EU’s næste toppost-trio er på plads: "Det er tre stærke kandidater"

På trods af enkelte sure miner har de europæiske ledere som forventet peget på tyske Ursula von der Leyen, portugisiske António Costa og estiske Kaja Kallas til de øverste europæiske topjobs. Nu vender spotlyset over på EU-Parlamentet, der skal godkende den nye formand.

Tyske Ursula von der Leyen i midten står til fem år til i spidsen for EU-Kommissionen, mens estiske Kaja Kallas ved hendes side er udpeget til at blive EU's nye udenrigschef. Den siddende formand for Det Europæiske Råd, Charles Michel (t.v.), er til gengæld på vej ud af billedet.
Tyske Ursula von der Leyen i midten står til fem år til i spidsen for EU-Kommissionen, mens estiske Kaja Kallas ved hendes side er udpeget til at blive EU's nye udenrigschef. Den siddende formand for Det Europæiske Råd, Charles Michel (t.v.), er til gengæld på vej ud af billedet.Foto: Geert Vanden Wijngaert/AP/Ritzau Scanpix
Rikke AlbrechtsenThomas Lauritzen

BRUXELLES: EU’s toppostkabale er gået op.

Efter et længere tilløb og uendelige spekulationer fik statsminister Mette Frederiksen (S) og de øvrige EU-ledere ved et møde torsdag aften i Bruxelles sat navne på, hvem der skal lede de vigtigste EU-institutioner de næste par år.

"Så har vi en ny ledelse af EU. Det er faldet på plads rigtig godt," sagde statsminister Mette Frederiksen (S) efter topmødets afslutning sent torsdag aften.

På trods af modstand fra højrenationale ledere fra Italien og Ungarn kunne de forsamlede EU-chefer nikke ja til den pakke med europæiske topjob, som har været så godt som klar i et par dage.

Læs også

Det betyder, at EU-Kommissionens nuværende formand, Ursula von der Leyen, er indstillet af EU-lederne til fem år mere på sin post.

Vi udgør et fremragende hold.

Kaja Kallas
Estlands premierminister og EU's kommende udenrigschef

Ved sin side står hun til at få den siddende estiske premierminister, Kaja Kallas, som EU’s næste udenrigschef.

Den tidligere portugisiske premierminister, António Costa, bliver den nye leder af EU-chefernes eget forum, Det Europæiske Råd.

Et stort puslespil

Statsminister Mette Frederiksen forklarede, at der har været diskussioner om udnævnelserne, men at kabalen efter hendes opfattelse nu er landet rigtigt med "tre stærke kandidater".

"Der er nogle ting, der skal være på plads i det geografiske puslespil mellem 27 medlemslande, begge køn skal være repræsenteret på en ordentlig måde, og der er noget afsæt i forskellige politiske familier," sagde Frederiksen og understregede, at det også handler om kompetencer og erfaring.

Derfor er hun særligt glad for, at EU-kommissionsformand Ursula von der Leyen står til at få fem år længere i sadlen.

"Selvom det har været et par meget, meget bøvlede år, Europa har været igennem, først med pandemi og efterfølgende med krig og inflation, som alle har kunnet mærke, så har der været en god ledelse af Kommissionen. Og nu fortsætter von der Leyen samlet set med et godt hold," sagde hun.

Læs også

Det bliver et nej tak

Mindre tilfredse var både den italienske premierminister, Georgia Meloni, og den ungarske premierminister, Viktor Orbán. De er vrede over, at den nationalistiske højrefløj, som de repræsenterer, ikke er blevet inddraget nok i forhandlingerne.

Fakta

De tre EU-topjob

Formanden for EU-Kommissionen 

Udpeges af stats- og regeringslederne og godkendes selvstændigt ved afstemning i Europa-Parlamentet.

Jobbeskrivelse: Klart det mest magtfulde chefjob i EU’s institutioner. Kommissionsformanden leder de andre kommissærer og er øverste chef for over 30.000 funktionærer, der både udformer ny europæisk lovgivning og sikrer overholdelse af traktaterne og de øvrige eksisterende EU-love.

Formand for Det Europæiske Råd

Jobbeskrivelse: Indflydelsen afhænger meget af, hvordan jobbet bliver forvaltet. Det er prestigefyldt, men ikke særlig præcist defineret i traktaten. Rollen omfatter at forberede og styre stats- og regeringsledernes topmøder, samt være et ansigt for EU overfor omverdenen.

EU’s udenrigs- og sikkerhedspolitiske chef

Den Højtstående Repræsentant, som titlen officielt lyder, udpeges af stats- og regeringslederne og godkendes sammen med resten af Kommissionen ved afstemning i Europa-Parlamentet.

Jobbeskrivelse: En slags europæisk ’udenrigsminister’, som skal besidde store diplomatiske evner. Er næstformand i EU-Kommissionen, leder af de europæiske udenrigsministermøder samt chef for EU’s udenrigstjeneste (EEAS) og Det Europæiske Forsvarsagentur.

I stedet er de blevet stillet over for et fait accompli begået af lederne fra de europæiske konservative, socialdemokratiske og liberale partifamilier, der har peget på deres egne folk til de tre topposter.

