Regeringen bruger konsulenthjælp til at få flere syrere til at rejse hjem
HJEMAD: Udlændinge- og Integrationsministeriet har betalt eksterne konsulenter 400.000 kroner for at interviewe 15 syrere om, hvorfor de forlader Danmark. "Lemfældig omgang med skatteborgernes penge," lyder det fra Alternativet.
Malte Bruhn
JournalistAlt for få syrere i Danmark rejser frivilligt tilbage til deres hjemland.
Det mener udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S).
Derfor har han hyret eksterne konsulenter til at undersøge, hvad der kan få endnu flere af de tusindvis af syrere, der kom til Danmark i især 2015, til at gøre brug af den såkaldte repatrieringsordning.
Ifølge en aktindsigt i opgavebeskrivelsen, som Altinget har fået, har ministeriet betalt 400.000 kroner til Rambøll Consulting, der står for opgaven.
I 2019 valgte 100 syriske flygtninge og indvandrere – ifølge Dansk Flygtningehjælp – at gøre brug af repatrieringsordningen. For alle nationaliteter ligger tallet på 483. Ordningen blev senest opdateret sidste forår i forbindelse med det såkaldte paradigmeskifte, der blev støttet af den daværende VLAK-regering, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet.
Med de nye regler betaler staten for flybilletten samt næsten 140.000 kroner per voksen og 42.000 kroner per barn som hjælp til at etablere sig i hjemlandet. Til gengæld skal alle pengene betales tilbage til staten, hvis flygtningen fortryder repatrieringen og vender tilbage til Danmark.
I en mail til Altinget skriver udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S), at det er en "vigtig prioritet for regeringen, at udlændinge, der ikke længere har behov for beskyttelse, skal rejse hjem."
"Og frivillig udrejse er det mest ønskelig scenarie for alle," skriver han.
Man kan undre sig over, at ministeriet bruger eksterne konsulenter til opgaven, når Socialdemokratiet har turet så meget frem med, at staten skal bruge færre konsulenter
Rosa Lund (EL)
Udlændingeordfører
Unik mulighed
Konsulenterne skal konkret interviewe 15 syriske flygtninge, der alle venter på at få den endelige godkendelse, før de kan begynde deres frivillige hjemrejse som en del af repatrieringsordningen.
Interviewrækken skal munde ud i en rapport, der blandt andet skal klarlægge, "hvad der motiverer syriske flygtninge til frivillig hjemrejse med henblik på videreudvikling af repatrieringsordningen".
På den lange bane skal arbejdet også bruges til at "understøtte frivillig udrejse (…) for afviste asylansøgere".
Ministeren henviser til, at der for tiden bor en relativt stor gruppe af flygtninge i Danmark, som aktivt har truffet en beslutning om at vende hjem til Syrien.
"Det giver os en unik mulighed for at få indsigt i de beslutninger og overvejelser, der har været hos den enkelte flygtning," skriver Mattias Tesfaye.
"Det hænger ikke sammen"
I Alternativet møder initiativet kras kritik.
Dansk Flygtningehjælp står for rådgivning i forbindelse med repatriering, så "ministeren kan spørge Dansk Flygtningehjælp, hvis han vil vide, hvorfor nogle syrere vælger at rejser hjem," lyder det fra partiets udlændingeordfører, Sikandar Siddique.
"Det er lemfældig omgang med skatteborgernes penge og en helt forkert prioritering. Vi er ikke modstandere af at undersøge ting generelt. Men lige her rammer regeringen skævt," siger han.
Sikandar Siddique påpeger, at Socialdemokratiet selv har lovet at spare tre milliarder kroner om året på netop eksterne konsulenter.
"Det hænger ikke sammen, når regeringen siger, at de vil spare på eksterne konsulenter og så samtidig beder eksterne konsulenter om at undersøge sagen i stedet for at benytte sig af den viden, som Dansk Flygtningehjælp har i forvejen."
Han henviser til, at ministeriet endda selv vil have, at Dansk Flygtningehjælp får ansvaret for at skabe den første kontakt mellem de 15 flygtninge og de eksterne konsulenter, der skal udføre interviewene.
Det skyldes ifølge aktindsigten, at Dansk Flygtningehjælp har opbygget "et tillidsfuldt forhold til gruppen".
Andreas Steenberg, udlændingeordfører for Radikale, er enig med Sikandar Siddique.
"Dansk Flygtningehjælp kunne nok godt have forklaret regeringen, hvad der var op og ned, uden det kom til at koste 400.000 kroner," siger han.
Syrere savner familien derhjemme
Eva Singer, der er asylchef i Dansk Flygtningehjælp, har tidligere sagt, at der er flere årsager til, at stadigt flere syrere vælger at gøre brug af repatrieringsordningen.
"De synes, at det er rigtig svært at få adgang til arbejdsmarkedet. Økonomisk er det meget svært for dem at have et fornuftigt og værdigt liv. Og så er der vanskeligheder med familiesammenføring for nogle af dem."
