S og 3F før ekspertgruppes anbefalinger: Uddannelse og efteruddannelse skal spille stor rolle
Ved at bekæmpe social dumping og arbejdslivskriminalitet benhårdt, og ved at satse målrettet på kompetenceudvikling og uddannelse af arbejdsstyrken, skaber vi et arbejdsmarked, som de fleste fortsat misunder os, skriver Jens Joel (S) og Søren Heisel.
Jens Joel
MF (S), beskæftigelsesordfører, næstformand i folketingsgruppenSøren Heisel
Forbundssekretær, 3F, formand, SkillsDenmarkI dag er hver ottende beskæftigede lønmodtager i Danmark af udenlandsk herkomst. 392.500 udenlandske statsborgere har i dag lønindkomst i Danmark, og tallet stiger måned for måned.
Det tyder på, at vi har attraktive løn- og arbejdsforhold på vores arbejdspladser, og at Danmark er et godt land at opholde sig i.
Den internationale arbejdskraft spæder godt til i vores efterhånden velpolstrede statskasse og holder pulsen oppe hos virksomhederne, der har ordrebøgerne fyldt i øjeblikket.
En del bliver medlem af 3F, i det der i dag er cirka 35.000 medlemmer af anden nationalitet end dansk, og nogle bliver en del af lokalsamfundet og det lokale foreningsliv.
Social dumping
Vi skal i de fleste tilfælde være glade for vores internationale arbejdskraft. Men der er også en skyggeside af den positive fortælling, som vi skal tage alvorligt.
Vi skal videre med yderligere tiltag mod illegal arbejdskraft og målrettet indsats mod falske selvstændige, blandt andet byggepladser.
Jens Joel (S), Søren Heisel
Hhv. MF og forbundssekretær, 3F
Desværre er der brodne kar blandt arbejdsgivere, der i uacceptabelt omfang udnytter den udenlandske arbejdskraft ved at diktere elendige løn- og arbejdsforhold, hvidvask og andre former for arbejdslivskriminalitet – noget, stort set hele Danmark netop har set en flig af i dokumentaren "Den sorte Svane".
I bund og grund er der tale om social dumping, og social dumping skal bekæmpes benhårdt. Derfor har et bredt flertal i Folketinget også netop indgået en bred og stærk aftale om bekæmpelse af social dumping.
Hvis social dumping, som ukrudt, får lov til at gro mere fast på vores arbejdsmarked, ødelægger vi alt det, vi er kendt for – nemlig gode, trygge løn- og arbejdsvilkår baseret på aftaler og tillid mellem lønmodtagere og arbejdsgivere.
Derfor skal vi videre med yderligere tiltag mod illegal arbejdskraft og målrettet indsats mod falske selvstændige, blandt andet byggepladser. Noget, vi i Socialdemokratiet og 3F til fulde støtter.
Det skal dels gøre det meget nemmere for myndighederne og fagforeningerne at undersøge, hvorvidt reglerne overholdes. Og dels vil det være en stor hjælp til de virksomheder, der spiller efter reglerne, og de er heldigvis i stort overtal.
Fokus på opkvalificering
Den store stigning i udenlandsk arbejdskraft herhjemme giver også anledning til at se på kompetencerne hos vores egne lønmodtagere.
Danskere og udlændinge konkurrerer i stigende grad om de nye jobs på arbejdsmarkedet, og et af kravene er at besidde de nødvendige og relevante kompetencer, der efterspørges på arbejdsmarkedet.
Mange faglærte og ufaglærte har forældede kompetencer, der skal opdateres til den moderne produktion, der følger med den grønne omstilling.
Derfor er det helt nødvendigt løbende at opgradere og investere i uddannelse og efteruddannelse af unge og voksne på blandt andet vores AMU-centre og på erhvervsuddannelserne. Her kan man få den undervisning og de kurser, som virksomhederne efterspørger.
AMU-centrene kan også med fordel bruges til opkvalificering af de ledige, som vi trods alt har mere end 80.000 af herhjemme i øjeblikket.
Et misundelsesværdigt arbejdsmarked
I øjeblikket arbejder en ekspertgruppe med at modernisere beskæftigelsessystemet, og vi ser frem til både debatten og forhandlingerne.
Lad os satse på et sikkert arbejdsmarked med endnu klogere lønmodtagere, så bevarer vi vores rigdom i mange år fremover.
Jens Joel (S), Søren Heisel
Hhv. MF og forbundssekretær, 3F
Men i en verden, hvor vi de kommende år kan se, at vi mangler faglærte og medarbejdere med specialkompetencer, skal uddannelse og efteruddannelse selvfølgelig spille en stor rolle.
Det danske arbejdsmarked strutter af sundhed i øjeblikket. Høj beskæftigelse og lav ledighed vidner om et dansk system, som andre lande misunder os.
Ved at bekæmpe social dumping og arbejdslivskriminalitet benhårdt, og ved at satse målrettet på kompetenceudvikling og uddannelse af arbejdsstyrken, skaber vi et arbejdsmarked, som de fleste fortsat misunder os.
Et velfungerende arbejdsmarked er krumtappen i vores velstand. Lad os satse på et sikkert arbejdsmarked med endnu klogere lønmodtagere, så bevarer vi vores rigdom i mange år fremover.