EU misser Afrika-deadline

FRIHANDEL: EU må indstille sig på ikke at nå at få økonomiske partnerskabsaftaler færdige med en række afrikanske lande inden en deadline den 1. oktober, hvilket kan betyde tab af deres frie adgang til EU's markeder. Der må findes en løsning, mener udviklingsministeren.
De langstrakte forhandlinger om økonomiske partnerskaber truede med at overskygge et topmøde mellem europæiske og afrikanske ledere tidligere på året.
De langstrakte forhandlinger om økonomiske partnerskaber truede med at overskygge et topmøde mellem europæiske og afrikanske ledere tidligere på året.Foto: Rådet for Den Europæiske Union
Rikke Albrechtsen

Det er jo nok tvivlsomt, om vi kan nå at få det på plads inden 1. oktober. Så bliver vi nødt til at lave nogle midlertidige mekanismer, som gør, at det ikke kommer til at gå ud over de udviklingslande, som kommer ud i et vakuum.

Mogens Jensen
Handels- og udviklingsminister (S)
Fakta

EU's økonomiske partnerskabsaftaler:
De økonomiske partnerskabsaftaler skal skabe mere frihandel og fremme økonomisk aktivitet i forhold til EU og lokalt på tværs af regionerne i Afrika, Vestindien og Stillehavet (AVS-landene).

Det skal ske ved at indgå skræddersyede regionale handelsaftaler i stedet for bilaterale aftaler, som ikke kun handler om frihandel, men også om at hjælpe landene med udviklingsbistand.

Forhandlingerne om partnerskabsaftalerne blev lanceret i 2002, efter at WTO havde sået tvivl om lovligheden af de eksisterende aftaler om at fjerne told og tildele handelspræferencer til 78 AVS-lande.

Det var oprindeligt meningen, at alle regioner skulle have forhandlet nye aftaler på plads inden 2008. Men særligt aftalerne med de afrikanske regioner har vist sig meget svære.

EU har sat som deadline, at aftalerne skal være færdigforhandlede inden 1. oktober. Er de ikke på plads, vil landene miste deres frie adgang til de europæiske markeder.

Ud over aftalen med Vestafrika forhandler EU også aftaler med fem østafrikanske lande og med 15 lande i syd, de såkaldte SADC-lande.

BRUXELLES: De har været under forhandling i over ti år.

Alligevel står EU og en række afrikanske lande over for det klare faktum, at de ikke når at få forhandlet, underskrevet og ratificeret de såkaldte Økonomiske Partnerskabsaftaler, som sikrer udviklingslandene fortsat toldfri adgang til europæiske markeder, når en deadline for aftalerne udløber 1. oktober.

Det vil betyde, at en række afrikanske lande, som ikke er dækket af bilaterale aftaler eller særlige præferenceordninger for de allerfattigste, står til at miste deres frie adgang til at afsætte varer på de europæiske markeder, hvis ikke der findes en løsning mellem parterne.

Altinget logoUdvikling
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget udvikling kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024