Skal vi droppe verdensmålene? Her er årets mest læste debatindlæg på Altinget Verdensmål
A-kraft, Putin og Sikkerhedsrådet, børns rettigheder og bæredygtig vækst. Det er nogle af de mest populære debatemner på Altinget Verdensmål i 2022. Læs eller genlæs de mest populære debatindlæg her.
Mathilde Brieghel
RedaktionsassistentÅret går på hæld og Altinget Verdensmål kan se tilbage på sit første fulde år som Altingets nichemedie nummer 26.
Et bredt spektrum af emner har optaget debatspalterne i 2022. Det afspejler sig også i de mest læste debatindlæg, der både tæller børnekonventionen, A-kraft-skepsis, Ukraine-krigens betydning for FN og bæredygtig vækst.
Læs eller genlæs årets fem mest læste indlæg her.
Enhedslisten i EU kalder atomkraft for "penge ud af vinduet"
Enhedslistens mand i EU, MEP Nikolaj Villumsen, indtager femtepladsen i rækken med sit debatindlæg fra januar måned. Indlægget er en replik til Venstres Søren Gade og Linea Søgaard-Lidells dundertale for atomkraft.
Som modsvar beskriver Villumsen atomkraft som energikilde som "usikkert, farligt, forurenende, dyrt og langsomt".
"Det er bekymrende, hvis Venstre og deres venner pludselig har besluttet sig for at ignorere videnskab og sund fornuft, og vil have at vi hælder penge ud af vinduet på farlige, forurenende og stærkt forsinkede energiformer. På den måde når vi aldrig vores klimamål, samtidigt med, at vi spiller hassard med ikke bare vores sikkerhed, men også vores børns," skriver han.
Læs eller genlæs indlægget her.
Debatindlægget blev bragt 23. januar 2022.
Atomkraft-startup afviser atomkraft i Danmark
Det fjerdemest læste indlæg kredser også om atomkraft. Afsenderen er atomkraft-innovationsvirksomheden Seaborg, der giver forhenværende klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) ret i, at det ikke giver mening at diskutere atomkraft i Danmark.
Administrerende direktør Troels Schönfeldt mener i stedet, at vi bør afsøge, om danske løsninger kan give mening at opsætte andre steder i verden – der, hvor der ikke er de grønne alternativer til atomkraft, der findes i Danmark i form af sol- og vindenergi. Eksempelvis i Sydøstasien.
"Lad os stoppe med at spilde tiden på at snakke om atomkraft i Danmark. Lad os fokusere på at løse Danmarks CO2-udfordringer ved at udbygge med de teknologier, vi allerede er gode til.
Lad os skrue markant op for den grønne forskning – også i den nye generation af atomkraft – og kigge på flere muligheder for, at Danmark kan hjælpe globalt. Og vigtigst af alt, lad os bruge disse muligheder til at skabe job, vækst og eksport i Danmark," skriver Troels Schönfeldt.
Læs eller genlæs indlægget her.
Debatindlægget blev bragt 30. marts 2022.
Udenrigspolitisk Selskab om Sikkerhedsrådets kattepine i Rusland
Nummer tre mest læste indlæg blev bragt i maj i kølvandet på den fortsat eskalerende konflikt i Ukraine.
Udenrigspolitisk Selskabs direktør, Charlotte Flindt Pedersen, beskriver de udfordringer, den russiske invasion skaber for FN's sikkerhedsråd. Hun mener, at krigen bør være et "wake-up call" for FN, der bør genoverveje, om og hvordan FN kan styrke sine institutioner:
"Krigen i Ukraine (har) potentialet til at berøre alle verdens lande i form af økonomisk recession, fødevaremangel, sult og hungersnød. I værste fald er der tale om en krig, der vil sprede sig ud over Ukraines grænser.
Så alt i alt er dette måske et wake-up call i forhold til at tage en global samtale om, hvordan freden kommer til at se ud, når krigen er slut, hvor vi samtidig tager hensyn til magtforskydninger og forandringerne i en verden, hvor Asien kommer til at fylde mere alene i kraft af sin ambition, økonomiske og demografiske tyngde.
Måske kan vi, som Zelenskyj foreslår, bruge krigen i Ukraine som afsæt til at styrke vores internationale institutioner og skabe et attraktivt billede af freden og dermed også et alternativ til krigen."
Læs eller genlæs indlægget her.
Debatindlægget blev bragt 11. maj 2022.
Vilbys dundertale for børnekonventionen
På andenpladsen kommer et indlæg af tidligere Information-chefredaktør Knud Vilby, der undrer sig over, at Danmark – modsat sine nordiske naboer – ikke har inkorporeret FN's børnekonvention i dansk lov.
Han henstiller til et borgerforslag, han har stillet om emnet og skriver:
"Vi er en gruppe mennesker, der mener, at Danmarks manglende reelle respekt for børns rettigheder nu er et så pinagtigt problem, at vi her midt under valgkampen har stillet et borgerforslag, der endnu en gang vil få debatten om inkorporering af børns rettigheder på dagsordenen."
Borgerforslaget har i skrivende stund 5.800 støtter ud af de 50.000 støtter, forslaget kræver for at kunne fremsættes i Folketinget. Forslaget udløber 15. april 2023.
Læs eller genlæs indlægget her.
Debatindlægget blev bragt 24. oktober 2022.
Bør vi helt droppe verdensmålene?
Førstepladsen indtager Altinget Verdensmåls faste skribent Jesper Dalgaard Pøhler. Indlægget behandler de dilemmaer, der opstår omkring de "bæredygtige verdensmål".
Pøhler fremhæver blandt andet verdensmål nummer otte om anstændige jobs og økonomisk vækst – et mål, der hurtigt kan greenwashes til at kalde al vækst for bæredygtig.
I indlægget overvejer han, om vi helt skal droppe verdensmålene, når mål som nummer otte ødelægger det for andre?
"Jeg (vil) hellere have noget andet end Verdensmålene," skriver Pøhler, og fortsætter:
"Men jeg vil heller ikke ødelægge det momentum, vi har lige nu, hvor verdens lande – i grove træk – trækker i samme retning og arbejder for en mere bæredygtig fremtid efter fælles mål. Det er fremtiden for vigtig til.
Det er ikke godt nok, men det er det bedste, vi har."
Læs eller genlæs indlægget her.
Debatindlægget blev bragt 27. november 2022.
Har du lyst til at bidrage til debatten på Altinget Verdensmål, så send et indlæg til [email protected].