Debat

Lægevalg: "Der skal være færrest mulige ansatte i lægepraksis"

DEBAT: Antallet af ansatte skal falde i almen praksis, mens det skal stige på hospitaler og på plejehjem, skriver Pedram Kazemi-Esfarjani, som stiller op som formand for Lægeforeningen.

At påtvinge praktiserende læger flere ansatte og klynge dem op i  bureaukratier har udhulet selvstændige lægepraksis økonomi og organisation, skriver Pedram Kazemi-Esfarjani.
At påtvinge praktiserende læger flere ansatte og klynge dem op i  bureaukratier har udhulet selvstændige lægepraksis økonomi og organisation, skriver Pedram Kazemi-Esfarjani.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Pedram Kazemi-Esfarjani
Medlem af Yngre Lægers repræsentantskab og traumekirurg

Jeg, Pedram Kazemi-Esfarjani, stiller op som formand for at reformere Lægeforeningen til at blive den danske lægestands tænketank i opposition til staten.

Staten har været EU-loyalist siden 1993. Lægeforeningen skal som en oppositionstænketank for at virke og medvirke til løsninger, som passer til den danske grundlov.

Danmark er karakteriseret ved andelsbevægelse, liberalt erhvervsliv og iværksættertradition. Under min ledelse vil vi bemyndige folket til at tage beslutninger ved informeret samtykke i klinisk hverdag som ved sundhedsreformer.

I Sverige har kommunalisering gjort faste famlielæger til en mangelvare.

Pedram Kazemi-Esfarjani
Medlem af Yngre Lægers repræsentantskab og traumekirurg

Alle individuelle patienter skal kunne afgive høringssvar om sundhedsvæsenet ved møder, ikke blot få udvalgte. Afvikling af den flerlagede bureaukratbyrde skal vi i fællesskab øverføre nationens ressourcer til etablering af velbetjente hospitalssenge, offentlige og private.

Der skal være færrest mulige ansatte i lægepraksis, flere ansatte på lokale sygehuse, regions- og universitetshospitaler og kommunale og private plejehjem.

Bureaukratier udhuler almen praksis
At påtvinge praktiserende læger flere ansatte og klynge dem op i kommunale og regionale bureaukratier har udhulet selvstændige lægepraksis økonomi og organisation.

Praktiserende læger skal til at forsvare selvstændige erhvervsdrivende virksomheder og kræve direkte henvisningsret til indlæggelse af patienter på specialiserede afdelinger på linje med henvisningsret til speciallægepraksis.

I Sverige har kommunalisering gjort faste famlielæger til en mangelvare. I Norge ødelægger Kommunernes Sentralforbund og staten fastlægeordningen ved at konfiskerede økonomisk lukrative praksis uden lægers eller patienters samtykke og uden at betale "goodwill" til læger. 

Jeg kan bevidne som skibslæge- og ledende civilsøofficer, at krydstogsskibe, som afsejler fra amerikanske havne, har bedre sygehuse end de fleste danske byer med samme population.

Det skyldes amerikanske akutlægers foreningsevidensbaserede og patientsikre standarder for maritim medicin, som den amerikansk kystvagt værner om i praksis.

Kommuner er dårlige til drive lægevidenskab og praksis. Så hellere lade selvstændigt praktiserende læger og speciallæger etablere nære sygehuse med avanceret livredning, flerdøgnspladser og rehabiliteringsafdelinger, som er ledet af læger i strategisk, taktisk og logistisk samarbejde med Forsvarets og Hjemmeværnets læger.

Kooperative selvejende institutioner eksemplificeres ved LHL-hjertesygehuset i Norge, som er velfungerende og solvent. Lokalsygehuse skal have øremærket klinisk budget på finansloven eller blive selvejende institutioner. Private monopoler skal møde lige så stærk modstand som statslige monopoler og kommunale karteller.

Læs også

Arbejdsglidning underminerer patientsikkerheden
Jeg vil kæmpe for afskaffelse af glidebanen med "arbejdsglidning", som underminerer patientsikkerheden samtidig med at skabe mangel på plejepersonale.

