Forsker: Danmark har bevidst ikke levet op til EU-regler

EU-REGULERING: Danmark har i flere tilfælde ikke levet op til de regler for sundhedsbehandlinger, man selv har været med til at lave i EU-regi. Det slår professor fast i en ny analyse. Venstre mener, at Danmark skal stramme op.
Forsker Dorte Sindbjerg Martinsen peger i en analyse på, at nationale hensyn spiller ind, når EU-regulering implementeres i Danmark.
Forsker Dorte Sindbjerg Martinsen peger i en analyse på, at nationale hensyn spiller ind, når EU-regulering implementeres i Danmark.
Sara Fleckner Vilstrup

Vi skal leve op til vores forpligtigelser og hverken mere eller mindre. På den måde sikres ensartede konkurrencevilkår for danske og andre europæiske virksomheder. Venstre er glade for, at der er oprettet et kontor i Finansministeriet, som skal se på implementeringen.

Jakob Ellemann-Jensen (V)
EU-ordfører
Det tog mere end ti år, før danskere, der ville have sundhedsbehandlinger i andre EU-lande, fik de rettigheder, som EU giver dem. Og det er ikke et enestående eksempel.

Danmark har "overraskende store vanskeligheder" med at leve op til de regler, man selv har været med til lave i EU. Det konkluderer Dorte Sindbjerg Martinsen, professor på Center for Europæisk Politik, Københavns Universitet, i en ny tidsskriftsartikel, hvor hun påpeger flere svagheder i måden, hvorpå danske regeringer har omsat EU-reglerne til danske forhold.

Konklusionen bygger hun på gennemgangen af to direktiver på miljø- og sundhedsområdet, hvor hun slår ned på, at forvaltningens handlemåde har båret præg af "lukkethed og vis grad af selvtilstrækkelighed", samt at "indenrigspolitiske og forvaltningsmæssige interesser gik forud for villigheden til at leve op til EU-forpligtelserne."

Dermed bryder hun med den gænge opfattelse af, at Danmark er en duks, når det handler om at implementere EU-politik, og hun mener, den manglende efterlevelse af reglerne kan gå ud over EU's legitimitet.

Dokumentation

Dorte Sindbjerg Martinsens kritik er baseret på en endnu ikke offentliggjort artikel, hvori hun analyser to caseområder, miljø og sundhed.

På sundhedsområdet har hun kigget på grænseoverskridende behandling og implementeringen af EU-Domstolens domme på området. På miljøområdet har hun analyseret implementeringen af habitatdirektivet.

I forbindelse med reglerne for grænseoverskridende behandling påpeger Dorte Sindbjerg Martinsen, at til trods for kritik af den danske fortolkning af reglerne op gennem 00'erne, ændrede Sundhedsministeriet ikke praksis, før ombudsmanden gik ind i sagen.

I forhold til habitatdirektivet undervurderede den danske regering og forvaltning opgaven med at implementere den internationale naturbeskyttelse, som direktivet indeholder. Juridisk blev det implementeret med fire års forsinkelse i 1998, og frem til 2009 er der løbende blevet udpeget flere områder til naturbeskyttelse for at leve op til direktivet.

Dorte Sindbjerg Martinsen peger på, at i forhold til habitatdirektivet må det "antages at sådanne fejlskøn af EU-reguleringens konsekvenser forekommer hyppigere end den her analyserede case" og gør dermed gældende, at vanskeligheder med implementeringen af regler fra EU er et fænomen, som breder sig ud over de beskrevne områder.


Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024