betingelsen for, at der sker noget i det europæiske samarbejde i de nærmeste par år - indtil franskmændene sender Chirac på pension - er imidlertid, at landene i det nye Europa finder sammen og redder, hvad reddes kan af stumperne i den kuldsejlede forfatning og finder nye veje til øget vækst og beskæftigelse, hvor det overhovedet måtte være muligt. Kan det ikke ske i samarbejde i Bruxelles, så må det ske i et samarbejde mellem de lande, der kan og vil være med. Danmark skal selvfølgelig være med i denne gruppe.

Det kommende britiske EU-formandskab, med premierminister Tony Blair i spidsen, har en historisk chance for at præge EU's udvikling i en liberal og vækstorienteret retning. På topmødet valgte Blair at være lige så national i sit rabatkrav, som Chirac var reaktionær i sin landbrugspolitik. Som EU-formand må Blair være forpligtet til at sikre de nye EU-landes budgetforventninger, for den eneste kort- og mellemfristede mulighed for at øge væksten i EU er at øge tempoet i integrationen af de nye og de gamle lande.

Den danske topøkonom i OECD, Jørgen Elmeskov, foreslår, at EU åbner for den billige arbejdskraft i de nye østeuropæiske medlemslande. I betragtning af, at en polsk blikkenslager kom til at spille en helt central rolle som skræmmefigur i nej-kampagnen op til den franske folkeafstemning, er det en død sild i Frankrig og formentlig også i andre EU-lande. (...)

Men der er behov for, at netop statsministeren i det land, der med København lagde navn til start og mål på udvidelsen med de østeuropæiske lande, går videre med nye tanker om, hvordan den økonomiske integration kan komme op i tempo til gavn for hele EU. Det er den store udfordring til dansk EU-politik i de kommende år.

Bulgarien og Rumæniens optagelse synes heldigvis ikke i fare, og efterhånden som meningsmålingerne har givet voksende støtte -i de seneste sågar rent flertal - til CDU/CSU i Tyskland, så lyder der stadig mere reformvenlige toner fra kanslerkandidaten Angela Merkel.

EU-landene bremsede bevidst integrationen af arbejdsmarkederne ved sidste udvidelse. Danmark, men også andre EU-lande, ville have stor glæde af den berømte eller berygtede polske blikkenslager, for på hele bygge- og anlægsområdet er vi takket være den almindelige danske velstand og især det kogende hede boligmarked på vej mod flaskehalse. Men dette er kun en lille detalje i det store billede, at øget udbud af arbejdskraft, især arbejdskraft med efterspurgte kvalifikationer fra Østeeuropa, vil styrke EU's globale konkurrenceevne og vækst

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Fogh Rasmussen

Formand og stifter, Rasmussen Global og Alliance of Democracies Foundation, seniorrådgiver, Citigroup, fhv. generalsekretær, Nato, fhv. statsminister (V), partiformand & MF
cand.oecon. (Aarhus Uni. 1978)

Per Stig Møller

Fhv. udenrigsminister, kultur- og kirkeminister, miljøminister, MF (1984-2015) og partiformand (K)
mag.art. (Københavns Uni. 1967), dr.phil. i litteraturvidenskab (Københavns Uni. 1973)

0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024