Jeg vil kæmpe for at erstatte "gatekeepers" – portvagterne – med læger, der faktisk tilser patienten under Lægeløftets forpligtelser og under medikolegalt straffeansvar. Patientsikkerhed opnås kun ved individuel, professionel ytringsfrihed og valgfrihed for læger

Og forsvaret af ytringsfrihed og arbejdsret foregår i domstole og fremføres for nævningeting. Kun en ægte fagforeningsmand som jeg, som ikke ser noget attraktivt i den EU-loyale stat og embedsværk kan yde konstruktiv modstand i forhandlinger om lægers grundlovsikrede retssikkerhed, sundhedsaftalen, lægelig etik og omsorg for patienter uanset alder og status og psykiatriens fremtidige patientsikkerhed.

Patientklager skal som alle sager, hvor en læge får arbejdsforbud, afprøves ved nævningeting for et sikkert og retfærdigt sundhedsvæsen. Ingen læring opnås, uden at retfærdigheden fuldbyrdes.

EU-staten er voldelig 
EU-staten er efter min frie politiske opinion utroværdig, illegitim og sundhedsskadelig.

EU-staten i Danmark er voldelig. Den EU-loyale regering i Danmark gav ved dens kommandostruktur ordre til, at politi affyrede 113 skarpe skud mod civile demonstranter og forbipasserende den 18. maj 1993, timer efter at den danske stat blev overtaget af EU "med forbehold".

Folkeafstemningen i 1992 for Danmarks nationale selvstændighed er fortsat gældende i henhold til min frie politiske fortolkning af Grundloven og konvention om folkeafstemninger.

Jeg er af den holdning, at EU og FN har udvidet husarrest og berufsverbot til flertallet af danskere ved grundlovsstridig nedlukning og arbejdsretsstridigt lockout og Schalburgtage.

Dokumentation

Temadebat: Hvordan vil lægernes nye formand påvirke sundhedspolitikken?

Lægeforeningens repræsentantskab skal vælge ny formand den 19. juni, og den nye formand skal forsøge at få indflydelse på fremtidens sundhedspolitik.

I den nuværende regeringsperiode vil det især komme til at handle om tiårsplanen for psykiatrien og en ny sundhedsaftale.

Hvad skal Lægeforeningen i formandskandidaternes øjne lægge særligt vægt på under drøftelserne af de to store politiske aftaler? Hvilke erfaringer vil kandidaterne hver især kunne bidrage med? Og er der politiske drøftelser ud over de to aftaler, som kandidaterne finder afgørende at påvirke? 

Det spørger Altinget de seks kandidater, som indtil videre stiller op som lægernes nye formand, om.

Her er kandidaterne:
  • Camilla Rathcke, centerchef ved Center for Planlægning i Sundhedsstyrelsen og speciallæge i endokrinologi 
  • Christina Frøslev-Friis, medlem af Lægeforeningens og Yngre Lægers bestyrelse og speciallæge i anæstesi og intensiv medicin
  • Helene Westring Hvidman, formand for Lægeforeningen Hovedstaden og læge på Gynækologisk og Obstetrisk Klinik på Rigshospitalet 
  • Henrik Ullum, formand for Lægevidenskabelige Selskaber og overlæge og professor på Klinisk Immunologisk Afdeling på Rigshospitalet
  • Joachim Hoffmann-Petersen, formand for Dansk Selskab for Anæstesiologi og Intensiv Medicin og uddannelsesansvarlig overlæge på intensiv- og anæstesiafdelingen på Odense Universitetshospital
  • Pedram Kazemi-Esfarjani, medlem af Yngre Lægers repræsentantskab og traumekirurg.

I Altingets temadebatter deltager en række aktører, som skriver debatindlæg om aktuelle emner.

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Pedram Kazemi-Esfarjani

Traumekirurg, medlem af Yngre Lægers repræsentantskab

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024