Kritik af ny lov: Bilister kan få fartbøder uden at køre for stærkt

RETSSIKKERHED: Regeringen får massiv kritik for, at bilejere ifølge nyt lovforslag har ansvaret for fartovertrædelser, selvom de ikke selv har kørt for stærkt. Der er dog opbakning til forslaget i Folketinget.
Foto: Colourbox
Hjalte T. H. Kragesteen

Jeg mener, at private mennesker også har et ansvar for, hvem de låner deres bil ud til. Jeg synes ikke, at det er store krav, vi stiller til voksne mennesker.

Kim Christiansen (DF)
Trafikordfører
Regeringen gambler med retssikkerheden, når den med nyt forslag vil lade uskyldige blive tvunget til at betale fartbøder for andre.

Sådan lyder kritikken fra en lang række organisationer i høringssvarene til regeringens lovforslag. Heriblandt er blandt andre FDM, Dansk Erhverv og Advokatrådet.

"Vi ved med sikkerhed, at nogle vil blive dømt for noget, som de ikke har gjort, og det er yderst betænkeligt. Folk skal ikke bøde for andres brøde," siger advokat Mette Lauritzen fra Advokatrådet.

Det nye lovforslag, som bliver 1. behandlet torsdag, betyder, at det fremover vil være ejeren af bilen, som vil blive pålagt en bøde for overtrædelse af færdselsloven, hvis ikke personen kan pege på den, der har kørt bilen, eller at føreren ikke erkender sit ansvar. Derved kan en bøde ende hos ejeren af bilen, selv om personen ikke selv kørte bilen.

Forslaget gælder dog kun de mindre alvorlige overtrædelser, hvor hastighedsgrænsen maksimalt er overskredet med 30 procent. Argumentet fra regeringens side er, at det skal lette politiets administrative arbejde med at finde frem til den skyldige.

Altinget logoTransport
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget transport kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Transport

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024