Profile
Log ind
WAYF login
Log på med SSOGlemt adgangskode?
Bliv abonnent
Debat

Direktør: Dansk eksport kan både booste lokal vækst og god regeringsførelse i Afrika

Det giver god mening, at regeringen vil bruge en del af udviklingsbistanden på at støtte danske virksomheder, der vil investere i afrikanske markeder. For eksport af danske produkter og services er også eksport af viden, skriver Niels Tanderup.

Gennem samarbejde med danske virksomheder får afrikanske medarbejdere mulighed for at opbygge nye kompetencer og få adgang til international viden og best practises, skriver Niels Tanderup.
Gennem samarbejde med danske virksomheder får afrikanske medarbejdere mulighed for at opbygge nye kompetencer og få adgang til international viden og best practises, skriver Niels Tanderup.Foto: Christophe Gateau/AP/Ritzau Scanpix
Niels Tanderup Kristensen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Altinget spørger i et interview nu tidligere udviklingsminister, Dan Jørgensen (S), følgende efter lanceringen af regeringens Afrika-strategi:

"Lidt firkantet sagt, lyder det som om, I nu vil bruge udviklingspengene på at minimere risikoen for danske virksomheder, der vil investere på afrikanske markeder, frem for på at løse problemerne med for eksempel korruption og dårlig regeringsførelse, som gør, at der er høj risiko?"

Ministeren svarer korrekt, at de-risking er noget, man gør i de fleste lande – ikke kun i Afrika. Men spørgsmålet og kritikken af støtte til erhvervslivet bygger på en unuanceret præmis.

For der er rigtig mange danske virksomheder, der leverer services og produkter, der er med til at sikre bedre regeringsførelse og begrænse korruption i Afrika. Meget af dansk eksport går faktisk til at styrke statens infrastruktur – såsom hospitaler, veje, grøn energi, rent vand og lignende, som oftest er med offentlige forsyningsvirksomheder – og styrker dermed statens kapacitet til at understøtte den brede samfundsudvikling.

Vi i cBrain leverer eksempelvis software til den offentlige sektor, så den netop kan få styr på sine data samt levere offentlige services mere gennemsigtigt og hurtigt og derigennem opbygge en bedre regeringsførelse. En, der både styrker landets udvikling, dets institutioner og begrænser korruption. 

Langsom proces hindrer vækst

Med offentlig digitalisering kan vi eksempelvis hjælpe med at oprette virksomheder hurtigere og skabe grundregistre, der sikrer, at man ejer jorden, man dyrker, jorden, man bygger sit hus på, eller at man får de rette tilladelser til at etablere en fabrik med tilsluttet vand og el og få de nødvendige miljøtilladelser – for ikke at nævne nogle helt grundliggende services som fødselsattest, ID-kort, sundhedskort og lignende.

Det tager i dag måneder i mange af de lande, vi arbejder med i Afrika, og det hindrer den økonomiske vækst markant.

Eksport af danske produkter og services er også en eksport af viden og af god forretningsførelse.

Niels Tanderup
Direktør for global affairs, cBrain

Det er med andre ord helt centralt at få styrket den offentlige sektor gennem IT-systemer og kapacitetsopbygning for at skabe et stærkt fundament for den lokale private sektor og dermed for vækst og udvikling. Her kan dansk eksport virkelige bidrage med meget. 

Eksport af danske produkter og services er også en eksport af viden og af god forretningsførelse. Det er en katalysator for lokal vækst og jobskabelse og i sidste ende også god regeringsførelse.

Nedenfor har jeg opremset nogle af de gevinster, vi ser, en styrket dansk eksport kan have i Afrika. Dog med det forbehold, at det er forkert at sige Afrika. Hver af de 54 lande på kontinentet er forskellige. Så vi kan starte med den disclaimer.

Gevinster ved øget eksport

Teknologioverførsel er centralt og et område, hvor Afrika kan sætte turbo på udviklingen. Danske virksomheder er førende inden for en række teknologiske områder, såsom vedvarende energi, vandforsyning og landbrugsteknologi, samt i vores tilfælde; Digital forvaltning. Ved at eksportere disse teknologier til Afrika kan danske virksomheder bidrage til at løse nogle af kontinentets mest presserende udfordringer og samtidig skabe nye arbejdspladser.

Værdiskabelse er et andet område. Når danske virksomheder etablerer produktion eller samarbejder med lokale virksomheder i Afrika, skaber de øget værditilvækst i de afrikanske økonomier.

De skaber også øget forædling af lokale værdikæder og dermed øget konkurrencekraft lokalt. Det kan føre til højere lønninger, bedre levevilkår og en stærkere middelklasse. Know-how og kompetenceudvikling er en naturlig forlængelse af den danske eksport.

Gennem samarbejde med danske virksomheder får afrikanske medarbejdere mulighed for at opbygge nye kompetencer og få adgang til international viden og best practises. Det kan bidrage til at styrke den lokale arbejdsstyrke og fremme innovation.

Læs også

I vores projekter i Afrika har vi i nogle lande etableret et joint venture og i andre et lokalt partnerskab.

Det er dels for at få en lokal viden, der gør, at vi kan navigere i det pågældende lands kultur og normer, men også for at overføre viden og konmpetencer til at løse opgaver lokalt og over tid flytte mere videnstunge og tekniske opgaver fra Danmark til Afrika. 

For at sikre en langsigtet og bæredygtig forretning for os er det faktisk afgørende, at vi samarbejder tæt med lokale aktører, regeringer, civilsamfund og private virksomheder. Det centrale er, at vi opbygger viden oven på et konkret projekt, der bliver brugt.

Vi laver ikke lange rapporter eller kapacitetsopbygning, uden at det bygger på en anvendt løsning. Og det skaber værdi.  

Dansk eksport er tilsvarende førende i den grønne-digitale neksus. Ved at eksportere vores teknologi og viden kan vi opbygge lokal viden til sociale- og miljømæssige aspekter, når der skabes nye industrier, eller når eksisterende skal forbedres.

Ved at eksportere bæredygtige løsninger bidrager danske virksomheder til at beskytte miljøet – og ikke mindst forbedre levevilkårene for lokale befolkninger.

Niels Tanderup
Direktør for global affairs, cBrain

Ved at eksportere bæredygtige løsninger bidrager danske virksomheder til at beskytte miljøet – og ikke mindst forbedre levevilkårene for lokale befolkninger, så de bliver mindre udsat for klimaforandringer. 

I vores forretning laver vi i dag i Ghana, i samarbejde med en sektorekspert fra Danmarks statistik på den danske ambassade i Ghana, en digitalisering af en lokal myndighed.

Deres mandat er at styrke lokale bønders transition fra visse afgrøder til mere klimaresistente afgrøder.

Samtidig opbygger de en registrering af produktionen, kvaliteten af afgrøder, tilpasser undervisning og kompetenceløft ud fra evidens, giver eksporttilladelser og tracker eksporten, som oftest er krav på internationale markeder af sundhedshensyn.

Alt det sker i vores software-system. Den data, vi indsamler, bidrager til, at styrelsen og Ghanas statistiske kontor kan komme med analyser og anbefalinger om landbrugsproduktionen.  

Så en styrket dansk eksport er en styrkelse af den danske økonomi, men i høj grad også det land, vi eksporterer til.  

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Niels Tanderup Kristensen

Direktør for global affairs, cBrain
kandidat i statskundskab (Aarhus Uni., 2003), kommunikation (Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, 2008)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024