Forsker om ny OK18-strid: Staten står til at tabe frokostslagsmål
EFTERSPIL: Hvis sagen om en gruppe offentligt ansattes ret til betalt frokostpause ender i voldgiftsretten, falder afgørelsen med al sandsynlighed ud til lønmodtagernes fordel, vurderer arbejdsmarkedsforsker.
Simon Lessel
RedaktørKristine Korsgaard
RedaktionschefStaten og Moderniseringsstyrelsen kan godt forberede sig på at tabe det nye overenskomstslagsmål.
Sådan lyder vurderingen fra arbejdsmarkedsforsker ved Roskilde Universitet Bent Greve, efter at kampen om statsansattes ret til betalt frokostpause er blusset op igen.
Sagen handler om seks erhvervsskoler og gymnasier, som afskaffede de ansattes betalte frokostpause, allerede inden overenskomstaftalen faldt på plads i foråret. Og nu er lønmodtagerne og staten uenige om, hvorvidt de ansatte på disse skoler er omfattet af den ret til betalt frokostpause, som den nye overenskomst skulle sikre.
”Lønmodtagerne har en ret god sag. De har med rette kunnet forvente, at overenskomstaftalen dækker alle,” siger Bent Greve. Han vurderer, at lønmodtagerne har 90 procents chance for at vinde sagen, som ser ud til at skulle afgøres ved en faglig voldgiftssag.
Lønmodtagerne har en ret god sag. De har med rette kunnet forvente, at overenskomstaftalen dækker alle.
Bent Greve
Arbejdsmarkedsforsker, Roskilde Universitet
Den udlægning er Moderniseringsstyrelsen ikke enig i. Uenigheden består i, at Moderniseringsstyrelsen og fagbevægelsen udlægger aftaleteksten om retten til betalt frokostpause på to forskellige måder.
Repræsentanterne for lønmodtagerne mener på linje med Bent Greve, at alle statsansatte med OK18-aftalen er sikret ret til betalt frokostpause.
Moderniseringsstyrelsen mener derimod, at retten til betalt frokostpause ikke gælder for dem, der ikke havde ret til betalt frokostpause, før den nye overenskomstaftale faldt på plads.
”Vi står fuldstændig ved den aftale, vi indgik under OK18. Den aftale, vi indgik, var, at de medarbejdere, der havde en betalt spisepause før overenskomstforhandlingerne, også har det fremover,” siger vicedirektør i Moderniseringsstyrelsen Linda Nordstrøm Nissen, der mener, at fagbevægelsen forsøger at udvide OK18-aftalen.
Flemming Vinther: ”Deja-vu til OK18”
De statsansattes topforhandler ved OK18, Flemming Vinther, kalder det ”helt uforståeligt”, at Moderniseringsstyrelsen og ministeren vil lade de seks institutioner slippe for at give medarbejderne betalt frokostpause.
Og han betegner Linda Nordstrøm Nissens påstand om, at de ansatte ”vil udvide aftalen” for ”noget frygteligt vrøvl”.
”Det, vi gjorde med OK18-aftalen, var jo at tydeliggøre rammerne for de ansattes spisepause. Det var ikke en ny aftale om frokostpausen, det var en tydeliggørelse af de vilkår, der allerede gjaldt. Vi var enige om, at ledelsen ikke bare kan planlægge sig ud af den betalte spisepause; det blev helt klart stated i overenskomsten. Derfor står det også klart, at de her seks skoler har snydt vores medlemmer for en spisepause, så nu skal de jo rette ind. Ellers vil det være i direkte modstrid med aftalen,” siger Flemming Vinther til Altinget.
Han kalder skolernes ageren i sagen for ”frækhed ud over normen”.
”Og at Moderniseringsstyrelsen så giver dem ret, det er fuldstændig på månen,” mener de statsansattes frontkæmper.
Flemming Vinther mener, at sagen er med til at undergrave de statsansattes sidste rest af tillid til Moderniseringsstyrelsen efter forårets følelsesladede kamp, som var lige ved at føre til faglig storkonflikt.
”Det tærer på en i forvejen næsten ikke-eksisterende tillid. Det kan man også se på sociale medier i dag. Det er totalt deja-vu til OK18,” siger han og opfordrer innovationsminister Sophie Løhde (V) til at ”banke sit embedsværk på plads og bede dem rette ind”.
Ministeren henviser til Moderniseringsstyrelsen for kommentarer.
Ikke garanteret kompensation ved sejr
Flemming Vinther afviser, at han under forhandlingerne skulle have være opmærksom på problemstillingen med de skoler, som i forvejen havde frataget medarbejderne spisepausen.
”Nogle af skolerne var vi slet ikke opmærksomme på, og vi sad der heller ikke for at håndtere specifikke institutioner. Der var totalt enighed mellem parterne om, at vi går ind og ekspliciterer, at de her grupper har en betalt spisepause. Så ville det jo være en smule underligt, hvis vi skulle sige, at det gælder også for dem, hvor ledelsen ikke efterlever reglerne i dag. For selvfølgelig gør det det,” siger Flemming Vinther.
Professor og arbejdsmarkedsforsker Bent Greve mener heller ikke, at de lokale aftaler om afskaffelsen af den betalte frokostpause for de ansatte på de seks pågældende skoler burde været noget, som statens forhandlere skulle have været opmærksomme på i forhandlingslokalet.
Lige nu styrer sagen mod at blive afgjort ved en faglig voldgift. Hvis afgørelsen i voldgiftsretten falder ud til lønmodtagernes fordel, vil de ansatte på skolerne få retten til betalt frokostpause tilbage øjeblikkeligt, vurderer Bent Greve. Derimod er det ikke sikkert, at de vil blive kompenseret for timerne bagudrettet.
”Det bliver noget, voldgiftsretten skal tage stilling til,” siger Bent Greve.