Kommentar af 
Christine Antorini

Fleksibilitet er nøgleordet, hvis regeringen skal lykkes med at rekruttere flere til velfærdsuddannelserne

Tre afgørende forandringer i regeringens uddannelsesreform skal gennemføres, hvis det skal lykkes at rekruttere flere til professionsuddannelserne. Det tæller bedre muligheder for relevant erhvervsarbejde, meritoverførsel og fleksible uddannelsesformer, skriver Christine Antorini.

Der er meget spændende og visionær tænkning i regeringens udspil, som jeg håber, der kommer en bred politisk aftale omkring – og hvor kvalitet og ambitionsniveau kan holde også til fremtiden, som lige nu kun er en tekst på forsiden af udspillet, skriver Christine Antorini.
Der er meget spændende og visionær tænkning i regeringens udspil, som jeg håber, der kommer en bred politisk aftale omkring – og hvor kvalitet og ambitionsniveau kan holde også til fremtiden, som lige nu kun er en tekst på forsiden af udspillet, skriver Christine Antorini.Foto: Niels Ahlmann Olesen/Berlingske/Ritzau Scanpix
Christine Antorini
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Højere kvalitet, mere kvalitet og livslang læring. Det er stikordene på titlen til det seneste uddannelsesreformudspil fra regeringen om fornyede professionsuddannelser.

Det er et godt og gennemtænkt udspil. Det vil både gøre det attraktivt for flere unge at søge de enormt vigtige 'velfærds-uddannelser' og for mange flere voksne at skifte spor undervejs i deres arbejdsliv gennem uddannelse.

Der er tre afgørende forandringer i udspillet, der skal gennemføres, hvis det skal lykkes at rekruttere flere:

For det første skal studielivet hænge økonomisk sammen for både unge og især voksne sporskiftere. For det andet skal uddannelserne reelt anerkende relevante erfaringer, så man kan få merit. Og for det tredje skal kvaliteten være i top også med nye fleksible undervisningsformer.

1) Bedre muligheder for relevant erhvervsarbejde under studiet

Jeg vil starte med en af mine inspirationskilder til mit skifte fra direktør til sygeplejerskestuderende. Det er Peter Borup Sørensen, tidligere sundhedschef i Viborg, der i en alder af 59 år stoppede som chef og uddannede sig til social- og sundhedshjælper. Nu er han færdig og arbejder i Lemvig Kommune i jobbet.

Han har blandt andet udtalt: "Jeg har valgt noget ude til siden, der er mere spændende og interessant. Før brugte jeg meget mit hoved. Nu bruger jeg både mit hoved, mit hjerte og mine hænder, og det er en meget større tilfredsstillelse for mig."

For unge er det kun godt med mulighed for endnu tættere kobling mellem uddannelse og arbejdsmarked med studierelevante deltidsjob.

Christine Antorini

Jeg læste artiklen om hans skifte, mens jeg lå på hospitalet med en brækket ankel, og tænkte: Det vil jeg også. Et meningsfuldt arbejde, der er brug for. Med en kort videregående uddannelse endda med elevløn undervejs.

Stort set alle kan starte på uddannelsen, også selvom man har anden uddannelse. Det er, fordi både sosu-hjælper- og sosu-assistentuddannelsen er en erhvervsuddannelse.

Men søger man en professionsuddannelse, som jeg har gjort til sygeplejerske, er der mange krav. Det rigide bliver der blødt op på i det nye udspil. Eksempelvis åbnes der for professionsbacheloruddannelser på deltid med sideløbende beskæftigelse på mere fordelagtige vilkår, end det kendes i dag.

I den seneste trepartsaftale er der også åbnet for mere lønnet praktik på sygeplejeuddannelsen, hvad der ikke er i dag. For voksne sporskiftere er begge dele vigtigt. Vi får som oftest ikke SU, da vi brugte den ved vores første uddannelse, da vi var unge. For unge er det kun godt med mulighed for endnu tættere kobling mellem uddannelse og arbejdsmarked med studierelevante deltidsjob.

Og kan det integreres helt ind i uddannelsen som Professionshøjskolen Lillebælt har gjort det siden september 2024 i samarbejde med Psykiatrien i Region Syddanmark, er det rigtigt spændende. Her er det muligt for social- og sundhedsassistenter, der er ansat i psykiatrien, at videreuddanne sig til sygeplejerske med fuld løn, og det er en attraktiv uddannelsesvej.