Orbán kaldte det ”skamfuldt”, at de politiske midterpartier brugte deres flertal til at trumfe deres vilje igennem.

Han mener, at det er ude af trit med de europæiske befolkninger, som ved valget til Europa-Parlamentet gav medvind til partierne til højre i det politiske felt.

Det betød også, at den ungarske leder valgte ikke at støtte en ny femårsperiode til EU-kommissionsformanden, og han afstod fra at stemme for Kaja Kallas.

Italienske Georgia Meloni stemte imod udpegelsen af både Kallas og Costa og afstod fra at støtte von der Leyen.

”Jeg har besluttet ikke at støtte det af respekt for borgerne og for de signaler, der er kommet fra disse borgere ved valget,” skrev hun efter mødet på det sociale medie X.

Læs også

På gyngende grund

Diskussionerne har ellers floreret livligt i Bruxelles om, hvad Meloni skulle have i bytte for at stemme ja til pakken, Det kunne for eksempel være en kommissærpost på et tungt økonomisk område til Italien.

Den plan mislykkedes tydeligvis, men Meloni erklærede efter mødet, at hun ”fortsætter med at arbejde for endelig at give den vægt til Italien, som det fortjener”.

Jeg har besluttet ikke at støtte det af respekt for borgerne og for de signaler, der er kommet fra disse borgere ved valget.

Giorgia Meloni
Italiens premierminister

Den italienske regeringschef advarede inden mødet om, at Ursula von der Leyen bevæger sig ud på gyngende grund, når hun nu skal finde opbakning fra mindst 361 af de 720 nyvalgte EU-parlamentarikere, når de skal bekræfte hendes kandidatur formentlig i midten af juli.

Hvor de europæiske socialdemokrater, liberale og konservative omkring topmødebordet sidder mageligt på 21 af pladserne blandt de 27 lande, har de ikke nær så solidt et flertal i det nye og mere højredrejede EU-Parlament.

Samtidig ved Ursula von der Leyen klog af skade, at hun ikke kan regne med at få støtte fra alle de folkevalgte fra de politiske midtergrupper ved afstemningen, som er hemmelig. Da hun blev valgt første gang i 2019, klemte hun sig igennem med en margin på bare ni stemmer.

Ingen blankocheck

Hverken lederen af den liberale Renew-gruppe i Parlamentet eller socialdemokratiske S&D ville torsdag love at stemme for hende uden at få noget til gengæld.

Vores støtte er ikke en blankocheck.

Iratxe García Pérez
Leder af EU-Parlamentets socialdemokratiske gruppe, S&D

“Vores støtte er ikke en blankocheck,” lød det fra den socialdemokratiske gruppeformand i Parlamentet, Iratxe García Pérez.

Ursula von der Leyen medgiver, at hun nu skal på overarbejde for at sikre sig opbakning fra både de politiske grupper i Parlamentet og fra enkelte nationale partiers delegationer.

”For mig handler det om at overbevise et bredt flertal, hvis det er muligt. Det er det, jeg kommer til at arbejde intensivt på i de næste tre uger, og så får vi se,” siger hun.

Kan samarbejde

Blandt stats- og regeringscheferne bliver der dog nu draget et lettelsens suk over, at man har fået streget udpegelsen af det næste kuld EU-ledere af opgavelisten.

Samtidig glæder flere af dem sig over, at det virker, som om det er et trekløver, som allerede har et godt arbejdsfællesskab. Deres forhold er allerede blevet tryktestet gennem de seneste år, hvor de har siddet til topmøde efter topmøde sammen under til tider meget dramatiske omstændigheder for Europa.

”Det er tre personer, som er etableret dygtige og erfarne. Jeg plejer selv at understrege, at de kan finde ud af at samarbejde. Og vi har brug for mere samarbejde, også i EU,” sagde den svenske statsminister, Ulf Kristersson.

Det kan virke som en slet skjult hentydning til, at forholdet mellem Ursula von der Leyen og den nuværende topmødeleder, Charles Michel, de seneste fem år har været notorisk ringe.

Læs også

Derfor har mange også påpeget, at Costa er kendt som en god kompromismager og en konstruktiv mægler, der generelt er vellidt.

På en videoforbindelse fra Portugal lovede den kommende EU-chef, at det også vil fortsætte sådan.

”Jeg vil være fuldt optaget af at fremme enighed mellem alle 27 ledere,” lovede Costa, der understregede, at det vil ske i ”loyalt samarbejde” med de øvrige europæiske institutioner.

Den kommende europæiske udenrigschef var ikke i tvivl om, at det nok skal lykkes at få samarbejdet til at spille.

”Vi udgør et fremragende hold,” sagde en glad Kaja Kallas.

Artiklen er opdateret med nye kommentarer

Læs også
 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

António Costa

Formand, Det Europæiske Råd, fhv. premierminister, Portugal
jurist (Lissabons Uni.)

Kaja Kallas

Kandidat som udenrigs- og sikkerhedspolitisk chef, EU-Kommissionen, fhv. premierminister, Estland
jura (University of Tartu 1999), EMBA (Estonian Business School 2010)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024