"Ikke nødvendigvis fordi det er deres koner og børn, men også andre familiemedlemmer, som de ikke kan få til Danmark, og som de savner og føler et ansvar for," forklarede hun til DR i august.
EL: Kan være, man opdager problemer
I regeringens støtteparti Enhedslisten kommer det ikke bag på nogen, at regeringen vil undersøge, hvordan man kan få flere til at repatriere.
"Vi har jo desværre en regering og en minister, der gerne vil have, at folk rejser ud af Danmark," siger Enhedslistens udlændingeordfører, Rosa Lund.
Hun mener dog, at det kan være "fornuftigt at lave den her slags undersøgelser".
"Det kan betyde, at man opdager, hvor dårlige forhold folk lever under. Så man kan håbe, at undersøgelsen kan medføre, at der er nogle folk, der får forlænget deres opholdstilladelse," siger hun og fortsætter:
"Men man kan undre sig over, at ministeriet bruger eksterne konsulenter til opgaven, når Socialdemokratiet har turet så meget frem med, at staten skal bruge færre konsulenter."
Dyrt ud fra "almindelig jysk nærighedsprincip"
Andreas Steenberg fra Radikale vurderer også, at det kan være fint at få mere viden om, hvorfor nogle syrere dropper Danmark.
"Undersøgelsen kan også underbygge nogle af mine holdninger, der går på, at syrere, der har fået job og lært dansk, skal have lov til at blive. Det er godt at finde ud af det, hvis der er nogle syrere, der forlader landet, fordi de ikke føler sig velkomne," siger han og fortsætter:
"Men ud fra almindelig jysk nærighedsbetragtning, så synes jeg, at 400.000 er meget for at interviewe 15 mennesker."
Den radikale udlændingeordfører undrer sig også over, at opgaven med at interviewe de 15 syrere ikke bliver varetaget af myndighederne selv.
"I ministeriet eller i Udlændingestyrelsen må der være nogen, der kender de her folk. Det forekommer mig, at man kunne have gjort det temmelig meget billigere på den måde," siger han.
Ifølge aktindsigten skal opgaven foretages af eksterne konsulenter, fordi der kan være risiko for, "at personer i flygtningegruppen generelt mangler tillid til myndighederne".
Staten går ikke med uniform
René Christensen, finansordfører i Dansk Folkeparti, mener også, at staten selv burde have kompetencerne til at stå for opgaven.
"Hvis man ikke har kompetencerne i huset, hvilket kan undre, så må man købe dem udefra. Vi kunne godt bruge nogle fastansatte folk til at undersøge, hvordan vi får andre nationaliteter til at gøre mere brug af ordningen," siger René Christensen.
Han køber heller ikke ministeriets bekymring om, at syrerne måske mangler tillid til myndighederne, der derfor ikke selv vil tage opgaven på sig.
"Det kunne man nok godt håndtere. Vores medarbejdere i staten er trods alt holdt op med at gå i uniform med guldknapper og kasket," siger René Christensen.
Højt på ministerens dagsorden
I mailen anerkender Mattias Tesfaye, at 400.000 er "mange penge" at betale.
Han slår også fast, at det er en "vigtig prioritet for regeringen at skære ned på konsulentforbruget."
Men alligevel har han sagt god for undersøgelsen med åbne øjne.
"Der er et behov for at blive klogere på, hvad der motiverer til frivillig hjemrejse. Og også fordi der kan være en stor risiko for, at nogle af de her flygtninge vil have det svært med at åbne op for myndighederne og ikke vil stille op til interviews."
Ministeriet oplyser, interviewene med de 15 syrere er gået i gang. Konsulenternes rapport forventes at være klar i løbet af foråret.
FAKTA: DET ER FORMÅLET MED KONSULENTERENS UNDERSØGELSE
– At give generel viden om, hvad der motiverer syriske flygtninge til frivillig hjemrejse med henblik på både videreudvikling af repatrieringsordningen og også arbejdet med at understøtte frivillig udrejse mere generelt for afviste asylansøgere.
– At give de første pejlinger på, hvordan beslutningsprocessen vedrørende repatriering til Syrien forløber.
– At tilvejebringe viden om ansøgningsprocessen om repatrieringsstøtte.
– At identificere potentielle områder for, hvordan repatrieringsordningen kan gøres mere attraktiv.
– At fungere som foranalyse til evalueringen af repatrieringsordningen, som skal foretages på et senere tidspunkt.
Ifølge Altingets aktindsigt er leverandøren desuden "forpligtiget til i op til et år efter rapportens indlevering og efter nærmere aftale med Udlændinge- og Integrationsministeriet at stille sig til rådighed i maksimum syv timer i forbindelse med oplæg, mødedeltagelse og lignende i relation til formidling af undersøgelsens resultater".
Kilde: Udlændinge- og Integrationsministeriet – "Bilag C.1 – Kundens opgavebeskrivelse"