2) Bedre mulighed for merit og anerkendelse af relevante kompetencer

På min sygeplejeuddannelse er der en gruppe studerende, der er social- og sundhedsassistenter, som læser videre her. Underligt nok er der forskellige regler for at anerkende realkompetencer fra professionshøjskole til professionshøjskole. Og det er svært at få anerkendt særlig meget.

De fleste skoler kræver, at man har arbejdet mindst ét år som sosu-assistent for at kunne få merit fra sygeplejeuddannelsen. Og så giver den alene merit til praktik det første år, i alt knap tre måneder ud af 3,5 år.

Læs også

Det er utroligt, at der ikke er mere anerkendelse af de dygtige unge og voksne, der har gennemført en uddannelse som sosu-assistenter på cirka fire år. Inklusive masser af praktisk sundheds-og omsorgserfaring.

Der er inspiration at hente med at videreuddanne sig fra sosu-assistent til sygeplejerske på 2,5 år, eksempelvis et spændende initiativ fra Professionshøjskolen UCN i Hjørring.

Der findes heller ingen merit-sygeplejerske, selvom det er udviklet til lærer- og pædagoguddannelsen. Godt at regeringen nu foreslår merit-sygeplejerske sammen med ny merit-socialrådgiver, så personer med relevant erhvervserfaring eller tidligere uddannelse kan uddanne sig på kortere tid og med sideløbende beskæftigelse. Det er et helt nødvendigt forslag.

3) Kvalitet i top med fleksible undervisningsformer

Inden for de seneste år har professionshøjskolerne etableret spændende, nye, fleksible uddannelsestilbud, der er en kombination af online og fremmøde. De er lagt – sikkert for at tiltrække studerende til provinsen – i Hillerød. Eller i Viborg, Hjørring, Rønne eller Slagelse.

Tornen i udspillet er, at flere af professionsuddannelserne foreslås forkortet nogle måneder.

Christine Antorini

Men vi kommer til på alle videregående uddannelser at udvikle nye undervisningsformer, der er de fremmeste inden for virtuel og holdbaseret undervisning og gerne med anvendelse af nye teknologier på både studie og praktik. Det skal vi alligevel mestre på arbejdsmarkedet.

Regeringens forslag indeholder regulære flere penge til at øge kvaliteten på uddannelserne med flere timer, færre studerende pr hold, flere vejledningstimer og bedre praktik. Alt sammen godt og nødvendigt. Husk det, når reformen skal forhandles på plads og udmøntes til den virkelige verden efterfølgende.

Og så er der en meget spændende ny mulighed for 'fri efteruddannelse' med bedre muligheder for løbende opkvalificering gennem livet.

Tornen i udspillet er, at flere af professionsuddannelserne foreslås forkortet nogle måneder. Sygeplejerskeuddannelsen foreslås eksempelvis forkortet med to måneder, og at man kommer ud på arbejdsmarkedet en måned tidligere ved at lægge undervisning noget af tiden i de lange sommerferier, vi har.

Jeg har haft otte ugers sommerferie i år. Fint at bruge studietiden mere effektivt. Om det er katastrofalt at forkorte selve uddannelsens indhold med nogle måneder, er jeg mere i tvivl om.

Læs også

I Norge og Sverige er sygeplejerskeuddannelsen på tre år. I Danmark er den 3,5 år og i Finland fire år. Men fælles for alle og også i regeringens forslag er, at niveauet skal være en bachelorgrad, når vi bliver færdige.

Det er det vigtige at have for øje. Det er kvalitetskravet – og muligheden for at kunne læse videre på den nye professionsmaster, der foreslås, og en kandidatgrad på universitetet.

Dyk ned i regeringens udspil, også for de øvrige professions- og erhvervsrettede uddannelser. Der er meget spændende og visionær tænkning i udspillet, som jeg håber, der kommer en bred politisk aftale omkring – og hvor kvalitet og ambitionsniveau kan holde også til fremtiden, som lige nu kun er en tekst på forsiden af udspillet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christine Antorini

Sygeplejerske-studerende, fhv. MF (S), fhv. børne- og undervisningsminister
cand.comm. i offentlig forvaltning (Roskilde Uni. 1994)









Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024