Debat

Rektor: Taxametersystemet udfordrer udkantsgymnasierne

DEBAT: Uligheden i taxametersystemet kan mærkes, når udkantsgymnasier både mangler ressourcer til den administrative basisorganisation og til de fysiske studiemiljøer, der skal gøre gymnasiet attraktivt, skriver Carsten Hogrefe.

Udkantsgymnasier mangler både midler til administration og til at skabe attraktive fysiske studiemiljøer, skriver Carsten Hogrefe.
Udkantsgymnasier mangler både midler til administration og til at skabe attraktive fysiske studiemiljøer, skriver Carsten Hogrefe.Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Carsten Hogrefe
Rektor, Det Blå Gymnasium Vestfyn

I forsættelse af debatindlæggene ”Taxametersystemet skaber social ulighed” fra 26. november af to fra Danske Gymnasieelevers Sammenslutning og ”Skyl ikke selvejet ud med badevandet” fra 1. december af to rektorer på almene gymnasier vil jeg give mit besyv med fra et lille handelsgymnasium i udkanten.

De to rektorer, Jette Rygaard og Jeppe Kragelund, nævner som mange før dem, at der gerne skal være tre spor på et gymnasium for at skabe kvalitet.

Det kan godt være, at det gælder på STX, hvor man har fire ret så forskellige hovedretninger, men på HHX, hvor 90 procent vælger en studieretning inden for ”økonomi og marked”, kan to studieretninger godt gøre det.

Der bliver – med rette – stillet de samme krav til et lille gymnasium som til et stort, men der er det et kæmpe problem, at kun cirka fem procent af de økonomiske tildelinger er grundtaxametre og resten er elevafhængige.

Carsten Hogrefe
Rektor, Det Blå Gymnasium Vestfyn

Det er i hvert fald to spor, vi har, og ved sommereksamen 2020 endte vi med landets højeste karaktersnit blandt alle gymnasier, der udbyder HHX.

Så små gymnasier i udkanten kan godt skabe store resultater, hvilket nok hænger sammen med de to rektorers betragtninger, at små gymnasier har en fordel i forhold til at skabe et trygt og inkluderende fællesskab.

Ulighed i taxametersystemet
Jeg er dog samtidig også enige med de to DGS’ere i, at taxametersystemet skaber ulighed. Men hvor er det så, at uligheden mærkes, når det ikke er i undervisningens kvalitet?

Hos os er det især to forhold, der gør sig gældende.

For det første mangler vi i den grad ressourcer til den mere administrative basisorganisation for at kunne håndtere den stigende mængde af informationer og krav fra myndigheder, især fra Styrelsen for IT og Læring og Styrelsen for Undervisning og Kvalitet.

Der bliver – med rette – stillet de samme krav til et lille gymnasium som til et stort, men der er det et kæmpe problem, at kun cirka fem procent af de økonomiske tildelinger er grundtaxametre og resten er elevafhængige. Ud over de lave grundtaxametre spiller et for lille udkantstaxameter naturligvis også ind her.

Midler til fysisk attraktive studiemiljøer
Det andet forhold, vi mærker meget, er manglende midler til at skabe attraktive fysiske studiemiljøer uden for undervisningslokalerne. Og her er problemet især udkantstaxametret, hvor vi får langt mindre end de tilsvarende almene udkantsgymnasier.

Alene i perioden fra 2006 (hvor vi flyttede HHX til Glamsbjerg) og til nu kunne vi have fået mindst 25 millioner kroner mere – femogtyve millioner på 14 år -  hvis vi havde fået udkantstaxameter som et alment gymnasium.

De fysiske rammer på vores handelsgymnasium består af undervisningslokaler, som ligger lige ud til en kantine. En kantine, som vi tilmed har fælles med et alment gymnasium.

Havde vi fået, ja, bare halvdelen af de 25 millioner, så kunne vi have etableret noget af det, andre gymnasier har, eksempelvis studieområder, en aula, multirum med klatrevæg, fitnessrum, aktivitetsrum, biograf og så videre.

Læs også

Kort sagt, alle de fysiske rammer rundt om undervisningslokalerne, som gør det attraktivt i dagligdagen at færdes på gymnasiet. Disse faciliteter mangler vi, og det gør det mere og mere vanskeligt at tiltrække de unge, selv om vi kan dokumentere, at undervisningen målt på faktuelle karakterer og løfteevne er helt i top.

Endelig skal det nævnes, at vi også kan blive udfordret i forhold til fremadrettet at kunne rekruttere kvalificeret arbejdskraft, da de generelt lavere taxametre på HHX gør det umuligt at matche de højere lønninger og færre konfrontationstimer, som tilbydes på de almene gymnasier.

Dokumentation

Temadebat: Lokale stemmer fra Uddannelsesdanmark

Mange af landets uddannelsesinstitutioner befinder sig ikke bare geografisk langt fra Christiansborg, men også praktisk langt fra virkeligheden på Slotsholmen og i Børne- og Undervisningsministeriet. 

Hvad bør politikere og embedsværk forstå om den virkelighed, lokale uddannelsesledere befinder sig i? Hvad bør de have større forståelse for og indsigt i?

Det spørger Altinget Uddannelse om i denne temadebat.

Her er debattørerne:

  • Thorkild Bjerregaard, skoleleder, Midtjyllands Kristne Friskole
  • Mads Brinkmann Pedersen, rektor, Struer Statsgymnasium
  • Rikke Christoffersen, direktør, Aalborg Handelsskole
  • Marco Damgaard, skoleleder, Tingbjerg Skole
  • Toni Hessner, forstander, Tronsøskolen
  • Carsten Hogrefe, rektor, Det Blå Gymnasium, Vestfyn
  • Ulrik Goos Iversen, forstander, Baunehøj Efterskole
  • Henrik Sørensen, skoleleder, Selam Privatskole
  • Annette Vilhelmsen, direktør, Tietgen
  • Cathie Westh, rektor, FGU Bornholm
  • Ene Wolfsberg, rektor, FGU Syd- og Midtfyn

I Altingets temadebatter deltager en række aktører, som skriver debatindlæg om aktuelle emner.

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Carsten Hogrefe

Rektor/direktør, Handelsgymnasiet Vestfyn
Cand.Merc. (Handelshøjskolen i Århus 1984)

0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024