Blå partier vil nedlægge næsten 3.000 årsværk i staten. Det får S til at ryste på hovedet: "Sådan fungerer det ikke"

De borgerlige partier bør lave deres "lektier", inden de foreslår at skære 2.900 statslige årsværk, mener finansministeren. LA-ordfører affejer kritikken og vil sætte embedsmændene i sving med at undersøge, hvor der kan skæres. 

Liberal Alliance, Danmarksdemokraterne, Konservative og Dansk Folkeparti vil stå last og brast i forhandlingerne om finansloven. Det betyder konkret, at partierne kun vil være med i den endelige aftale, hvis alle partier er med.
Liberal Alliance, Danmarksdemokraterne, Konservative og Dansk Folkeparti vil stå last og brast i forhandlingerne om finansloven. Det betyder konkret, at partierne kun vil være med i den endelige aftale, hvis alle partier er med.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Malte Bruhn

Det er godt politisk håndværk, når de borgerlige partier foreslår at nedlægge 2.900 årsværk i staten i stedet for regeringens bud på 1.000.

Det siger Liberal Alliances finansordfører, Ole Birk Olesen, der mener, at finansminister Nicolai Wammen rammer ved siden af skiven med sin kritik af forslaget.

"Vores tilgang til spørgsmålet er lige så solid, grundig og konkret som regeringens. Kritikken er fuldstændig forkert," siger han.

De liberale modangreb kommer i kølvandet på den første runde af årets finanslovsforhandlinger. De løb af stablen forrige fredag op til efterårsferien.

Her mødte Liberal Alliance, Danmarksdemokraterne, Konservative og Dansk Folkeparti op i fælles flok med fem forslag og et budskab om, at de vil stå last og brast med hinanden i forhandlingerne.

Det helt fint, at Ole Birk Olesen gerne vil skære nogle flere årsværk. Men så er han nødt til at lave sit hjemmearbejde og blive konkret

Benny Engelbrecht (S)
Finansordfører

På et kort pressemøde lod de forstå, at idéerne til sammen vil koste statskassen én milliard kroner.

Pengene skal findes ved at skrue op for ambitionerne og skære 2.900 årsværk i staten i stedet for de 1.000, som SVM–regeringen har spillet ud med.

Men det var ikke en melding, der faldt i god jord hos SVM–regeringens chefforhandler. Det slog han fast, da han mødte pressen efter de første forhandlinger.

Ifølge Nicolai Wammen mindede det borgerlige idéudkast nemlig om noget, der var "lavet meget hurtigt" på "bagsiden af en serviet".

Derfor opfordrede han de fire blå forhandlere til at gå hjem og bruge efterårsferien på at "lave lektier".

Finansministeren efterlyste de blå partiers bud på, hvor sparekniven konkret skal sættes ind. Han gjorde opmærksom på, at SVM-regeringen for længst har gjort det klart og tydeligt, hvordan den agter at fjerne 1.000 årsværk i staten.

"Jeg kan forstå, at de kan finde tre gange så mange. Derfor kunne det være fint, hvis de sagde, hvor de skal findes," lød det fra Nicolai Wammen.

Læs også

Det er gået for vidt

Da Altinget fanger Ole Birk Olesen på telefonen, indrømmer han, at de blå partier ikke havde konkrete idéer til nye opgavebortfald med, da de besøgte Finansministeriet.

"Vi havde kun 15 minutter inde ved Wammens kaffebord. Det er ikke her, man går i dybden med tingene," siger finansordføreren.

Han påpeger, at den borgerlige opposition blandt andet foreslår at sænke antallet af årsværk ved at nedbringe antallet af særlige rådgivere.

Generelt skal der – ifølge Ole Birk Olesen – skæres ved at droppe statslige opgaver, der er opstået som konsekvens af "unødigt kompliceret lovgivning".

Men finansministeren skal ikke forvente en fiks og færdig liste med bud på, hvor alle 2.900 statslige årsværk konkret skal findes, når han igen inviterer til kaffe og forhandlinger.

Den blå oppositions krav til finansloven

Liberal Alliance, Danmarksdemokraterne, Konservative og Dansk Folkeparti har dannet fælles front i finanslovsforhandlingerne. Inden de første sættemøder i Finansministeriet, kunne TV 2 præsentere partiernes fælles udspil, der består af fem forslag:

  • Tilskud til forældre i alle kommuner, der vil hjemmepasse eget barn i stedet for at sende dem i vuggestue eller børnehave.
  • Fjernelse af tinglysningsafgift op til for eksempel 500.000 kroner af et boliglån.
  • Fjerne besparelser i Forsvaret.
  • Akutpakke til Kriminalforsorgen på 500 millioner kroner.
  • Fremrykke stigningen i seniorpræmie, der er det beløb, man kan få udbetalt, hvis man arbejder, efter man har nået pensionsalderen.

Alliancen vil finansiere forslagene ved at tilbagerulle antallet af både statslige ansatte og særlige rådgivere, så det lander på niveauet før SVM-regeringen trådte til. Det svarer ifølge partierne til 2.900 årsværk. De vurderer, at forslaget vil frigive én milliard kroner.


