Folketingets sidste EU-modstandere festede trods tilbagegang: "Vi har smadret den politiske elite"

Dansk Folkepartis spidskandidat Anders Vistisen fejrede valget til Europa-Parlamentet med knyttet næve og en tåre i øjenkrogen. Partiet går tilbage, men bevarer sit ene mandat. Et indenrigspolitisk vendepunkt for partiet, spår Morten Messerschmidt.

Der var højt humør, da Anders Vistisen (DF) entrerede valgfesten i Ejstrupholm.
Der var højt humør, da Anders Vistisen (DF) entrerede valgfesten i Ejstrupholm.Foto: Mikkel Berg Pedersen/Ritzau Scanpix
Magnus Garde-Strandberg

”Dansk Folkeparti er tilbage,” lyder det fra talerstolen ved partiets valgfest i Ejstrupholm.

Ordene kommer fra partiformand Morten Messerschmidt, der kort forinden har kæmpet sig gennem et telt fyldt glade partimedlemmer, der i dagens anledning er udstyret med EU-kritiske skilte.

På talerstolen er han ikke alene. På sin højre side står aftenens hovedperson, partiets spidskandidat Anders Vistisen, som kort forinden har sikret sig yderligere fem år i Europa-Parlamentet.

Jeg sad i Europa-Parlamentet i ti år, og har elsket kampen mod EU – det gør jeg stadigvæk

Morten Messerschmidt
Dansk Folkepartis formand

Til taktfaste klap, og med en tåre i øjenkrogen griber han mikrofonen.

”Dette er ikke kun en vigtig dag for os. Det her er også en vigtig dag for EU. Højrefløjen ser ud til at buldre frem. Vi har smadret den politisk elite, og vi står til at danne en gruppe, der kan få afgørende betydning,” siger Anders Vistisen.

Selvom partiet holder fast i sit mandat i parlamentet, så er det dog en kendsgerning, at partiet står med endnu en tilbagegang. Faktisk går de 4,4 procentpoint tilbage, hvis man sammenligner parlamentsvalget i 2019.

Tilbagegangen afholder dog ikke partimedlemmerne for at fejre mandatet, som var man gået frem.

Ved hver live-omstilling holdte partimedlemmerne deres EU-kritiske skilte i vejret.
Ved hver live-omstilling holdte partimedlemmerne deres EU-kritiske skilte i vejret. Foto: Magnus Garde-Strandberg

Jubel trods tilbagegang

Der har da heller ikke været meget at juble over de seneste år for Dansk Folkeparti.

Lavinen begyndte faktisk at rulle ved seneste valg til Europa-Parlamentet i 2019, da partiet mistede tre af sine fire mandater.

Få måneder senere samme år blev vælgerflugten for alvor understreget, da partiet blot mønstrede 16 mandater til folketingsvalget, og blev mere end halveret.

Derefter tabte Dansk Folkeparti massivt terræn ved kommunalvalget i 2021, tabte folkeafstemning om forsvarsforbeholdet i 2022, og klarede sig lige over spærregrænsen ved folketingsvalget i 2022.

Og med de tidligere nederlag in mente krydret med meningsmålinger, der har haft dem på vippen, var valgsuccesen langt fra givet på forhånd.

Derfor håber partiformand Morten Messerschmidt, at aftenen i Ejstrupholm, kan være startskuddet på en ny begyndelse.

”Al den snak om, at vi ville komme under spærregrænsen og folks drømme om at Dansk Folkeparti skulle forsvinde, det må forstumme nu,” siger han og fortsætter:

”Det her cementerer, at vi er en blivende faktor i dansk politik.”

Optimisme i luften

Allerede inden sejrstalen er der optimisme, og en snert af flæskestegssandwich, i luften i teltet ved siden af Dansk Folkepartis nye hovedkontor i den midtjyske landsby Ejstrupholm.

Her har fadøllen flydt hele eftermiddagen, da partiet har inviteret til valg- og vejfest med boksepude, slå-søm-i-konkurrence og livemusik.

Specielt blandt partiets medlemmer er der stor tiltro til, at man nok skal hive et mandat i hus.

Pia Kjærsgaard (DF) og Peter Kofod stod lejlighedsvist og langede fadøl ud.
Pia Kjærsgaard (DF) og Peter Kofod stod lejlighedsvist og langede fadøl ud. Foto: Magnus Garde-Strandberg

”Jeg er 98 procent sikker på, at Anders Vistisen får et mandat,” lyder det fra en af partimedlemmerne. Mens en anden er ”overbevist om, at man nok skal tage et mandat – måske faktisk to.”

