Kommuner får lovstridig praktikstøtte

OVERBETALING: Landets kommuner har gennem længere tid fået udbetalt dobbelt støtte for SOSU-praktikanter, fordi Undervisningsministeriet har begået en fejl. DA raser og kalder det særbehandling.
Kommunerne har fået dobbelt støtte for SOSU-praktikanter siden 2009. Ifølge beregninger fra Arbejdsgivernes Elevrefusion løber dobbeltbetalingen op i 100 millioner kroner, hvis udbetalingerne fortsætter året ud.
Kommunerne har fået dobbelt støtte for SOSU-praktikanter siden 2009. Ifølge beregninger fra Arbejdsgivernes Elevrefusion løber dobbeltbetalingen op i 100 millioner kroner, hvis udbetalingerne fortsætter året ud.Foto: www.colourbox.com

AER er en kollektiv ordning, som bygger på, at alle har lige adgang til støtte. Private arbejdsgivere skal ikke betale for, at kommunerne får særbehandling.

Simon Neergaard-Holm
Chefkonsulent, DA
Fakta

SAGENS FORLØB

2008:
SOSU-uddannelserne bliver samlet til én, trindelt uddannelse. Trin 1: SOSU-hjælper. Trin 2: SOSU-assistent. Det betyder, at praktiksteder kan få bonus og præmie for den første periode, de har en studerende i praktik. Vender den samme studerende tilbage i praktik på trin to i uddannelsen, skal arbejdsgiveren ikke have præmie og bonus igen.

2009: Aftale mellem forligskredsen, KL og regionerne om antallet af nye praktikpladser i 2010.
Forudsætningen er, at kommunerne får præmie og bonus for både trin 1 og 2 med samme studerende, og det indgår i aftalens budget.

2011 januar: AER gør Undervisningsministeriet opmærksom på problemet.
Ministeriet præciserer selv i et svar til AER, at ifølge reglerne skal kommuner, der indgår aftale med samme elev om praktik på trin 1 og 2, kun have præmie og bonus en gang. AER standser straks udbetalinger til kommunerne.

2011 februar: Undervisningsministeren skriver til forligskredsen og gør opmærksom på problemet. Ministeren beder ordførerne bakke op om, at ministeriet søger dispensation fra loven, så AER kan genoptage udbetalingerne. Ministeren skriver også, at mulighederne for at opnå aftale med KL om antallet af praktikpladser i 2011, vil være forringede, hvis kommunerne ikke får præmie og bonus på 2. trin for samme elev.


Kilde: Altinget.dk, uvm.dk, notat fra Undervisningsministeriet
Siden 2009 har kommunerne fået udbetalt det dobbelte af, hvad andre virksomheder får i støtte, når de har taget en SOSU-studerende i praktik på både
Altinget logoUddannelse
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget uddannelse kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024