Debat

Organisationer: FN's nye generationskontrakt skal forankres politisk, hvis ikke den skal blive et tomt løfte

FN's nye generationskontrakt sikrer et uset etisk princip i global politik. Danmark bør bakke op om udviklingen og få en kommissær, ombuds- eller vismand eller et statsligt kontor, der kan stå vagt om de ufødtes trivsel, skriver Jonas Gissel Mikkelsen, Sara Krüger Falk, Mette Müller Kristensen og Mads Falkenfleth.

FN's nye erklæring for fremtidige generationer etablerer en generationskontrakt mellem os og de ufødte. Pagten handler både om fremtidens problemer og om at adressere nutidens udfordringer, skriver indlæggets fire afsendere.
FN's nye erklæring for fremtidige generationer etablerer en generationskontrakt mellem os og de ufødte. Pagten handler både om fremtidens problemer og om at adressere nutidens udfordringer, skriver indlæggets fire afsendere.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Jonas Gissel Mikkelsen
Sara Krüger Falk
Mette Müller Kristensen
Mads Falkenfleth Jensen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Søndag eftermiddag 22. september var vi vidne til et politisk nybrud, da Danmark og de resterende FN-lande underskrev en ny erklæring for fremtidige generationer. 

Med den får fremtidige generationer en stemme i international politik. Nu skal politikere ikke kun repræsentere deres befolkninger, men også forstå den indflydelse, deres handlinger, beslutninger og passivitet har på mennesker, der endnu ikke eksisterer.   

Den nye deklaration etablerer en generationskontrakt mellem os og de ufødte for at sikre, at deres behov og interesser tilgodeses. Eksempelvis ved ikke at drive rovdrift på jordens ressourcer, men i stedet respektere de planetære grænser og efterlade et rent, sundt og bæredygtigt miljø til dem, der kommer efter os. 

Det handler ikke blot om at løse fremtidens problemer, men om at adressere nutidens komplekse, systemiske og langsigtede udfordringer på en mere fremsynet måde, så vi ikke fortaber os i populisme og hurtige lappeløsninger. 

Læs også

Ny pagt viser vej ud af kriser

Deklarationen etablerer dermed et nyt etisk princip i global politik. Havde man fulgt det tidligere, ville klimakrisen og trivselskrisen have været modvirket, måske endda undgået.

FN-deklarationen er ikke løsningen, men rummer potentialet til en ny vej ud af kriserne – afhængigt af, hvordan den modtages af nationalstaterne.  

Om den nye deklaration ender som et nyt paradigme eller endnu et højstemt pseudo-dokument fyldt med tomme løfter og sproglige guirlander, afgøres af, om den bliver håndhævet.

Uden reel institutionel forankring ender den nye deklaration som en forspildt mulighed.

Instituttet for Fremtidsforskning, UN Global Compact Danmark, Globalt Fokus og Wela

Ideelt skal erhvervslivet og civilsamfundet involveres for at sikre bred opbakning. Men det mest afgørende er, at deklarationen bakkes op af reel politisk handling på tværs af regeringsperioder. 

Danmark kan hente inspiration fra naboer

I vores egen baghave er der flere eksempler på, hvordan reel politisk forankring kan se ud. I Wales har man i mange år haft en fremtidskommissær til at stå vagt om de ufødtes trivsel.

Denne fungerer som en slags fremtidens ombudsmand, der analyserer de langsigtede konsekvenser af ny lovgivning og på den baggrund kan rådgive politikerne, så nye politiske initiativer ikke skader fremtidens samfund.   

I Finland har de oprettet en foresight-enhed i statsministeriet, der i begyndelsen af hver valgperiode udarbejder en fremtidsrapport, som klarlægger de langsigtede udfordringer, der kræver regeringens opmærksomhed.   

Læs også

Og i den nyligt præsenterede Europa-Kommission har man for første gang udnævnt en kommissær med et særligt ansvar for intergenerationel retfærdighed, ungdom og strategisk fremsyn, der har som mission at tænke mere langsigtet på tværs af traditionelt opdelte politikområder.  

I Danmark har vi intet gjort.    

Institutionel forankring

Hvis vi på nogen måde skal genvinde vores position som internationalt foregangsland, kræver det handling, og at fremtiden får en institutionel forankring.

Om det bliver en kommissær, en ombudsmand, en slags vismand eller et statsligt kontor, bør overvejes og drøftes grundigt med et mål om at have danskernes og resten af verdens befolknings fremtid for øje.

Generationskontrakter får kun virkning af at blive overholdt. 

Instituttet for Fremtidsforskning, UN Global Compact Danmark, Globalt Fokus og Wela

Det afgørende er, at vi får et kompetent organ med mandat og finansiering til at varetage de fremtidige generationers interesser og sikre, at ny lovgivning efterlever den nye deklaration, foruden Verdensmålene og Parisaftalen, som den genbekræfter. 

Sidst, men ikke mindst, skal denne funktion engagere på tværs af sektorer ved at involvere både offentlige institutioner, den private sektor og civilsamfundet, så alle bidrager til gode liv for både nulevende og fremtidige generationer inden for de planetære grænser.   

Uden reel institutionel forankring ender den nye deklaration som en forspildt mulighed og fremtidige generationer vil lide under, at de ikke var der til at tale deres egen sag. 

Modsat tidligere ved vi, at det, vi foretager os i dag, får betydning i mange flere årtier fremover, end vi hidtil troede. Den viden pålægger os et ansvar for at etablere en ny kontrakt med fremtiden. Og som med andre kontrakter gælder det, at generationskontrakter kun får virkning af at blive overholdt. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jonas Gissel Mikkelsen

Direktør, Instituttet for Fremtidsforskning

Sara Krüger Falk

Direktør, Global Compact Network Denmark, medlem af Rådet for Samfundsansvar og Verdensmål, formand, 2030-Panelet
Kandidat i International Development and Education (RUC, 2008) Master, Afrikastudier (KU 2006)

Mette Müller Kristensen

Direktør, Globalt Fokus, medlem af 2030 panelet.
cand.mag. i afrikastudier (Københavns Uni. 2013)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024