Kilde: TV 2

I Ole Birk Olesens optik er det i stedet op til regeringens embedsmænd at finde ud af, hvor der kan fjernes endnu flere årsværk i staten.

"Nicolai Wammen og regeringstoppen har selv bedt embedsværket om at finde ud af, hvor der præcis kan undværes 1.000 årsværk. Den eneste forskel er, at vi vil have Finansministeriet til at finde 2.900 årsværk i stedet for 1.000 årsværk," siger han.

Ifølge Ole Birk Olesen vil antallet af årsværk i staten falde til niveauet fra før, SVM–regeringen trådte til, hvis besparelsen rammer præcis 2.900. På den baggrund mener han, at der er tale om et "moderat og pragmatisk bud".

"Stigningen i statslige administratorer er gået for vidt. Vi er nødt til skrue ned, så vi kan få vores ydelser til den billigst mulige pris og undgå unødvendige udgifter til administration," lyder det.

Men har I så ikke et politisk ansvar for at pege på nogle konkrete områder, hvor der kan skæres?

"Vi har det samme politiske ansvar som Nicolai Wammen havde, da han gik til sit apparat med et politisk ønske om, at de skulle finde 1.000 årsværk, der kunne undværes," siger Ole Birk Olesen.

"Nu går vi til forhandlingerne med et tilsvarende politisk ønske om at fjerne 2.900, fordi regeringens eget ønske er for uambitiøst."

Læs også

Blåt hjemmearbejde

Socialdemokratiets finansordfører, Benny Engelbrecht, afviser det blå ønske om at lade embedsmændene klare ærterne.

"Det er helt fint, at Ole Birk Olesen gerne vil skære nogle flere årsværk. Men så er han nødt til at lave sit hjemmearbejde og blive konkret på, hvilke opgaver der skal bortfalde. Man kan ikke bare lave 'tænk på et tal'-leg," siger han.

Stigningen i statslige administratorer er gået for vidt

Ole Birk Olesen (LA)
Finansordfører

Engelbrecht affejer desuden "præmissen om, at embedsværket bare kan ryste 1.900 ekstra årsværk ud af ærmet".

"Sådan fungerer det ikke," siger han og fortsætter:

"Det her er ikke noget, vi bare har sat embedsmændene til at ordne. Det er hver enkelt minister, der har fået en svær opgave med at finde ud af, hvad det er for helt konkrete opgaver, der ikke skal løses længere. Vi har ikke bare slynget et eller andet tal ud."

Hvordan nåede I så frem til lige præcis 1.000?

"Vi satte gang i processen allerede i foråret, da vi forhandlede økonomiaftalen med kommunerne, hvor de 1.000 årsværk er aftalt. Da vi blev enige om, at det skulle være 1.000, så havde vi også en rimelig formodning om, at det var realistisk."

Han påpeger videre, at Folketinget – inklusive partierne i den borgerlige alliance – har været involveret i processen.

"Alle partier – undtagen Enhedslisten – har stemt for det aktstykke, der udmønter opgavebortfaldene, og der har også været afholdt møder i alle ministerier," siger Benny Engelbrecht, der tilføjer:

"I Altingets spalter kan man desuden læse, at det bestemt ikke er alle opgavebortfaldene, der vækker glæde. Tværtimod. Det her er svært, når det bliver konkret, og derfor er man nødt til at være meget præcis, hvis man vil skære endnu mere".

Opgavebortfald i staten

I udspillet til næste års finanslov fremlagde regeringen, hvordan den igennem såkaldte opgavebortfald konkret agter at spare 1.000 årsværk i staten, som den tidligere har varslet.

Forsvarsministeriet, Skatteministeriet, Fødevareministeriet samt Social-, Bolig- og Ældreministeriet skal hver spare et trecifret antal årsværk. Det er dermed dem, der bliver ramt hårdest. 

Statsministeriet og Økonomiministeriet slipper billigst.

Regeringen har fremlagt en lang række opgaver, som ministerierne skal nedprioritere eller ikke længere udføre.

De fordeler sig – skønsmæssigt – i følgende opgavetyper:

Administration: 440 årsværk
Tilsyn og kontrolopgaver: 250 årsværk
Myndighedsopgaver og rådgivning: 190 årsværk
Øvrige opgavetyper: 190 årsværk.

I forbindelse med sidste års finanslovsfohandlinger aftalte et bredt flertal i Folketinget spare 400 millioner om året på administration og administrative medarbejdere fra 2024 til 2027.

Ved den lejlighed blev Skatteministeriet og Justitsministeriet ramt hårdest.

Regeringen har tidligere gjort det klart, at den i de kommende år vil fortsætte arbejdet med opgavebortfald i staten.


Kilde: Finansministeriet

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ole Birk Olesen

MF (LA), medlem af Borgerrepræsentationen, Københavns Kommune
journalist (DJH 1999)

Nicolai Wammen

Finansminister, MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2001)

Benny Engelbrecht

MF (S)
folkeskole (Kildevældsskolen 1986)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024