Debat

Kattegatforbindelsen lever trods togfond

DEBAT: Gevinsterne ved en Kattegatforbindelse er blandt andet kortere rejsetid, forsyningssikkerhed og et mere integreret arbejdsmarked, skriver Henrik Garver, adm. direktør i Foreningen af Rådgivende Ingeniører. Han taler for oprettelsen af både en Kattegatforbindelse og Timemodellen.
Foto: Colourbox
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Henrik Garver
Administrerende direktør i Foreningen af Rådgivende Ingeniører (FRI)

Vedtagelsen af Togfonden 14. marts i år så mange som aflivningen af en fast forbindelse over Kattegat. Men en rapport fra Vejdirektoratet udarbejdet sammen med Trafikstyrelsen har ikke blot bragt forbindelsen ud af koma, men reelt bragt den til live igen.

I rapporten står det, at "en realisering af timemodellen, som er formålet med Togfonden, ikke vil skabe passagermæssige problemer for en eventuel kommende Kattegatforbindelse".

Vejdirektoratet og Trafikstyrelsen er ved hjælp af Landstrafikmodellen i fællesskab kommet frem til, at en Kattegatforbindelse vil have 27-28.000 togpassagerer om dagen. Uanset om der er etableret en fuld timemodel eller ej. Det er interessant, da tanken bag en Kattegatforbindelse er at skabe en grundlæggende større robusthed af den danske infrastruktur, "det dobbelte H".

Fakta

Deltag i debatten!

Send dit indlæg til [email protected] 

Et spørgsmål om økonomi og gevinster
Udfordringen har været, om økonomien i en fast Kattegatforbindelse kunne hænge sammen. Den nye analyse viser, at Togfonden og timemodellen ikke udfordrer passagergrundlaget for Kattegat.

Omvendt vil en Kattegatforbindelse dog ikke kunne erstatte et af de mere kontroversielle, men nødvendige, elementer i timemodellen: togbroen over Vejle Fjord. En ny bro over Vejle Fjord er nødvendig, da Timeplanen medfører flere togafgange fra Vejle. Og alternativet til togbroen er mærkbart længere rejsetid, samt at Vejle bliver en flaskehals, der gør den samlede jernbaneinfrastruktur sårbar.

Gevinsterne er blandt andet, at én times transporttid mellem Aarhus og København vil skabe et fælles arbejdsmarked mellem hovedstaden og Østjylland. I forhold til mobilitet, innovation og nye arbejdspladser vil gevinsten her være markant.

Henrik Garver
Administrerende direktør i Foreningen af Rådgivende Ingeniører

Problemet vil blive særlig stort, når den nye jernbane til Billund Lufthavn er færdig med deraf følgende endnu flere togafgange fra Vejle. Dermed er spørgsmålet igen, om økonomien i en fast forbindelse over Kattegat opvejes af de gevinster, som følger af en fast forbindelse?

Flere gevinster ved Kattegatforbindelse 
Gevinsterne er blandt andet, at én times transporttid mellem Aarhus og København vil skabe et fælles arbejdsmarked mellem hovedstaden og Østjylland. I forhold til mobilitet, innovation og nye arbejdspladser vil gevinsten her være markant. Samtidig vil forbindelsen være med til at fasholde arbejdspladser og arbejdskraft uden for hovedstadsområdet.

Højhastighedstog vil flytte personer fra bil til kollektiv transport og påvirke debatten om fremtiden for Tirstrup Lufthavn. Det vil også reducere den skrøbelighed, det er kun at have én fast forbindelse mellem landsdelene og altså betyde en ekstra forsyningssikkerhed, hvis den ene forbindelse skulle lukke i kortere eller længere perioder. Den vil altså generelt binde landsdelene og Danmark bedre sammen.

Både Kattegatforbindelse og Timemodel
Vi afventer endnu de endelige analyser omkring den samlede økonomi i en Kattegatforbindelse. Men det er glædeligt, at Vejdirektoratets og Trafikstyrelsens analyse fortsat peger på, at Kattegatforbindelsen vil have et solidt passagergrundlag, samtidig med at Timemodellen kan gennemføres.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Henrik Garver

Adm. direktør, Foreningen af Rådgivende Ingeniører 2008-, formand for European Economic Environment Committee i Efca
MBA (CBS 2008), cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2000), MA i Afrikaområdestudier (Københavns Uni. 1999)

0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024