Løkke vil ikke længere fjerne politiet fra Justitsministeriet

Man kan godt styrke Justitsministeriets rolle som lovens vogter uden at putte politiet over i et nyt ministerium, som der ellers lægges op til i regeringsgrundlaget, lød det tirsdag på Moderaternes sommergruppemøde.

Lars Løkke Rasmussen trak under et pressemøde tirsdag i land med ønsket om at udskille politiet fra Justitsministeriet.
Lars Løkke Rasmussen trak under et pressemøde tirsdag i land med ønsket om at udskille politiet fra Justitsministeriet.Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix
Sine Riis Lund
Lyt til artiklen 3:47

Tiden er ikke til at fjerne politiet fra Justitsministeriet.

Sådan lød det tirsdag fra udenrigsminister og politisk leder Lars Løkke Rasmussen på et pressemøde under Moderaternes sommergruppemøde.

“Når vi ønsker at sætte gang i et arbejde omkring Justitsministeriet, så var det jo ikke for at fjerne noget fra Justitsministeriet. Så var det for at understrege noget i Justitsministeriet," lød det fra Lars Løkke Rasmussen, der fortsatte:

"Vi synes, at Justitsministeriets rolle som det man kan kalde grundlovens vogter på en eller anden måde skal strammes op. Og det er klart, at hvis man skrællede Justitsministeriet for blå blink, og man kun havde en lovafdeling tilbage, så var det en måde at gøre det på, men man kan også gøre det på andre måder.”

Af regeringsgrundlaget fremgår ellers, at regeringen ønsker et nyt Ministerium for National Sikkerhed, der blandt andet skal have ansvar for politiet. 

Ideen om at splitte Justitsministeriet op i to stammer i høj grad fra Lars Løkke Rasmussen ud fra et ønske om at "få genvundet respekten for retsstaten", som han udtalte i kølvandet på blandt andet minkskandalen, hvor den tidligere S-regering gav en ulovlig ordre om at aflive alle danske mink.

Sikkerhed er den nye sort

Men nu er situationen anderledes, forklarede Lars Løkke Rasmussen. 

Man må vel åbent sige, at hele det fokus, der handler om beredskab og resiliens og modstandsdygtighed, nok står i højere kurs end den anden dagsorden.

Lars Løkke Rasmussen (M)
Udenrigsminister og politisk leder

“For at være helt åben omkring det, så kan man sige, at siden vi satte den dagsorden, så er der jo kommet en ekstra dagsorden som et eller andet sted også handler om Justitsministeriet, og det handler om beredskab eller resiliens eller hvilket ord man nu vil bruge,” sagde han.

Lars Løkke Rasmussen nævnte som eksempler krigen mellem Rusland og Ukraine, trusler mod vores kritiske infrastruktur, cybersikkerhed og snakken om adgang til beskyttelsesrum.

“I øjeblikket er der et arbejde i gang - og det er jo ikke konkluderet endnu - som i virkeligheden har to fokusområder, og der må man vel åbent sige, at hele det fokus, der handler om beredskab og resiliens og modstandsdygtighed, det står nok i højere kurs end den anden dagsorden.”

Ser mod Sverige

Emnet blev taget op på baggrund af spørgsmål fra en journalist fra Ekstra Bladet, der ville vide, hvad der så skulle blive af retsstaten. 

“Vi har ikke opgivet tanken om, at vi skal have indrettet vores centraladministration, sådan at vi har et stærkere og skarpere øje på det med god forvaltningsskik, respekt omkring grundloven, og når vi sagde det, så er det jo, fordi vi i de seneste årtier har set lidt for mange forvaltningsskandaler,” sagde Lars Løkke Rasmussen.

“Jeg vedstår fuldstændigt, at én metode til at have et Justitsministerium, der var skarpere på de her dimensioner, det var at fjerne alle driftsopgaverne. Men vil det være klogt i den situation, vi befinder os i? Det må man jo også sagligt reflektere over,” lød det ligeledes. 

Vi har ikke opgivet tanken om, at vi skal have indrettet vores centraladministration, sådan at vi har et stærkere og skarpere øje på det med god forvaltningsskik og respekt omkring Grundloven.

Lars Løkke Rasmussen (M)
Udenrigsminister og politisk leder

Lars Løkke Rasmussen mindede om, at Danmark for tiden har en bandekrig og ser svenske kriminelle i de danske gader.

“Hvis man sammenligner dansk politis effektivitet – nu skal jeg passe på, jeg er også udenrigsminister og diplomat – med det svenske, så er der i hvert fald nogle steder, vi har en konkurrencefordel. Blandt andet det, at anklagemyndighed og politi ligger i den samme organisation,” sagde Lars Løkke Rasmussen.

Det rokker dog ikke ved, at det er “en vigtig opgave” at sikre Justitsministeriets evne til at være dem, “der holder den til enhver tid siddende regering på dydens smalle sti”, understregede Lars Løkke Rasmussen.

“Den kan også løses, uden at man fjerner politiet fra Justitsministeriet,” gentog han.

Har du tabt den armlægning internt i regeringen? fulgte Ekstra Bladet op.

“Nej, fordi vi har egentlig ikke lagt arm om det. Altså så har jeg måske snarere tabt en armlægning til mig selv,” svarede Lars Løkke Rasmussen. 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024