Mere tilbageholden er folketingsmedlemmet Peter Kofod, da Altinget får en kort kommentar forud for exitpolen klokken otte.

”Den er fifty fifty. Jeg er virkelig i tvivl om, hvor det bærer hen ad. Jeg har haft en god følelse, når jeg har været rundt omkring, men det har jeg haft til alle valg,” siger han.

Kort efter er klokken ved at slå otte og exitpol. Men inden da har Peter Kofod stillet sig på en træbænk for at komme med et par bevingede ord, før den første prognose.

”Uanset hvad der sker, så holder vi et brag af en fest. Uanset om vi er inde eller ude, så fortsætter vi til at fadølsanlægget er tømt,” lyder det.

Så er festen slået an.  

En synlig Messerschmidt

Anders Vistisen er ikke til stede, da den foreløbige stilling bliver vist på storskærmen i teltet. Han har sammen med sine tætteste medarbejdere og Morten Messerschmidt, trukket sig tilbage for en rum tid på sit hotelværelse i Brande.

Hvor Anders Vistisen til gengæld har været meget til stede den seneste tid, er på de sociale medier. Her har han blandt andet parodieret Danmarksdemokraterne, tordnet mod EU-samarbejdet samt brugt sin egen søn i nogle af sine valgvideoer.

Det store ressourceforbrug på kampagnevideoer, vidner om noget om vigtigheden i, at Dansk Folkeparti vil have et mandat i EU.

 

Desuden har partiformand Morten Messerschmidt, også kastet sig hovedkulds ind i valgkampen, hvilket har affødt 100 – ja hundrede – videoer om, hvorfor EU er noget skidt.

Og det er måske ikke så dumt endda. DF-formanden var i hvert fald en habil stemmesluger ved parlamentsvalget i 2014, og fik 465.000 personlige af slagsen, hvilket var stærkt medvirkende til DF’s fire sæder i Bruxelles – hvor den ene gik til nuværende spidskandidat Anders Vistisen.

”EU-valgkampene betyder noget særligt for mig. Jeg sad i Europa-Parlamentet i ti år, og har elsket kampen mod EU – det gør jeg stadigvæk – så når der er valgkamp, så kaster jeg mig ind i det uanset hvad,” siger Morten Messerschmidt.

Og det har ikke været fordi du har frygtet, at Anders Vistisen ikke har kunnet trække det alene?

”Overhovedet ikke. Anders Vistisen er den mest fortrinlige spidskandidat i det her felt, så det har sådan kun været fordi, jeg ikke har kunnet lade være,” siger han.

Der var også mulighed for at købe diverse former for merchandise. Blandt andet en streamer til bilen.
Der var også mulighed for at købe diverse former for merchandise. Blandt andet en streamer til bilen. Foto: Magnus Garde-Strandberg

Nu skal der kigges fremad

Den endelige afgørelse er faldet.

På talerstolen står Morten Messerschmidt og Anders Vistisen i omfavnelse, mens partimedlemmerne råber: ”Anders Vistisen, Anders Vistisen, Anders Vistisen.” 

Få minutter forstummer bifald og kampråb, og aftenens DJ skruer op for anlægget og smider Danmark med Shu-Bi-Dua på.

Foran teltet har Anders Vistisen fundet øl-vognen. Han står med sammeknebne øjne og giver sine medarbejdere lange knus og faste håndtryk.

Skulle man være i tvivl, hvor meget mandatet betyder, så afsløre hans kæmpe smil, at svaret nok er en hel del.

"For to og en halv måned siden blev jeg præsenteret for en måling, hvor vi stod til 2,7 procent af stemmerne. Nu står vi til et mandat i Europa-Parlamentet. Det her er en kæmpe sejr for Dansk Folkeparti," siger han.

Resultatet tegner en ny begyndelse, og blikket kan nu rettes mod det kommende kommunalvalg – og måske endda et folketingsvalg, hvis det bliver udskrevet inden da, siger Anders Vistisen.

Om aftenen i Ejstrupholm skal vise sig at blive renæssancen for Dansk Folkeparti, må tiden vise.

Første udfordring på vejen tilbage er dog sikker. Der et fadølsanlæg der skal tømmes.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Vistisen

MEP (DF)
cand.jur. (Aarhus Uni. 2013)

Morten Messerschmidt

Partiformand (DF), MF
cand.jur. (Københavns Uni. 2009)

Peter Kofod

MF (DF)
lærer (UC Syddanmark 2015)

0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024