Dansk støtte til Palæstina på pause: Her er de ramte indsatser – og dem, der går fri
SVM-regeringen har sat det meste af udviklingsbistanden til palæstinenserne på pause efter Hamas’ angreb på Israel. Til gengæld fortsætter al humanitær støtte, og der bliver lagt ekstra midler oveni. Få overblik over, hvad der er sat på pause, og hvad der fortsætter.
Christina Houlind
JournalistEn stor del af den danske bistand til palæstinenserne er sat på pause.
Det er dog ikke noget, der får direkte betydning for de danske civilsamfundsorganisationers arbejde i Palæstina. Al støtten, som gives gennem dem, fortsætter nemlig. Det gælder både udviklingsbistanden og den humanitære bistand.
Pausen berør i stedet organisationer som Norsk Flygtningehjælp (Norwegian Refugee Council) og FN-organisationerne UNDP og FAO. Det viser en oversigt, Altinget har fået af Udenrigsministeriet.
Samtidig har regeringen besluttet at fortsætte den humanitære bistand og endda givet flere penge til humanitære indsatser i Gaza og på Vestbredden som følge af krigen mellem Hamas og Israel. Det betyder blandt andet, at den danske støtte til FN's hjælpeorganisation for palæstinensiske flygtninge fortsætter.
Altinget giver dig her en oversigt over den danske bistand til Palæstina i 2023. Her kan du både se de dele, der nu er sat på pause, og dem der fortsætter.
Under grafen kan du dykke mere ned i hvad den danske støtte til Palæstina går til.
Sådan var den danske støtte til Palæstina oprindeligt planlagt for 2023
Planlagt støtte via det bilaterale landeprogram i 2023 (er sat på pause)
- Menneskerettigheder og demokrati 26,8 millioner kroner
Direkte støtte til den uafhængige Menneskerettighedskommission (ICHR), der skal beskytte og fremme menneskerettigheder i Palæstina, støtte til israelske og palæstinensiske civilsamfundsorganisationer gennem FN’s udviklingsorganisation, UNDP, samt støtte til Det Danske Hus i Palæstina, der er en uafhængig civilsamfundsorganisation, som arbejder for at styrke gensidig forståelse mellem dansk og palæstinensisk kultur, og fremmer værdier som diversitet, åbenhed og tolerance i samfundet. - Grøn, bæredygtig og økonomisk vækst og job 53 millioner kroner
Støtte til reformer og markedsudvikling inden for landbrug, skabelse af grønne jobs for kvinder og unge, samt øget adgang til finansiering af virksomheder gennem FN’s fødevare- og landbrugsorganisation, FAO. - Øget modstandskraft, fred og stabilitet 14,3 millioner kroner
Herunder bland andet støtte til West Bank Protection Consortium med henblik på at styrke sårbare lokalsamfund blandt andet gennem adgang til retshjælp, basal infrastruktur herunder vandforsyning og skole. Støtten gives gennem Norsk Flygtningehjælp (Norwegian Refugee Council).
I alt er der planlagt udbetalinger under landeprogrammet for 94,1 millioner kroner i 2023. Heraf mangler der at blive udbetalt 72 millioner kroner.
Udviklingsstøtte via strategiske partnerskabsaftaler I 2023 (fortsætter)
- Folkekirkens Nødhjælp, Mellemfolkelig Samvirke, Oxfam Danmark, Red Barnet og Røde Kors 25,8 millioner kroner
Ovennævnte organisationer, der alle er strategiske partnere med Udenrigsministeriet, implementerer civilsamfundsindsatser til støtte for den palæstinensiske civilbefolkning. Der er blandt andet fokus på demokrati arbejde, forebyggelse af kønsbasseret vold, bekæmpelse ungdomsarbejdsløshed og fremme af menneskerettigheder.
Humanitære midler og støtte til basale fornødenheder i 2023 (fortsætter)
- FN's hjælpeorganisation for palæstinensiske flygtninge (UNRWA) 105 millioner kroner
Støtten er blandt andet et kernebidrag til UNRWA's strategiske plan fra 2023-2028 og tre prioriterede områder: beskyttelse af flygtninges rettigheder, afhjælpning af migrationsrisikoen ved at bidrage til stabilitet i en skrøbelig region og reform af UNRWA. - Humanitær støtte via strategiske partnerskabsaftaler 10,6 millioner kroner
Folkekirkens Nødhjælp, Mellemfolkelig Samvirke, Oxfam Danmark, Red Barnet og Røde Kors implementerer humanitære indsatser til støtte for den palæstinensiske civilbefolkning. Støtten har blandet andet fokus på fødevaresikkerhed, vand og sanitet.
Ekstraordinære humanitære bidrag som følge af krigen mellem Israel og Hamas
- FN's hjælpeorganisation for palæstinensiske flygtninge (UNRWA) 33 millioner kroner
Pengene skal gå til støtte af akutte humanitære behov for civile i Gaza og på Vestbredden. - Den Internationale Røde Kors Komités (ICRC) 17 millioner kroner
Støtten skal gå til levering af nødhjælp, behandling af sårede samt humanitært diplomati, herunder forhandlinger om humanitær adgang.