Debat

FOA og 3F: Giv ambulancepersonalet adgang til relevant patientinformation

I dag har ambulancebehandlere og paramedicinere ikke adgang til patienternes medicinoplysninger. Det kan være livsfarligt for patienterne, særligt de akut syge, skriver Flemming Overgaard og Thomas Brücker.

Ambulancebehandlere og paramedicinere<span>&nbsp;bør de have den samme adgang til relevante og kritiske patientoplysninger, som andre autoriserede sundhedspersoner har, skriver Flemming Overgaard og Thomas Brücker.<br></span>
Ambulancebehandlere og paramedicinere bør de have den samme adgang til relevante og kritiske patientoplysninger, som andre autoriserede sundhedspersoner har, skriver Flemming Overgaard og Thomas Brücker.
Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Forestil dig følgende situation: En ambulance kommer ud til en 75-årig kvinde, der ikke er ved bevidsthed. Hun bor sammen med sin demente mand. Han kan kun fortælle hendes personnummer, intet andet.

Kvinden er i behandling med blodfortyndende medicin, hvilket kan være en bekræftende indikator på, at hun har fået en hjerneblødning.

Som det er i dag, så er ambulancepersonalet nødt til at få den slags informationer gennem patienterne eller de pårørende. Alternativet er at kontakte læge eller sygeplejerske. Det giver selvsagt problemer, hvis situationen er akut.

Det skal ikke være den tilskadekomne eller akut syge patient eller deres pårørende, som skal huske, hvilken medicin de tager, eller hvad de er allergiske over for.

Flemming Overgaard og Thomas Brücker
Hhv. formand for Reddernes Udviklingssekretariat i 3F og sektorformand i FOA

Styrk patienternes sikkerhed

Sundhedspersoners adgang til relevant tidstro data er afgørende for patientsikkerheden, når behandling sættes i gang.

I dag har ambulancebehandlere og paramedicinere ikke adgang til en række relevante og kritiske patientoplysninger. Det vil sige, når ambulancen kommer ud til akut syge patienter, så har de ikke den nødvendige viden om medicin eller om kroniske sygdomme, alvorlige psykiske lidelser, når de skal påbegynde behandlingen. 

Det skal ikke være den tilskadekomne eller akut syge patient eller deres pårørende, som skal huske, hvilken medicin de tager, eller hvad de er allergiske over for. Derfor er der brug for at se på lovgivningen, så den bedre understøtter patientsikkerheden præhospitalt.

Læs også

Ambulancebehandlere og paramedicinere er i dag autoriserede sundhedspersoner, der arbejder efter bestemmelser i sundhedsloven, autorisationsloven samt klage- og erstatningsloven. 

De bør således have den samme adgang til relevante og kritiske patientoplysninger, som andre autoriserede sundhedspersoner har. Det gælder for eksempel for sygeplejersker og social- og sundhedsassistenter. 

Sund fornuft i et presset sundhedsvæsen

Set med vores øjne, så står argumenterne i kø for at give ambulancebehandlere og paramedicinere adgang til Det Fælles Medicinkort.

Det handler både om bedre patientsikkerhed præhospitalt og om en mere effektiv behandling.

Flemming Overgaard og Thomas Brücker
Hhv. formand for Reddernes Udviklingssekretariat i 3F og sektorformand i FOA

Det handler både om bedre patientsikkerhed præhospitalt, om en mere effektiv behandling, om at skabe bedre sammenhæng og om at få mindre bureaukratiske arbejdsgange.

Information om, hvilken medicin patienter tager, vil hjælpe ambulancepersonalet med at igangsætte den rigtige behandling på stedet. Ambulancepersonalet kan spare vigtig tid, hvis oplysninger om patienterne kan hentes via Det Fælles Medicinkort allerede, når ambulancepersonalet er på vej ud til patienten, og de kan komme hurtigere i gang med at give den rette behandling.

Dermed sikrer man både patienterne et bedre resultat, og man sparer sundhedsvæsenet for penge. I et presset sundhedsvæsen giver det god mening at spare arbejdsgange, samt at aflaste læger og sygeplejersker. 

Folketinget behandlede i februar et beslutningsforslag fra Liberal Alliance om at give ambulancebehandlere og paramedicinere adgang til sundhedsdata.

Alle partiernes sundhedsordførere bakkede op om, at det var en god ide at give autoriseret ambulancepersonale adgang til Det Fælles Medicinkort, men sagen ligger stadig stille.

Så kære sundhedsordfører, data redder liv, så hvornår gør I forslaget til virkelighed?

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Thomas Brücker

Sektorformand, FOA

0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024