Debat

SF: Grøn omstilling skal være dansk udviklingspolitiks absolut førsteprioritet

Grøn omstilling, miljø, klima og natur skal være den højeste prioritet i dansk udviklingsbistand, også selvom det bliver på bekostning af andre områder. For det er her, Danmark har noget særligt at byde ind med, skriver SF's udviklingsordfører, Marianne Bigum.

SF foreslår, at vi allerede i Finansloven for 2024 afsætter ekstra 300 millioner kroner til klimabistand, skriver Marianne Bigum.<br>
SF foreslår, at vi allerede i Finansloven for 2024 afsætter ekstra 300 millioner kroner til klimabistand, skriver Marianne Bigum.
Foto: Arthur J. Cammelbeeck
Marianne Bigum
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Vi lever i en alvorlig krisetid, hvor flere kriser udfolder sig på samme tid. En klimakrise, en biodiversitetskrise, pres på jordens miljø og naturressourcer, et stigende antal konflikter, en ny alvorlig og global sikkerhedspolitisk situation, og en tid, hvor demokratiet testes, og hvor mange mister troen på det politiske system.

Det går for langsomt og på nogle områder endda tilbage med stigende ulighed, hvor millioner af mennesker trækkes ned i fattigdom, og hvor sult og fejlernæring breder sig, og det humanitære behov stiger tilsvarende.

I en fremtid fyldt med kriser, skal vi stadig huske de langsigtede mål og den holistiske planlægning. Vi er nødt til at lære at håndtere de akutte behov og samtidig holde klart fokus på de langsigtede mål, for kriserne stopper ikke lige om lidt.

Tværtimod vil kriserne kun blive værre i takt med klimaforandringerne og med overskridelse af de planetære grænser.

Vi skal have flere udviklingsprogrammer i lande med så stabile demokratiske styreformer, at der kan tænkes langsigtet

Marianne Bigum (SF)
Udviklingsordfører

Al vores politik må selv i en krisetid holde fokus på at adressere de grundlæggende årsager til problemerne.

Selv i krigstid, skal vi huske fredsarbejdet, selv i en klimakrise, skal vi huske at passe på vores natur og økosystemer og selv i en ny globalt sikkerhedspolitisk situation, skal vi huske at arbejde for verdensmål, menneskerettigheder og for kvinder og pigers seksuelle og reproduktive sundhed og rettigheder.

Selv i en tid med behov for økonomisk vækst i visse dele af verdenen, er vi nødt til at passe på naturen og miljøet.

Grøn omstilling er dansk ekspertise

Udviklingsbistanden kan ikke løse alt dette alene, men anvendt fornuftigt kan den bidrage til at mobilisere andre finansieringskilder – og fremme omfordeling så uligheden mindskes.

I 2024 vil Danmark give 20 milliarder i udviklingsbistand, og vi har indflydelse på meget større beløb gennem de multilaterale donorer, især EU, udviklingsbankerne og FN. Den indflydelse skal vi styrke ved igen at blive det Danmark, der går foran med høj, stabil og effektiv bistand i tætte og ligeværdige partnerskaber.

SF mener, at vi fra dansk side har særlig ekspertise, teknologi og en privatsektor, der kan bidrage til den grønne omstilling i udviklingslandene.

Det er blevet en sikkerhedspolitisk trussel, at mange lande ikke oplever Vesten som den naturlige allierede

Marianne Bigum (SF)
Udviklingsordfører

Grøn omstilling, miljø, klima og natur skal være den absolut højeste prioritet i den danske udviklingsbistand. Og ja, det kan blive på bekostning af andre vigtige områder, men Danmark har noget særligt at byde på her, og de mange donorlande må indgå i en klarere arbejds- og rollefordeling, så ikke alle lande giver bistand til alle områder.

Udviklingslandene og også mange mellemindkomst lande er trætte af store ord og tomme løfter, der ikke indfries.

