Debat

Borgmester: Her er tre grunde til at placere nationalt center for sundhedsinnovation på Falster

At placere det kommende Nationale Center for Sundhedsinnovation ved Sjællands Universitetshospital i Nykøbing er plug-and-play, da et udviklingsmiljø allerede er klar til at blive udbygget og ophøjet til nationalt center, skriver Simon Hansen.

At placere Nationalt Center for Sundhedsinnovation sammen med Sjællands Universitetshospital, afdeling Nykøbing Falster er – helt oprigtigt – en god idé på alle niveauer, skriver Simon Hansen (S), borgmester i Guldborgsund Kommune. 
At placere Nationalt Center for Sundhedsinnovation sammen med Sjællands Universitetshospital, afdeling Nykøbing Falster er – helt oprigtigt – en god idé på alle niveauer, skriver Simon Hansen (S), borgmester i Guldborgsund Kommune. Foto: Ingrid Riis/Ritzau Scanpix
Simon Hansen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Det er lige så nemt som at sparke en åben dør ind. Og så er det ovenikøbet sundhedsfagligt klogt.

Det kommende Nationalt Center for Sundhedsinnovation skal ligge sammen med Sjællands Universitetshospital, afdeling Nykøbing Falster, når sundhedsreformen skal materialisere sig i forhandlingslokalerne. 

Ja, jeg er borgmester i området, men med al respekt så slår den gode, sundhedsfaglige idé i dette tilfælde min lokale bias med flere længder.

Og så vidt jeg har forstået, så handler den kommende sundhedsreform om at se ud over partipolitiske skel og lave kloge løsninger, der virker. 

Læs også

At placere Nationalt Center for Sundhedsinnovation sammen med Sjællands Universitetshospital, afdeling Nykøbing Falster er – helt oprigtigt – en god idé på alle niveauer. Her er forklaringen.

Har allerede et innovationsmiljø 

Der er som bekendt ingen grund til at opfinde den dybe tallerken igen. Det gælder også for Nationalt Center for Sundhedsinnovation. Det findes sådan set allerede i regionalt regi, og det kan nemt ophøjes til et nationalt center.

Der er som bekendt ingen grund til at opfinde den dybe tallerken igen. Det gælder også for Nationalt Center for Sundhedsinnovation.

Simon Hansen (S)
Borgmester, Guldborgsund Kommune

Så slipper man også for en masse opstartsomkostninger, begyndervanskeligheder og hvad der ellers følger med i implementeringen af den slags.  

I Region Sjælland hedder det lige nu Athena-huset. En særlig oprettet enhed, der arbejder med forskning, uddannelse og innovation i relation til Sjællands Universitetshospital i Køge, afdeling Nykøbing Falster. 

I Athena-huset bor også fonden FIERS (Fonden til Innovation og Erhvervssamarbejde i Region Sjælland).

En fond, der blev oprettet af Region Sjælland, og som nu er udskilt fra regionen som kommerciel fond.

Fonden arbejder med at skabe offentlige-private samarbejder om innovation på sundhedsområdet, og der sat gang i flere konkrete projekter, der på sigt vil komme borgere, patienter og sundhedsvæsenet til gode.  

Desuden er der gennem Athena-huset og FIERS et samarbejde med både Guldborgsund og Lolland kommuner og de praktiserende læger og speciallæger i regionen.

Læs også

Hele sundhedsvæsenet og Life Science-branchen er altså samlet i ét fælles videns- og udviklingscenter, testcenter, forskningscenter, uddannelsesmiljø med videre. 

Athena-huset er lige netop dét, som regeringen lægger op til på nationalt niveau. Og med den tilføjelse, at man er langt fremme i forhold til offentligt-privat samarbejde. 

Unikke sundhedsdata til forskning

Når man arbejder med sundhedsinnovation, har man brug for datamateriale, vidensgrundlag og mulighed for at teste de nye løsninger på store, men stadig afgrænsede patientgrupper. 

Lolland-Falster er en afgrænset befolkningsgruppe, og her kender man borgernes sundhedstilstand helt ind i knoglerne - og bedre end nogen andre steder i landet.  

En forskningsenhed under Sjællands Universitetshospital har gennemført en af de største befolkningsundersøgelser nogensinde på sundhedsområdet: Lolland-Falster Undersøgelsen – også kaldet LOFUS. 

Det vil være smart, nemt, sundhedsfagligt klogt, helt oplagt – ja næsten dumt ikke at placere nationalt center for sundhedsinnovation ved Sjællands Universitetshospital.

Simon Hansen (S)
Borgmester, Guldborgsund Kommune

19.000 borgere fra Lolland-Falster i alderen 0-96 år har i perioden 2016-2020 løbende udfyldt spørgeskemaer og afgivet mange forskellige typer biologisk materiale, som i dag er lagret i Region Sjællands Biobank, og data er lagret i en forskningsdatabase.

Materialet er helt unikt.

Det findes ikke lige i Danmark, og det bruges af forskere over hele landet. Desuden er en opdatering af LOFUS på tegnebrættet. 

Sammenholdt med data er der mulighed for at teste og tilrette løsninger og arbejdsmetoder i ret stor skala på en ret stor befolkningsgruppe, inden man implementerer det nye ude i hele sundhedsvæsenet. 

Billedet på sundhedsudfordringer

En af de vigtigste problemer, som reformudspillet skal løse, er ulighed i sundhed. 

Her udmærker Region Sjælland sig ved at være den region i Danmark, hvor flest borgere lider af komplekse og kroniske sygdomme, mens det samtidig er her, at lægemanglen er størst, og hvor der er længst til de sundhedstilbud, som borgerne har brug for.

Lolland-Falster er i den grad repræsentant for regionens udfordringer. 

Det er med andre ord her, at uligheden i sundhedsvæsenet mærkes mest, og at de problemer, man ønsker at løse, er størst.

Det er her, at sundhedsinnovation for alvor kan gøre en forskel.

Læs også

Summa Summarum vil det altså både være smart, nemt, sundhedsfagligt klogt, helt oplagt – ja næsten dumt ikke at placere et nationalt center for sundhedsinnovation i sammenhæng med Sjællands Universitetshospital. 

  • Her er allerede infrastrukturen og forskningsmiljøet til et sådant center gennem Athena-huset og Sjællands Universitetshospital.
  • Her er det helt unikke datamateriale – ovenikøbet fra en befolkning, mig selv inklusive, som desværre topper statistikkerne for kroniske sygdomme. 
  • Her er uligheden i sundhed størst, og Lolland-Falster kan benyttes som test- og udviklingsområde for nye løsninger. 

Så hvis ikke det er plug-and-play, hvad er det så?

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Simon Hansen

Borgmester (S), Guldborgsund Kommune

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024