L&F: Alt for få unge søger job og uddannelse i fødevareklyngen
Vi har brug for de bedste hjerner og engagerede unge i fødevareklyngen, hvis vi skal løse de store udfordringer, samfundet står overfor i forhold til grøn omstilling. Derfor skal vi tilbyde attraktive arbejdspladser og uddannelser, så de unge får øjnene op for erhvervet, skriver Anders Martin Klöcker.
Anders Klöcker
Erhvervs- og forskningsdirektør, Landbrug & FødevarerDer bliver brug for mange hurtige hoveder og kyndige hænder til at indfri de store potentialer og udfordringer, der ligger i den grønne omstilling af den danske landbrugs- og fødevaresektor.
Den danske landbrugs- og fødevaresektor er et højteknologisk erhverv baseret på et højt fagligt niveau. Fødevareklyngen benytter sig samlet af cirka 50 forskellige uddannelser, der løbende har en studenterbestand på cirka 20.000 studerende. Størstedelen af de beskæftigede i fødevareklyngen, 38 procent, er faglærte og 35 procent er ufaglærte.
Landbrugs- og fødevaresektoren har en af de højeste andele af beskæftigede faglærte, og det er derfor et stort problem, når kun cirka 20 procent af en ungdomsårgang vælger en erhvervsuddannelse, og når fremskrivninger viser, at vi kommer til at mangle 99.000 faglærte i 2030.
Uddannelsesinstitutioner og virksomheder skal samarbejde
Vi må desværre også konstatere, at der blandt danske unge er et lavt niveau af kendskab til uddannelser og karrieremuligheder inden for landbrugs- og fødevareerhvervet.
Derfor har Landbrug & Fødevarer, sammen med en række andre organisationer, etableret image- og rekrutteringskampagnen Future Food. Kampagnen brander fødevareklyngens uddannelser og dens job- og karrieremuligheder.
Kampagnen supplerer de allerede eksisterende initiativer Dairy Careers og Minds Behind Meat, som rekrutterer unge, der er i gang med en uddannelse til jobs i henholdsvis mejeri- og kødsektoren. Tilsammen skal initiativerne vise de unge, at der er muligheder for meningsfulde jobs, der gør en forskel i forhold til klima, miljø, ernæring, dyrevelfærd med videre.
Vi må desværre også konstatere, at der blandt danske unge er et lavt niveau af kendskab til uddannelser og karrieremuligheder inden for landbrugs- og fødevareerhvervet.
Anders Klöcker
Erhvervs- og forskningsdirektør, Landbrug & Fødevarer
Der er rigtig meget, vi selv kan gøre for at sikre den nødvendige arbejdskraft. Derfor er vigtigt, at vi konstant arbejder på at tiltrække unge til vores erhverv ved hele tiden at tilbyde attraktive arbejdspladser i fødevareklyngen, attraktive praktikpladser og fagligt opdaterede uddannelser, hvor den nyeste viden er i centrum. Det arbejder vi aktivt for i Landbrug & Fødevarer.
Men når viden skal være i centrum, er det vigtigt, at uddannelsesinstitutioner og virksomheder arbejder sammen. Med den nye aftale om udflytning af videregående uddannelser er det derfor altafgørende, at udflytningen sker i samarbejde med virksomhederne, så man sikrer at uddannelserne kan tiltrække elever, at der er aftagere af nyuddannede kandidater og at kvaliteten i uddannelsen fortsat er høj.
Vi ser derudover frem til, at der med Kommission for anden generationsreformer bliver sat fokus på, hvordan vi får udnyttet hele arbejdsstyrken i Danmark, for vi får i den grad brug for alle hænder. Samtidig må vi konstatere, at de tiltag, der har været taget indtil videre, ikke har hjulpet.
Her ser vi os selv som en vigtig medspiller, men også som repræsentant for et erhverv, der om nogen har brug for arbejdskraft. Vi glæder os til at se anbefalingerne fra kommissionen og tage del i det vigtige arbejde om at sikre fremtidens arbejdsstyrke og dermed være rustet til at løse fremtidens udfordringer inden for grøn omstilling.