Det er blevet en sikkerhedspolitisk trussel, at mange lande ikke oplever Vesten som den naturlige allierede. Det vil SF gerne vende. Derfor er det vigtigt, at vi lever op til vores løfter, og SF foreslår, at vi allerede i Finansloven for 2024 afsætter ekstra 300 millioner kroner til klimabistand, heraf 200 millioner til kompensation for de fattigste landes tab og skader som følge af klimaforandringerne.

Det har vi og verdens lande lovet i Parisaftalen. Lad os vise, at vi holder, hvad vi aftaler, og arbejder på at få EU til at gøre det samme.

En fremtid for unge i Afrika

I mange afrikanske lande er et af de største problemer, at de unge hjerner og hænder migrerer. Men mennesker forlader ikke deres hjemlande for sjov. De rejser, når de ikke kan se en fremtid dér, hvor de bor, når høsten slår fejl, og der ikke er nok rent vand og mad til at brødføde sin familie. Det havde jeg også gjort.

Afrika er kontinentet, der har størst fattigdom, udleder mindst CO2 og er hårdest ramt af klimaforandringer, og med stadigt flere lande regeret af regimer, der ikke er kommet til magten ved demokratiske valg.

Læs også

SF er enig i, at vi skal prioritere Afrika og nøje overveje, hvordan og hvor vi sætter ind. Støtte til grøn omstilling, og til nøglesektorer som energi, vand og økologisk landbrug, hvor Danmark har noget at byde på, og til at ændre EU's landbrugspolitik og fremme samhandel med Afrika er vigtige prioriteter.

SF mener, at Danmark skal tilbage til flere udviklingsprogrammer i lande med så stabile demokratiske styreformer, at der kan tænkes langsigtet.

Bilateral og multilateral bistand

Selvfølgelig har flere afrikanske lande akut behov for humanitær bistand, men det bør overvejes, om de multilaterale donorer er bedre til det end de bilaterale. SF hilser det velkomment at åbne og genåbne danske ambassader, hvis det sker i lande, hvor vi kan gøre en betydelig forskel i hele regionen.

Vi bør overveje, om de multilaterale donorer er bedre til at give akut humanitær bistand end de bilaterale

Marianne Bigum (SF)
Udviklingsordfører

Danmarks multilaterale bistand, der tidligere udgjorde halvdelen af dansk bistand, er svunden til en fjerdedel. Hvad betyder det for de multilaterale organisationer og for dansk status og indflydelse i dem?

SF foreslår, at der gennemføres en grundig evaluering af den såkaldte multi-bi-bistand, hvor vi giver bidrag til, at de multilaterale organisationer gennemfører indsatser, som vi har øremærket midlerne til.

Hvornår fungerer det godt, hvornår skidt, og hvad betyder det for de multilaterale organisationer, at de ikke selv bestemmer, men arbejder på opdrag fra donorer.

Demokrati og menneskerettigheder, samt støtte til civilsamfund og til, at befolkningerne i udviklingslande styrkes i at øve indflydelse på deres regeringer, skal fortsat udgøre en væsentlig del af den danske udviklingsbistand.

Jeg ser frem til det kommende arbejde med Danmarks næste udviklingspolitiske strategi, der er er nok at tage fat på.

Temadebat

Den nuværende udviklingspolitiske strategi, Fælles om Verden, har siden 2021 sat dagsordenen for Danmarks førte udviklingspolitik, men synger snart på sidste vers. Næste år starter forhandlingerne om den kommende strategi for 2025 og frem.

Det sætter Altinget fokus på i en ny temadebat, hvor vi inviterer centrale aktører til at give deres bud på, hvad den næste udviklingspolitiske strategi skal indeholde.

Du kan læse oplægget for debatten her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Marianne Bigum

MF (SF), formand for 2030-netværket, ordfører for bl.a. EU, global klimapolitik, natur og udvikling
cand.polyt. (DTU 2009), ph.d. (DTU 2014)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024