Hegelund og Mose: USA presser danske hash-modstandere

MANDAGSTRÆNEREN: Fem amerikanske stater ventes tirsdag at stemme ja til at frigive marihuana. Det vil lægge yderligere pres på Christiansborg og øge landbrugets chance for nyt vækst-eventyr, skriver Hegelund og Mose.  

Arkivfoto fra demonstration i København.
Arkivfoto fra demonstration i København.Foto: Christian Als / Scanpix
Susanne HegelundPeter Mose

Ja-tak-til-hash-holdningerne på Christiansborg kan blive styrket af det amerikanske valg.

Et ja i Californien, Massachusetts, Maine, Arizona og Nevada, samtidig med at USA stemmer om ny præsident, vil gøre det lovligt, at almindelige mennesker – ligesom allerede i Colorado – kan hjemmehygge sig med fredags-cannabis købt ind under kontrollerede former.

Mest usikkerhed er der om resultatet i Nevada; i de fire andre delstater tegner der sig et pænt ja-flertal. Samtidig har Hillary Clinton stillet i udsigt, at hun vil løsne på USA's restriktive narkolinje, hvis hun bliver præsident. Marihuana vil i den nationale sundhedslovgivning ikke længere blive betragtet som et hårdt stof på linje med eksempelvis heroin, men blive placeret i en langt mildere risikokategori.

Med mere legalt blus på de amerikanske marihuana-smøger vil presset på især Venstre, Socialdemokratiet og Konservative vokse. I forvejen har et flertal uden om de ”gamle” partier pålagt regeringen, at den skal arbejde for at lovliggøre medicinsk brug af et andet cannabis-produkt, hash.

Den ”disruptive” opblødnings-akse strækker sig fra Alternativet til Liberal Alliance og vidner igen om, at dansk politik ikke længere blot er rød og blå; en omskrivning af lærebøgerne, som LA-politikeren Mette Bock i den forløbne uge beskrev i en Politiken-kronik.

Sundhedsminister Sophie Løhde (V) har indvilliget i et forsøgsprojekt og for nylig præsenteret sundhedsordførerne for et udspil, der skønnes at komme cirka 1.500 syge herhjemme til gavn. To notater fra Sundhedsministeriet er på bordet. Et om økonomien. Et andet om, hvordan forsøget rent praktisk kan skrues sammen på en sundhedsmæssigt forsvarlig måde.

To skelsættende begivenheder
Men amerikanerne stemmer altså om at gå langt videre end det danske forsøg. Som New York Times forleden skrev: ”Election may be a turning point for legal marijuana”.

Dermed vil to skelsættende begivenheder med ganske få måneders mellemrum kunne ændre åndedrættet i en hidtil fastlåst hash-debat herhjemme: For det første vil et amerikansk ja – især i den store og toneangivende delstat Californien – ikke alene gøre USA's marihuana-landmænd til en større branche end vinindustrien og lægge pres på narkobander og regeringer i Mexico og Latinamerika, men vil også sende røgsignaler til et Europa, hvor der i forvejen er en opblødning på vej i Tyskland og Storbritannien – lande, Danmark gerne sammenligner sig med. Eksempelvis har et britisk medicinalfirma netop indgået en aftale med en britisk tomatavler om at lægge produktionen om til cannabis-planter.

Den anden skelsættende begivenhed er christianitternes nylige Pusher Street-event, en lobby-taktisk genistreg. Med aktionen brugte Christiania medierne til at ny-positionere sig i en hidtil fastlåst stillingskrig med Christiansborg. Nok blev det grundlæggende problem – den ulovlige, banderelaterede hashhandel i Storkøbenhavn – ikke løst. Men presset blev flyttet over på den side af skakbordet, hvor Christiansborg-politikerne sidder.

I sidste uge lagde to københavnske topfigurer yderligere to offensive brikker på brættet. På forsiden af Politiken kunne Københavns politidirektør slå fast, at hashsalget i Pusher Street nu er historisk lavt, ligesom overborgmester Frank Jensen i Altinget gentog sit budskab om, at man via den såkaldte ”københavnermodel” bør legalisere hash. En model, hvor salget er fuldt kontrolleret af det offentlige – i stedet for banderne.

