Nikolaj Villumsen: Mattias Tesfaye dumper ved høring i Bruxelles
Udlændinge- og integrationsministeren forsøgte at forsvare regeringens politik over for syriske flygtning. Mattias Tesfaye (S) faldt totalt igennem, skriver Nikolaj Villumsen (EL).
Nikolaj Villumsen
Politisk konsulent, Bygge-, Anlægs- og Trækartellet, fhv. MEP (EL)Mattias Tesfaye (S) stod 13. januar skoleret i Europa-Parlamentets udvalg for borgerrettigheder.
Her skulle udlændinge- og integrationsministeren forsøge at forklare sig ud af den situation, som den socialdemokratiske regering har sat sig selv i angående syriske flygtninge.
Ikke mindst, hvordan Danmark – trods gentagen hovedrysten fra FN, menneskerettighedsorganisationer og andre EU-lande – kan finde på at anse dele af Syrien som så fredeligt og roligt, at man kan sende flygtninge tilbage dertil.
Ved høringen faldt Tesfaye totalt igennem, og det blev hurtigt klart, at ikke blot dumpede mine kollegaer i Parlamentet ham og hans argumenter, men også, at den danske regering tydeligvis er helt isoleret.
Kritikken kom fra mange sider, og ministeren modtog sågar massiv kritik fra sin egen socialdemokratiske gruppe, der følte behov for at understrege, at den politik, som han fremførte, ikke kan betegnes som socialdemokratisk.
Samtidigt spurgte en fremtrædende, liberal, hollandsk politiker direkte ministeren, hvordan han kan sove om natten. Det gjorde hun, fordi den politik, som Danmark fører på området, er umenneskelig.
Dramatisk skridt
Sagen er, at Syrien ganske enkelt ikke er sikkert. Man kan derfor naturligvis ikke sende folk tilbage til en diktator, der vil fængsle og torturere dem.
Det gælder lige meget, om det er irriterende for Tesfaye og regeringen eller ej. Det synspunkt deles af politikere fra højre til venstre og fra forskellige dele af Europa, men altså blot ikke af den danske regering.
Hvis regerings politik på området stadig giver mening for Tesfaye, må han være en af de eneste, der kan se logikken i det
Nikolaj Villumsen (EL)
Medlem af Europa-Parlamentet
Endnu mere bemærkelsesværdigt – og bekymrende for Danmark – end de mange og meget hårde ord er det, at flere politiske grupper direkte truede med at smide Danmark ud af EU's dublinforordning.
Dublinforordningen er den forordning, der betyder, at man som flygtning normalt kun kan få sin asylansøgning behandlet i det første EU-land, som de søger i. Hvis Danmark smides ud af ordningen, betyder det kort sagt, at man ikke længere mener, at Danmark kan anses som et sikkert land for flygtninge. Det er et meget dramatisk skridt at tage overfor EU-land. Er det virkeligt det Danmark, som vi ønsker at have, og er det sådan, som vi ønsker, at verden skal se på os?
Flygtninge skal frygte for deres liv
Ironisk nok vil det også betyde, at folk, der har fået afvist asylansøgninger i andre EU-lande, ikke længere vil kunne tilbagesendes til dem.
Det er ironisk, fordi Tesfaye fremhævede tilbagesendelser gennem dublinforordningen som en succes i høringen, og fordi det potentielt set kan føre til endnu flere afviste ansøgere i Danmark, der ikke kan sendes ud af landet – ikke engang, hvis de er indrejst fra vores nabolande.
Efter ministerens indlæg i Bruxelles står vi altså i den situation, at syriske flygtninge stadigt skal frygte for deres liv, helbred og fremtid, mens Danmark risikerer at blive smidt ud af EU's dublinforordning.
Hvis regerings politik på området stadig giver mening for Tesfaye, må han være en af de eneste, der kan se logikken i det.