Gjerskov tavs om fedtafgift

FEDTAFGIFT: Sidste søndag ville fødevareministeren ændre fedtafgiften med det samme. Men nu henviser hun blot til skatteministeren. I Skatteministeriet forventer man dog ingen ændring, før afgiften er evalueret i 2012.
Foto: www.colourbox.com
Morten Øyen
Fødevareminister Mette Gjerskov (S) ser fedtafgiften som et af elementerne til at gøre noget ved danskernes stigende problemer med fedme- og livsstilssygdomme.

"Problemet er bare, at den er skruet så bureaukratisk sammen, at vi simpelthen bliver nødt til at lave en revision af den allerede nu. Vi kan se, hvor håbløst det fungerer."

Sådan sagde fødevareminister Mette Gjerskov til Politiken sidste søndag. Men nu vil ministeren ikke uddybe hendes kritik, eller hvad hun mener, der kan gøre afgiften mindre bureaukratisk. Hun henviser i stedet til Skatteministeriet.

"Det er den tidligere regering, der har indført fedtafgiften, og der har været en lang række kritikpunkter af, hvordan den praktisk er gennemført. Det må vi selvfølgelig tage med i arbejdet. Men selve arbejdet ligger i Skatteministeriet," siger Mette Gjerskov.

Du har tidligere sagt, at fedtafgiften var for bureaukratisk. Vil du uddybe det?

"Jeg har bare konstateret, at der har været en lang række kritikpunkter af, hvordan fedtafgiften er skruet sammen. Og det må vi selvfølgelig tage med i arbejdet, når den skal revideres," siger hun og understreger, at alt arbejdet med en revidering ligger i Skatteministeriet.

Evaluering i 2012
Fedtafgiften trådte i kraft 1. oktober. Og selvom ordningen har været genstand for megen kritik, så skal der gå en vis tid, før det giver mening at evaluere ordningens effekter og ændre den. Sådan lyder det fra Skatteministeriet, hvor meldingen i øvrigt er, at afgiften vil blive evalueret i løbet af 2012. Her er den umiddelbare forventning, at en evaluering nok først vil være færdig i efteråret 2012. Og de planer er der ikke ændret på, lyder det fra Skatteministeriet.

Både Socialdemokraterne, SF og Radikale har tidligere fremlagt økonomiske udspil, hvor de har hævet fedtafgiften i forhold til niveuaet i dag. Mens Socialdemokraterne og SF har fremlagt et samlet beløb for en række afgiftsstigninger, har Radikale været mere præcis med deres forslag: en fordobling af fedtafgiften, hvilket skulle give 1 mia. ekstra i indtægter til staten.

I regeringsgrundlaget har regeringen ikke sat beløb på, men kun skrevet, at den vil forhøje afgiften på fedt.


-

Bliv ven med Altinget.dk på Facebook her

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Gjerskov

MF (S), ordfører for miljø og verdensmål
cand.agro. (Den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole 1993)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024