Debat

Tidligere regionsdirektør: Den største barriere for sundhedsreformens succes er kulturel

Regeringens nye sundhedsudspil sigter mod lighed i sundhed og sammenhængende patientforløb, men det kræver et opgør med de nuværende kulturelle drivere i sundhedsvæsenet, hvis det skal indfries, skriver Hjalte Aaberg.

Man bruger for lidt krudt på at arbejde med kulturen - politisk, administrativt og ude i klinikkerne, skriver Hjalte Aaberg.
Man bruger for lidt krudt på at arbejde med kulturen - politisk, administrativt og ude i klinikkerne, skriver Hjalte Aaberg.Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Hjalte Aaberg
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Flere læger i udkantsområder, nye kronikerpakker og nye sundhedsråd, der skal drive udviklingen af nære sundhedstilbud til borgerne.

Det er nogle af elementerne i regeringens nye sundhedsudspil, som har til hensigt at løse problemer, sundhedssektoren i årevis har bakset med.

Nemlig en stigende ulighed i sundhed og en manglende sammenhæng i patientforløb.

Udspillets ambitioner skal indfries med instrumenter som nye organisatoriske rammer, ny økonomisk fordeling og ny regulering. Klassiske styringsinstrumenter, der nok kan flytte lidt på tingenes tilstand, men er utilstrækkelige i forhold til den forandring, der er lagt op til.  

Hvis vaner, praksis og holdninger skal arbejde med, kræver det ikke bare nye styringsmæssige rammer, men ledelse som bevæger den kultur, der ellers spiser de velmenende strategier. 

Hjalte Aaberg

Vi tæsker løs med styring 

Ledelsesguruen Peter Drucker sagde det klart: "Culture eats strategy for breakfast". Et citat langt de fleste ledere vedkender sig relevansen af.

Alligevel bruger vi gang på gang for lidt krudt på at arbejde med kulturen – politisk, administrativt og ude i klinikken. Vi tæsker løs med nye organisationsdiagrammer, rammevilkår, incitamentsstrukturer, KPI'er og andet fra den styringsmæssige værktøjskasse.

Men organisationen flytter sig ikke nævneværdigt, hvis kulturen er den samme.

Hvis vaner, praksis og holdninger skal arbejde med, kræver det ikke bare nye styringsmæssige rammer, men ledelse som bevæger den kultur, der ellers spiser de velmenende strategier.

Skyggesiden af den faglige duo 

På hospitalerne i dag er kulturen i høj grad skabt og drevet af dygtige specialister.

Helt centralt står en duo af ledende overlæger og sygeplejersker. De vil være de bedste til deres fag, hvilket er med til at sikre, at hospitalet kan levere behandlinger af høj kvalitet.

Det er rigtig godt. For vi sætter alle sammen pris på behandling af høj faglig kvalitet.

Læs også

Men som i de fleste kulturer gemmer skyggen sig på den anden side af solsiden. Den faglige optagethed – og den prestige, der følger med at være den bedste på sit felt – fører til excellent faglig behandling.

Til gengæld glider helhedssynet og optagetheden af patientens samlede situation, gode sektorovergange og så videre i baggrunden. Mange patienter falder ned mellem flere stole. 

Helhedssyn versus faglig prestige 

Udspillets strukturændring, som handler om at flytte nogle af de opgaver, der tidligere lå hos kommunerne, til regionerne, baner potentielt vejen for at kigge på visse patientforløb på en anden måde. Specielt når det gælder ældre patienter.

Kritikere vil omvendt sige, at man bare sideforskyder nogle snitfladeproblematikker fra kommuner mod regioner.

På samme vis kan forsøget på at lægge loft over antallet af overlægerne på universitetshospitalerne måske give et lille ryk i fordelingen af læger.

Men man arbejder stadig mod "tyngdekraften" og ikke med. Helt sikkert er det, at udspillets potentiale ikke bliver forløst, hvis ikke der sker en kulturændring, så helhedssyn bliver lige så attråværdigt som faglig prestige.  

Behov for både ledelses- og strukturreform 

Og hvordan når vi så derhen?

Jeg skal være den første til at medgive, at det er nemmere at kritisere end at levere løsningsforslag, der batter.

Mit ærinde er derfor primært at kalde på en debat, vi aldrig rigtig har haft – nemlig om, hvad vi stiller op med nogle af de vigtigste dybere liggende drivere, der forårsager de udfordringer, der har vokset sig større og større i sundhedssektoren de seneste årtier.

Debatten kan tage afsæt i to væsentlige temaer: 

Det første er behovet for en ledelsesreform, hvor forandringen bør tage afsæt i formålsdrevet ledelse. Altså ledelse, hvor der er sammenhæng mellem medarbejderens og organisationens formål, værdier og strategier.

Læs også

Sundhedssektoren er fuld af mennesker, som motiveres af et kald, der er bredere end behandling af høj faglig kvalitet. Det må være muligt at skabe en kultur, som understøtter, at patientens samlede situation sættes højere.

Vejen dertil, mener jeg, går gennem en kombination af vilje til at tage det kulturelle opgør med den for fagligt snævre identitet og selvforståelse og deregulering af en overreguleret sektor, hvor de kliniske kræfter sættes mere fri. 

Det andet tema er behovet for en strukturreform, der ikke bare forskyder snitfladerne mellem praksissektor, kommuner og regioner, men mere radikalt opløser den Bermuda-trekant af forskellige aktører, der mudrer ansvarsforhold og helhedsblik.

Turde man placere et langt mere entydigt ansvar for patienten – og det kan gøres på mange forskellige måder – ville helhedssynet hurtigt blive styrket. Det er politisk selvmord, så det sker ikke.

Det gør det bare ikke mindre presserende. Personligt så jeg gerne en model med regioner ledt af bestyrelser primært bestående af lokalpolitikere, fordi det vil fremme helhedsansvaret.  

Lad os tage debatten  

Sundhedsreformen er den største i næsten 20 år, og den har potentiale.

Derfor er det ærgerligt at sidde med en oplevelse af, at vi igen kratter i rammebetingelserne frem for at adressere det, der egentlig driver sundhedsvæsenet.

Lad os derfor tage debatten om de reformer, der faktisk skal til. Så kulturen arbejder sammen med strategien frem for endnu en gang at spise den til morgenmad. 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Hjalte Aaberg

Selvstændig konsulent, fhv. direktør, Region Hovedstaden
cand.polit. (Københavns Uni. 1993)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024