Debat

Organisationer: Regeringens forslag vil svække kvaliteten på erhvervsuddannelserne

Regeringens forslag til erhvervsuddannelserne vil samlet set forringe kvaliteten. Det har vi ikke råd til i en tid med mangel på grønne faglærte, skriver Troels Blicher Danielsen og Henrik W. Petersen.

De bedste uddannelser sikres bedst i et tæt samarbejde mellem erhvervsskolerne og arbejdsmarkedets parter, skriver Troels Blicher Danielsen og Henrik W. Petersen.
De bedste uddannelser sikres bedst i et tæt samarbejde mellem erhvervsskolerne og arbejdsmarkedets parter, skriver Troels Blicher Danielsen og Henrik W. Petersen.Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Henrik W. Petersen
Troels Blicher Danielsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Danmark har brug for grønne faglærte både nu og i fremtiden, men som samfund formår vi desværre ikke at lokke nok unge til at tage en erhvervsuddannelse.

For at få flere unge til at tage en erhvervsuddannelse skal uddannelserne være mere attraktive og veldrevne. Der er derfor behov for at sikre kvaliteten på uddannelsesstederne, hvis vi skal kunne uddanne ordentligt til den grønne omstilling.

Af samme årsag er vi bekymrede over børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theils (S) forslag, om at de offentlige ungdoms- og voksenuddannelsesinstitutioner skal være reguleret i en fælles institutionslovgivning, hvor de nuværende forskelle så vidt muligt udlignes.

Dette vil betyde, at alle institutioner fremadrettet kan udbyde alle uddannelser. Det vil udvande kvaliteten.

Vil øge behovet for lærere og udstyr

Allerede i dag er der stor mangel på fagligt stærke lærere – et problem som kun vil vokse, hvis faglærerne skal spredes tyndere ud på flere uddannelsessteder, som ministeren foreslår. Forslaget ser desværre ikke ud til at øge mængden af dygtige faglærere, det vil blot øge behovet.

Vi vil gerne opfordre ministeren til dialog om fremtidens erhvervsuddannelser. 

Troels Blicher Danielsen og Henrik W. Petersen
Hhv. adm. direktør, Tekniq og forbundsformand, Blik- og Rørarbejderforbundet

En anden stor udfordring er det faglige udstyr på erhvervsskolerne. Nogle skoler formår at følge med udviklingen, men de fleste sakker bagud. Det er derfor urealistisk, at udstyrsniveauet og -kvaliteten på skolerne rundt om i landet skulle blive bedre ved at gøre udbuddet af uddannelsessteder større, uden samtidig at tilføre markant flere midler.

Endelig har ministeren foreslået, at arbejdsmarkedets parter kun skal have en enkelt eller maksimalt to repræsentanter hver i bestyrelsen. Dette er problematisk, da vi i dag er med til at sikre, at uddannelserne er indrettet til det arbejdsmarked, som eleverne kommer ud på, når de har et svendebrev i hånden.

Det kan vi kun gøre, fordi vi har en stærk repræsentation i erhvervsskolernes bestyrelser. Hvis der bliver færre repræsentanter fra arbejdsmarkedet, vil store dele af erhvervslivet ikke være repræsenteret, og vi mister derfor kompetencer og viden inden for disse områder. Det vil forringe kvaliteten af erhvervsuddannelserne.

Sammen kan vi styrke kvaliteten

Det er vores klare vurdering, at de bedste uddannelser og den høje faglige kvalitet bedst sikres i et tæt samarbejde mellem erhvervsskolerne og arbejdsmarkedets parter. Et godt eksempel på dette er vvs- og energiuddannelsen, som siden 2015 både har løftet kvaliteten på uddannelsen og samtidige er lykkedes med at fordoble antallet af elever på uddannelsen.

Den positive udvikling er ikke kommet ud af det blå. Den er skabt gennem et mangeårigt samarbejde mellem arbejdsgivere og lønmodtagere, os i Tekniq Arbejdsgiverne og Blik- og Rørarbejderforbundet. Fra hver vores side af bordet har vi i fællesskab sikret, at uddannelsen konstant følger med tiden, og altid matcher arbejdsmarkedets behov.

Samlet set vil ministerens forslag medvirke til at forringe kvaliteten af erhvervsuddannelserne. Det har vi ikke råd til i en tid med mangel på grønne faglærte, og hvor vi skal trykke speederen helt i bund i den grønne omstilling.

Derfor vil vi gerne opfordre ministeren til dialog omkring fremtidens erhvervsuddannelser. Vi har gode erfaringer med, hvordan man kan løse udfordringerne med kvaliteten og de lave søgetal på erhvervsuddannelserne. Disse erfaringer vil vi gerne vil dele til samfundets bedste.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Troels Blicher Danielsen

Adm. direktør, Tekniq Arbejdsgiverne
cand.scient.soc.

Henrik W. Petersen

Forbundsformand, Blik- og Rørarbejderforbundet
vvs-montør og blikkenslager (Blikkenslagersvendenes A/S i Valby)

Pernille Rosenkrantz-Theil

MF (S), fhv. social- og boligminister (S)
ba.scient.pol. (Københavns Uni. 2003)









Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024