Flere læringstrætte elever skal på turboforløb

TURBO: Partierne bag satspuljeaftalen vil gøre det muligt for kommunerne at sende læringstrætte og fagligt svage elever på særligt intensive forløb for at få indhentet det forsømte. Samtidig indføres retskrav på test for ordblindhed.

Flere folkeskoleelever skal på særlige turboforløb for at komme op på deres klassekammeraters faglige niveau.
Flere folkeskoleelever skal på særlige turboforløb for at komme op på deres klassekammeraters faglige niveau.Foto: Colourbox
Erik Bjørn Møller

Med aftalen er der udsendt et klart signal om, at elever med ordblindhed skal identificeres tidligt, fordi vi ved, at det er alfa og omega i forhold til at give elever med ordblindhed den bedst mulige undervisning og en bedre skolegang.

Ellen Trane Nørby (V)
Undervisningsminister
Fakta
Med aftalen om udmøntning af satspuljemidler på dagtilbuds- og undervisningsområdet gøres det til et retskrav at blive testet for ordblindhed. Der afsættes penge til at forbedre det faglige grundlag for udredning af ordblindhed, blandt andet med henblik på at sikre bedre samspil mellem de nuværende tests på området. Regeringen vil på bagrund af dette søge tilslutning til en ændring af folkeskolelovgivningen, hvorefter forældre og elever én gang i en elevs skoleforløb gives retskrav på gennemførelse af test til udredning af ordblindhed. Der afsættes i alt 1,0 mio. kr. i 2016, 2,8 mio. kr. i 2017 og 3,6 mio. kr. årligt fra 2018 og frem.  

Landets kommuner skal i højere grad have mulighed for at investere i de fagligt svageste og læringstrætte elever ved at sende dem på særlige, intensive turboforløb eller lynkurser, hvor de får mulighed for at indhente det forsømte.

Det er et væsentligt element i en ny aftale om fordeling af satspuljemidlerne på dagtilbuds- og undervisningsområdet, som undervisningsminister Ellen Trane Nørby (V) har indgået med de øvrige satspuljepartier, der tæller samtlige partier i Folketinget, bortset fra Enhedslisten.

Partierne er enige om at afsætte knap 21 millioner kr. frem til 2019 til formålet. Allerede nu har flere kommuner og fonde opnået særdeles positive resultater med de såkaldte turboforløb.

Altinget logoUddannelse
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget uddannelse kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024