Debat

Radikale: Coronakrisen viser, hvorfor vi skal have bistanden tilbage på sporet

DEBAT: Der er behov for, at regeringen stopper med at pege fingre af andre landes mindre bidrag til udviklingssamarbejdet og i stedet sikrer, at Danmarks egen bistand ikke falder over de kommende år, skriver Radikales Anne Sophie Callesen. 

Det er solidarisk og klogt at øge udviklingsbistanden, skriver Anne Sophie Callesen. 
Det er solidarisk og klogt at øge udviklingsbistanden, skriver Anne Sophie Callesen. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Daniel Bue Lauritzen

Daniel Bue Lauritzen er uddannet journalist fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole og har været ansat hos Altinget siden 2017.

Daniel er redaktør for Altinget By & Bolig og Altinget Transport. Han har tidligere været ansvarlig for Altinget Udvikling og Altinget Christiansborg og været tilknyttet både forside- og debatsektionen. 

Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Anne Sophie Callesen (RV)
Udviklingsordfører 

Med udsigten til et fald i dansk vækst og BNI, står dansk udviklingsbistand til at falde i kroner og øre.

Samme tendens ses i andre lande, og udviklingsorganisationerne både i Danmark og i verden har råbt vagt i gevær. Kritikken preller dog af på regeringen og Rasmus Prehn, som i stedet bryster sig af, at Danmark ligger i den internationale superliga i forhold til udviklingsbistanden. Ministeren vil derfor ikke vil gøre noget for at fastholde det nuværende niveau, som i forvejen er historisk lavt.

Regeringen mener i stedet, at vi skal presse de lande, der procentvis giver mindre end os. Men tiden er ikke til at pege fingre. Udviklingslandenes har akut brug for hjælp. Og gør vi ikke noget nu, kan vi risikere at tabe 30 års udviklingsarbejde på gulvet. Minimummet bør være at udviklingsbistanden fortsætter på samme niveau. Målet skal være, at den stiger. 

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Coronakrisen rammer de mest sårbare
Som i mange andre internationale kriser, rammer coronakrisen udviklingslandene hårdest. På trods af mange år med vækst, står flere udviklingslande nu til økonomisk ressition. Det kan på sigt føre til sult- og beskæftigelsekriser. Kriser som særligt vil ramme de fattigste og mest sårbare grupper.

Det kalder på mere international solidaritet – ikke mindre. Men følger andre rige lande Danmarks strategi, står udviklingslandene, som beskrevet i Politiken den 10. maj, til at miste op i mod 60 milliarder kroner om året de kommende år.

For at undgå, at globale kriser – hvad enten det er sundhedskriser, økonomiske kriser, miljøkatastrofer eller klimaforandringer – fører til konflikter og flygtningestrømme, er det helt afgørende, at vi står vagt om udviklingsbistanden.

Anne Sophie Callesen
Udviklingsordfører (RV)

Men udsigten til økonomisk-, sult- og beskæftigelseskriser understreger vigtigheden af, at udviklingsbistanden kan adressere behovene hos verdens mest udsatte og fattige mennesker.

Samtidigt skal vi hjælpe udviklingslandene med at prioritere grøn genopbygning af deres økonomier. Klimakrisen er mindst lige så alvorlig nu som før corona, og derfor skal klimaindsatser og klimafokus tænkes ind og integreres i udviklingsarbejdet.

Vi skal i dén grad prioritere ”build back better”. Men verdens fattigste skal ikke betale for klimaregningen. Derfor har vi i Radikale Venstre længe kæmpet for, at klimaindsatsen skal finansieres af nye og additionelle midler. Det vil vi fortsætte med, især i lyset af coronakrisen.

Verden hænger sammen
Ikke alene har en vi stor menneskelig forpligtelse til at hjælpe udviklingslande ud af krisen. Corona har også lært os, at verden hænger sammen. Et lokalt problem i Kina – dårlig hygiejne på at marked i Wuhan – bliver til en global pandemi med katastrofale følger.

For at undgå, at globale kriser – hvad enten det er sundhedskriser, økonomiske kriser, miljøkatastrofer eller klimaforandringer – fører til konflikter og flygtningestrømme, er det helt afgørende, at vi står vagt om udviklingsbistanden.

Det gælder både i adresseringen af de akutte humanitære og økonomiske kriser, men det handler i mindst lige så høj grad om behovet for en langsigtet udviklingsstrategi, så vi styrker modstandskraften i udviklingslandene.

Rasmus Prehn har kaldt ønsket om øget bistand ukreativt. Vi mener, at det er solidarisk og klogt. I kriser som disse er det vigtigt, at vi ikke vender blikket indad og vælger den kortsigtede løsning.

Fundamentet for en ny dansk udviklingsstrategi bør derfor være, at vi som minimum ikke fratager landene penge i kroner og ører, men at vi sigter højere og får udviklingsbistanden tilbage på sporet.

Dokumentation

Temadebat: Hvad bør coronakrisen betyde for Danmarks næste udviklingsstrategi?

Da regeringen og dens støttepartier efter folketingsvalget sidste forår blev enige om retningen for det nye fælles projekt i det såkaldte forståelsespapir, var det med løftet om at udarbejde en “ny udviklingspolitisk strategi, hvor øget klimabistand står centralt”. 

Men over de seneste måneder har covid-19-pandemien ændret verden ganske dramatisk herunder selvfølgelig også i de lande og regioner, hvor Danmarks bistandsarbejde foregår. 

Global vækst er erstattet af recession, og i udviklingslandene er der udsigt til store sult- og beskæftigelseskriser.

Samtidig har lukkede grænser og andre hensyn til pandemiens spredning ændret nødhjælpsarbejdernes grundlæggende arbejdsvilkår og sat flere danske udviklingsprojekter midlertidigt i stå. 

Derfor spørger Altinget nu et panel af centrale aktører, eksperter og politikere, hvordan de tror og håber, at coronakrisen kommer til at påvirke det danske udviklingsarbejde over de kommende år.

Hvordan skal den nye udviklingspolitiske strategi afspejle den nye virkelighed? Hvordan ændrer støttebehovet sig i udviklingslandende? Hvor og hvordan kan Danmark gøre den største forskel? Og hvordan finder man balancen mellem håndtering af klimakrisen og de nye udfordringer, som covid-19 skaber? 

Panelet består af:

  • Anne Sophie Callesen (RV), udviklingsordfører
  • Katarina Ammitzbøll (K), udviklingsordfører
  • Christian Juhl (EL), udviklingsordfører
  • Rasmus Stuhr Jakobsen, generalsekretær i Care Danmark
  • Birgitte Qvist-Sørensen, generalsekretær i Folkekirksens Nødhjælp
  • Kristian Weise, generalsekretær i Oxam Ibis
  • Anders Ladekarl, generalsekretær i Røde Kors
  • Johanne Schmidt-Nielsen, generalsekretær i Red Barnet
  • Bo Øknsnebjerg, generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden
  • Lars Engberg-Pedersen, seniorforsker ved DIIS
  • Anne Mette Kjær, professor ved Aarhus Universitet og formand for Udviklingspolitisk Råd
  • Marie Gad, chef for global udvikling og bæredygtighed i Dansk Industri 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anne Sophie Callesen

Seniorkonsulent, Dansk Standard, fhv. MF (R)
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2015), master i Middle East & Mediterranean studies (King’s College London)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024