EU-chefer udfordrer Tyrkiet om flygtningeaftale
TOPMØDE: EU-landenes ledere skal fredag blive enige med Tyrkiet om en storstilet flygtningeaftale, der giver tyrkerne betydeligt mindre, end de har ønsket sig.
Rikke Albrechtsen
EU-redaktørBRUXELLES: Det bliver hårdt mod hårdt, når EU’s stats- og regeringschefer fredag mødes med den tyrkiske premierminister, Ahmet Davutoglu, i håbet om at nå til en omfattende aftale med Tyrkiet, der skal stoppe flygtningestrømmen over Middelhavet.
En række tyrkiske nøglekrav blev sent torsdag aften pillet ud af den flygtningeaftale, som EU’s 28 stats- og regeringschefer i sidste uge blev præsenteret for af Davutoglu og den tyske kansler Angela Merkel.
I aftalen stiller tyrkerne de europæiske statsledere i udsigt, at de vil tage alle dem tilbage, der ankommer på ureglementeret vis til de græske øer, hvor en million flygtninge siden krisens start er flokket til for at begynde en færd mod det øvrige Europa.
Men den pris, som tyrkerne har krævet for at levere, ønsker EU-lederne ikke at betale.
Mange ømme punkter
Det gælder ikke mindst ønsket om her og nu at åbne forhandlinger om medlemskab af EU-klubben på fem følsomme områder. Det blev torsdag aften definitivt blokeret af den cypriotiske præsident og i stedet omformuleret til vage vendinger om, at EU-landene vil se på udvidelsesspørgsmålet ”så hurtigt som muligt”.
Et andet krav om at åbne for visumfri indrejse til EU for over 75 millioner tyrkere allerede fra juni blev indskærpet til først at kunne ske, når Tyrkiet lever op til aftalens 72 forudsætninger om alt fra dokumentsikkerhed til garantier for respekt for grundlæggende rettigheder.
Forventninger om, at EU-landene hælder yderligere tre milliarder euro i flygtningeindsatsen i Tyrkiet, blev også yderligere dæmpede, da EU-lederne fik skrevet ind, at de kun forpligter sig til at betale ”op til tre milliarder”, og at dette først kan ske, når en række andre krav er opfyldt.
Skal være inden for international lov
Derudover kræver EU-landene, at Tyrkiet forpligter sig til at leve op til internationale flygtningekonventioner, for at aftalen kan blive til virkelighed. Det er et ømtåleligt punkt for landet, der på nuværende tidspunkt ikke giver mulighed for at opnå fuld international beskyttelse til asylansøgere fra alle lande.
”En aftale med Tyrkiet kan ikke bare være en blankocheck,” sagde den belgiske premierminister, Charles Michel, da han forlod mødet natten mellem torsdag og fredag.
Formand for EU-ledernes klub, Donald Tusk, flankeret af EU-Kommissionsformand Jean-Claude Juncker og den hollandske statsminister, Mark Rutte, der lige nu har EU-formandskabet i Ministerrådet, mødes kl. 8.30 fredag morgen med den tyrkiske premierminister.
Noget for noget
Premierminister Ahmet Davutoglu anerkendte torsdag aften, at der var problemer fra EU-siden med at leve op til hans krav. Men han understregede, at der skal være noget at hente for tyrkerne, før der bliver en aftale.
”Vi kan ikke acceptere et forslag, som vil gøre Tyrkiet til et åbent fængsel for migranter. Det skal alle vide,” sagde Davutoglu til journalister i Ankara lufthavn, inden han torsdag aften tog af sted mod Bruxelles.
”Morgendagens forhandlinger bliver ikke lette,” medgav den tyske kansler, Angela Merkel efter mødet.
Nyt asylsystem på nul komma fem
Inden for EU's egen kreds skal der også gøres et arbejde for, at den nye plan kan blive til virkelighed.
Grækerne skal bygge et helt nyt asylsystem op fra bunden, der skal kunne håndtere en individuel ekspresbehandling af hver eneste asylsag for at vurdere, om det er muligt at sende dem tilbage til Tyrkiet.
Det vil kræve tusindvis af sagsbehandlere, tolke, dommere til at håndtere appelsager og medlemmer af ordensmagten, der skal sørge for, at de ankomne rent faktisk bliver på stedet, til deres sag er behandlet, og at de sendes tilbage til Tyrkiet.
Dage snarere end uger
”Mange svære logistiske spørgsmål udestår, og Grækenland får behov for meget hjælp. Der behøves for eksempel måske 1500 politibetjente, og alt det skal løses så hurtigt som muligt,” sagde den svenske statsminister, Stefan Löfven, efter mødet.
På trods af de enorme udfordringer ved at få et sådant system op at køre vurderer embedsmænd, at ”det drejer sig om dage, snarere end uger”, før det nye system falder på plads.
Hvis altså det lykkes at finde fælles fodslag med tyrkerne fredag.