Debat

Lav vækst før EU-afstemning

Koncentrat af lederen "Lav vækst skader EU-afstemninger" i Dagbladet Børsen 10/5 2005.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.
Tvivlerne fører nu i kampen om vælgernes gunst forud for den danske afstemning om den ny EU-traktat i september. Skulle der stemmes i morgen, så vil kun 34,3 pct. stemme ja, medens 39,4 pct ikke ved, hvad de vil stemme. Nej-siden mønstrer kun 26 pct., så der er stadig flertal for et ja, omend det er vanskeligt at kalde det massivt.

Danskernes tvivl er for en gangs skyld forståelig. Pendulet svinger ganske vist mod et ja i Frankrig, men resultatet er stadig yderst usikkert. Selv i det traditionelt særdeles integrationsvenlige Holland viser meningsmålingerne tæt på dødt løb mellem ja og nej. Konjunkturen fortsætter med at dykke i en stribe europæiske lande, og i Danmark viste industriproduktionen i går også et fald. EU-forfatningsdebatten er så modsigelsesfyldt, at det - igen for en gangs skyld - er en fordel, at den ikke er kommet i gang i Danmark.(...)

Det nuværende luxembourgske EU-formandskabs opfattelse er, at vedtagelsen af traktaten skal fortsætte, uagtet om franskmændene stemmer ja eller nej. Statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) siger det samme, og han har massiv opbakning hos de danske vælgere, nemlig 71,6 pct. At det ikke nødvendigvis skal opfattes som pro-europæisk standpunkt fremgår tydeligt af de mange ved ikke-stemmer, som snarere kan tages til indtægt for, at andre ikke skal bestemme hvad danskerne gør eller ikke gør.(...)

Den farlige joker er imidlertid, at en økonomisk nedgang lokker Frankrig og Tyskland til nationale og egoistiske tiltag, så det fælles marked rystes og problemerne eksporteres til de øvrige EU. Risikoen for, at det går det så galt, er størst, hvis franskmændene stemmer nej, men bestemt ikke forsvundet ved et ja. Der har været en tæt historisk korrelation mellem den økonomiske vækst i EU og det økonomiske og politiske samarbejde. Lige nu er det uheldsvarslende for det europæiske samarbejde. Men en anden historisk erfaring kan trøste. Samarbejdet er gået styrket ud af alle kriser.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Fogh Rasmussen

Formand og stifter, Rasmussen Global og Alliance of Democracies Foundation, seniorrådgiver, Citigroup, fhv. generalsekretær, Nato, fhv. statsminister (V), partiformand & MF
cand.oecon. (Aarhus Uni. 1978)

0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024