30.000 jobs
Dermed stiller to tidligere socialdemokratiske justitsministre sig på ja-siden. Karen Hækkerup, topdirektør i brancheorganisationen Landbrug & Fødevarer, er klar til at sætte turbo på hamp-produktionen og fremstille råvarerne til cannabis.  At der på langt sigt kan være mange jobs at hente illustreres af, at der i Colorado med et indbyggertal på 5,4 millioner er skabt mindst 30.000 nye jobs siden frigivelsen. Et starttal, der burde sætte julelys i øjnene på det danske Erhvervs-og Vækstministerium.

Landbrug & Fødevarer brugte Folkemødet i 2015 som startskud til, at politikerne begynder at se potentialet i en hjemlig produktion af hamp til forskellige formål, vel vidende at sundhedsmæssige og sikkerhedsmæssige aspekter også skal belyses. L&F foreslog derfor, at regeringen nedsætter en kulegravende cannabis-kommission, så der skabes et bedre politisk beslutningsgrundlag. Et forslag, L&F endnu ikke er kommet igennem med. 

I USA har tænketanken Cato Institute netop analyseret konsekvenserne af, at Colorado-vælgerne i 2012 stemte ja til at legalisere marihuana til ”fritidsformål” inden for hjemmets fire vægge. Tænketanken har endnu ikke kunnet spore de negative virkninger, som modstanderne forudså – eksempelvis teenagere med indlæringsproblemer eller marihuana-relaterede trafikuheld.

Legaliseringen i Colorado har til gengæld skabt trecifrede millionbeløb i skatteindtægter; penge, som går til en fond, der blandt andet finansierer skolebyggerier i delstatens tilbagestående landdistrikter og hjælp til misbrugere, der har udviklet psykoser.

Psykoser og ludomaner
Det kan minde om den form for aflad, som det 80 procent statsejede Danske Spil køber ved at ”betale tilbage” til misbrugsmiljøet. Samfundskontrakten for milliard-spillegiganten består i at hjælpe landets omkring 5000 ludomaner på forskellig vis og desuden finansiere ny forskning på området. Man fodrer spilledjævlen og lindrer smerten for det mindretal, der ikke kan holde op.

I Sundhedsministeriet fortsætter forhandlingerne om en begrænset forsøgsordning. Inden forhandlerne når den politiske målstreg, må de også gøre sig praktiske tanker om, hvem der skal fremstille hamp-produkterne – udenlandske eller danske landmænd? Hollandske producenter kan langt fra dække det – i første omgang relativt lille – medicinske marked, der opstår i Danmark; canadiske avlere producerer kun til eget hjemmemarked, og en tredje producent, Israel, må ikke eksportere.

Så mon ikke Landbrug & Fødevarer vil stille sig velvilligt til rådighed over for sundhedspolitikerne? Nok er der et stykke vej op til de 30.000 Colorado-jobs og næppe på den korte forsøgsbane store indtjeningsmuligheder for danske landmænd. Men forsøget kan vise sig at være begyndelsen til et permanent dansk erhvervseventyr, også eksportmæssigt.

I Colorado arbejdede ja-lobbyisterne af taktiske grunde i to step. Først fik man vælgernes accept til patientgrupper med smerter. Efter en modningsperiode på omkring et årti var vælgerne klar til det fulde legaliserings-hop. I dag er der flere trendy marihuana-shops end Starbucks-kaffebarer i hovedstaden Denver. Veluddannet personale står klar til at sælge kvalitetsprodukter som ”Girl Scout Cookies”, ”Blue Dream” og ”Grape Ape”, alle i fancy indpakning og også med chokoladesmag til dem, der er til en sød sag fredag aften.    

... 

Rådgiver- og forfatterparret Susanne Hegelund og Peter Mose er partnere i HEGELUND & MOSE, der rådgiver om strategisk kommunikation og indflydelse. De følger den amerikanske valgslutspurt på nærmeste hold i henholdsvis Colorado og New York. De er forfattere til bøgerne ”Håndbog for Statsministre, ”Javel, hr. minister” og ”Lobbyistens Lommebog”. Se www.hegelundmose.dk.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Frank Jensen

Fhv. justits- og forskningsminister og MF (S), fhv. S-næstformand, fhv. overborgmester
cand.oecon. (Aalborg Uni. 1986)

Karen Hækkerup

Formand, Den Sociale Investeringsfond og Nordic Safe Cities, fhv. minister og MF (S)
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2010)









Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024