Lækket økonomipapir: Regeringen mangler 5,3 milliarder kroner til grøn trepart

Lempelser af finanspolitikken og fremtidige finanslovsforhandlinger skal være med til at dække milliardstore huller i finansieringen af den grønne trepart. Det fremgår af en økonomiskitse fra forhandlingerne om den grønne trepartsaftale.

Trepartsminister Jeppe Bruus (S) ønsker ikke at kommentere regeringens økonomiskitse til de politiske forhandlinger om den grønne trepart.
Trepartsminister Jeppe Bruus (S) ønsker ikke at kommentere regeringens økonomiskitse til de politiske forhandlinger om den grønne trepart.Foto: Claus Bjoern Larsen/Ritzau Scanpix
Dorte Ipsen BoddumMarie Møller MunksgaardSimon Friis Date

Regeringen lægger op til at indgå en politisk aftale om den grønne trepartsaftale uden at have fundet alle pengene til at finansiere aftalen.

Det fremgår af den økonomiskitse, som regeringen har lagt på bordet under de igangværende politiske forhandlinger.

Altinget er i besiddelse af økonomiskitsen. Af den fremgår det, at regeringen mangler finansiering til den store aftale i flere af de kommende år.

I alt mangler regeringen at finde finansiering for 5,3 milliarder kroner frem mod 2030, viser skitsen.

I 2026 og 2027 mangler regeringen at finde finansiering for cirka to milliarder kroner for at dække udgifterne i trepartsaftalen. Pengene vil regeringen dog finde ved at lempe finanspolitikken i de to år.

Jeg har ikke været ude for før, at Finansministeriet på den måde reelt bare udleverer nøglen til statskassen

Otto Brøns-Petersen
Analysechef, Cepos

Tilsvarende mangler regeringen mere end tre milliarder kroner samlet set i 2029 og 2030. Her lægger regeringen op til at finde pengene, når der til den tid skal forhandles om finanslove.

"Ubalancerne håndteres som led i den generelle tilrettelæggelse af udgifts- og finanspolitikken og i forbindelse med de kommende års bevillingslove," skriver regeringen i økonomiskitsen.

Grøn trepartsminister Jeppe Bruus (S) ønsker ikke at kommentere økonomiskitsen. Han siger i en skriftlig kommentar til Altinget:

"Som minister kommer jeg ikke til at tage pressen med ind i forhandlingslokalet, og derfor kommenterer jeg ikke på de igangværende politiske forhandlinger."

Det er heller ikke lykkedes at få kommentarer fra de partier, som netop nu forhandler med regeringen om den politiske trepartsaftale. En aftale, der ifølge Altingets oplysninger kan være på plads inden ugens udgang.

Usædvanligt at give nøglerne til statskassen

Til gengæld vil analysechef i tænketanken Cepos, Otto Brøns-Petersen, gerne kommentere regeringens manglende finansiering.

Det er nye tider, konstaterer han.

"Jeg har ikke været ude for før, at Finansministeriet på den måde reelt bare udleverer nøglen til statskassen," siger han.

Læs også

Selve den finanspolitiske effekt af at lempe finanspolitikken med samlet set godt to milliarder kroner i 2026 og 2027 er han ikke så bekymret for, da lempelsen trods alt ikke er større.

Til gengæld advarer han mod princippet om bare at lempe finanspolitikken i stedet for at finde pengene et andet sted. Også selv om Danmark har et stort økonomisk råderum og en såkaldt overholdbar økonomi.

"Tendensen er bekymrende, fordi der efterhånden er mange ting, som regeringen godt vil bruge råderummet til. Især efter at den nu har startet en debat om pensionsalderen," siger Otto Brøns-Petersen.

Tidligere overvismand Michael Svarer er mindre bekymret over regeringens finansieringsplaner for den grønne trepart.

Han kalder de manglende milliarder for "en meget lille dråbe i det finanspolitiske hav".

Vil du sige, det er økonomisk ansvarligt?

"Ja, det vil jeg. Vi har besluttet nogle finanspolitiske rammer med budgetlov og den slags. Og det kan helt klart sagtens håndteres inden for de rammer. Vi har heldigvis en situation, hvor der er meget langt op til de grænser, der er. Der er langt ned til underskudsgrænsen, og vi er meget langt fra gældsloftet. Vi har en overholdbar økonomi, så det vil helt klart være ansvarligt."

Ud over lempelser af finanspolitikken og håndtering ved fremtidige finanslovsforhandlinger er regeringens finansieringskilder til den grønne trepart især penge fra Grøn Fond, EU's landbrugsmidler, reserver, penge fra aftalen om CO2-afgift på industrien og salg af ETS-kvoter.

Årligt er udgiften til grøn trepart i årene frem mod 2030 et sted imellem 4,3 milliarder kroner og 5,7 milliarder kroner.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jeppe Bruus

Minister for grøn trepart, MF (S)
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2007)

Otto Brøns-Petersen

Analysechef, Cepos
cand.polit. (Københavns Uni. 1989)

Michael Svarer

Professor, Institut for Økonomi, Aarhus Universitet
cand.oecon. (Aarhus Uni. 1997), ph.d. i nationaløkonomi (Aarhus Uni. 2000)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024