Debat

EU's struktur skriger på reform

LEDERKONCENTRAT: Koncentrat af lederen "Nedsmeltning - EU's struktur skriger på reformer" i Politiken, 20/6 2005. Nu hvor politikerne har tabt forfatningen på gulvet på grund af nationale hensyn, må der vises handlekraft til at vedtage et nyt budget. Statsministermodellen har spillet fallit. Samtidig er EU mere nødvendig end nogensinde.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.
ALLE GJORDE, som man måtte forvente, og det gik helt ad helvede til. EU-topmødet i Bruxelles brød sammen, afstod fra at give et egentligt svar på den demokratiske krise, som nejerne har åbnet, og benyttede i stedet lejligheden til at smadre budgetporcelænet i fuld offentlighed.

Det er nemt nok at finde skurke. Blairs rabat-egoisme, Chiracs kærlighed til franske bønder, hollændernes nyopdagede egoisme og almindelig kortsynethed bordet rundt gjorde det umuligt at finde de i virkeligheden små beløb, der kunne løse i det mindste EU's mest elementære problem: Hvor skal driftsmidlerne komme fra?

Men sandheden er, at alle gjorde, hvad man måtte forvente. Formanden, Jean-Claude Juncker fra Luxembourg, forsøgte sig med det ældste nummer i EU's skuffe, nemlig at bruge én krise til at løse en anden.

Når I nu har tabt forfatningen på gulvet, så må I vise handlekraft på budgetfronten! (...)

SELV OM Det Europæiske Råd rummer lidt flere opportunister, egotrippere og politiske ringvrag end sædvanlig, er det ikke de trætte mænd i jakkesæt, der er problemet. De gjorde, hvad de kunne i en politisk struktur, der skriger på reformer.

Det gælder både i det små: Selve topmødet har endnu en gang bevist sin uegnethed som politisk reformforsamling - og i det store: Folkeafstemningerne holdes på det forkerte tidspunkt om det forkerte spørgsmål.

Men som østeuropæernes offervilje viser, er EU så nødvendigt som nogensinde. Det befinder sig på et historisk højdepunkt, hvad tiltrækningskraft og resultater angår. Unionen kan vælge og vrage mellem ansøgere, flere lande står i kø foran euroens dør, og det er de færreste EU-skeptikere, der kan finde andre alternativer til EU end ... et bedre EU. Så langt har de ret.

Der er rimelig tid til at få et nyt budget på plads. Debatten om en reform af EU's beslutningsmekanismer kan derimod - forfatningstraktat eller ej - ikke udskydes. Statsministermodellen har spillet fallit. Der må nytænkning til.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Fogh Rasmussen

Formand og stifter, Rasmussen Global og Alliance of Democracies Foundation, seniorrådgiver, Citigroup, fhv. generalsekretær, Nato, fhv. statsminister (V), partiformand & MF
cand.oecon. (Aarhus Uni. 1978)

0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024