Om  
Ole Michelsen

Dødsfald: Forfatter og legendarisk filmanmelder Ole Michelsen (79)

Den kultiverede og elegante anmelder, hvis hjerte bankede for de europæiske kunstfilm, Ole Michelsen, er død i en alder af 79 år.

Christian Juhl Mølgaard

"Og husk: Film skal ses i biografen."

Man kan endnu høre afskedsfrasen for sig. Men nu er der blevet stille.

Det tætteste, man kommer på en egentlig 'Mister Movie' på dansk tv, forfatteren og journalisten Ole Michelsen, er gået bort.

Det skriver DR.

I perioden fra monopolets tid i 1985 og helt frem til 2002 anmeldte han troligt biografaktuelle film og uddelte mellem én og fem hatte til værkerne. Filmmagasinet 'Bogart' blev det længstkørende filmprogram herhjemme.

Ole Michelsen blev født få dage før den tyske besættelse af landet, 4. april 1940, og som ung droppede hans sin universitetsuddannelse for at tage til Frankrig og forfølge drømmen om at blive filminstruktør. Han blev instruktørassistent for den franske instruktør Jean-Pierre Melville på filmen 'Storgangsterens sidste kup' fra 1966, men instruktør blev han aldrig. 

I stedet begyndte han at arbejde som freelancejournalist for flere medier, og da han atter vendte hjem, blev han ansat i Danmarks Radio.

I 1976 indbød han fire aldrende barndomsvenner til kaffeslabberas for åbne mikrofoner. Gæsterne var skuespilleren og kogebogsskribenten Olaf Ussing, teater- og ballet-anmelderen på Berlingske Tidende Svend Kragh-Jacobsen, den Cavling-prisvindende journalist og forfatter Ole Vinding og charmøren og tegneren på Politiken Hans Bendix. Det blev til programmerne 'Kardinalernes middag'.

Da Ole Michelsen vendte hjem fra sit ophold i Frankrig, var det som enkemand og alenefar. Hans kone havde mistet livet i en bilulykke, og han stod alene tilbage med datteren Trine, der døde af kræft som 43-årig.

Han var meget åben om sorgen og talte om det i både interviews og til foredrag. Tilsvarende holdt han det heller ikke for sig selv, at han var ædru alkoholiker. Han beskrev misbruget i bogen 'Den dansende dæmon' fra 2014, som han også holdt foredrag om.

I 2000 modtog han DR's Sprogpris.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ole Michelsen

Foredragsholder, forfatter, fhv. vært, DR
journalist

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024