Her er de kulørte kandidater til Europa-Parlamentet, du godt vil kende

Fra premierministre til OL-vindere og reality-stjerner. Kandidatfeltet til Europa-Parlamentet er aldrig kedeligt.

Rasmus Paludan forsøger at blive valgt ind i Europa-Parlamentet i Sverige.
Rasmus Paludan forsøger at blive valgt ind i Europa-Parlamentet i Sverige.Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: Valgkampe til Europa-Parlamentet har altid budt på kulørte karakterer, og dette års valg er ingen undtagelse.

Denne gang er det ikke pornostjerner, operasangere eller professionelle pokerspillere, der kæmper om stemmerne.

Til gengæld kan vi byde på både bodybuildere, koranafbrændere og indtil flere kandidater, der sidder bag tremmer, på listen over kandidater til de 720 pladser i Europa-Parlamentet.

I den berømte, men kedelige afdeling stiller en hel del partiledere op. Ikke fordi de har tænkt sig at udskifte de hjemlige hovedstæder med Strasbourg og Bruxelles, men fordi deres navn kan være med til at trække stemmer.

Det er et trick, som er særligt brugt i Italien, hvor snart sagt alle de politiske ledere – inklusive premierminister Georgia Meloni – står på stemmesedlen. Men det hollandske højrepopulistiske Frihedspartis frontfigur Geert Wilders har også sat sig selv på listen.

Læs også

Kendt fra TV

Et voksende segment blandt de mere kulørte kandidater er realitystjerner. Her er en anden hollænder på banen, nemlig en kendis fra den lokale udgave af Landmand søger kærlighed, Milou Rietjens, som passende nok stiller op for det relativt nye bondeparti, BBB. Bliver hun valgt er det måske mere sin baggrund som ansat hos Den Europæiske Centralbank, som bliver nyttig.

En anden fra realitysegmentet er Jan Emanuel fra Sverige. Den hårdt pumpede bodybuilder og Instagram-sensation er veteran fra årgang 2001 af Robinson-ekspeditionen, som han vandt. Derefter blev han socialdemokratisk medlem af den svenske Riksdag og milliardær på at drive plejehjem og hjem for uledsagede flygtningebørn.

Han er nu medstifter af det spritnye parti Folklistan sammen med den frafaldne kristendemokrat Sara Skyttedal, som ragede uklar med sit parti under den seneste EU-parlamentssamling.

Læs også

Partiet har valgt en såkaldt åben liste, hvilket betyder, at der har været fri bane for folk til at skrive sig op som kandidater til deres parti. Det har over 500 gjort.

En af dem, der benyttede sig af den liberale svenske valglov, er også det tætteste, vi kommer, på et dansk bud på en kulørt kandidat til dette års EU-valg.

Det er Rasmus Paludan, som med sit Stram Kurs-parti før har forsøgt at blive valgt til både det danske og svenske parlament på sin platform af ekstrem islamkritik og forkærlighed for at afbrænde koranen.

Han er ikke den eneste politiske aktivist, der vil have en fod inden for Europa-Parlamentet.

Kandidater fra den mere yderligtgående del af klimabevægelsen stiller op i flere lande. En af dem er Lina Johnsen fra Letze Generation-bevægelsen i Tyskland, der har en fortid som såkaldt klimaklæber – altså folk, der limer sig til ting i protest. Hendes mål med en plads i Parlamentet vil ikke være at lovgive, men snarere at irritere, forstyrre og afbryde, har hun forklaret.

Læs også

Til lands, til vands og i luften

Flere sportsstjerner kunne også godt tænke sig en ny karriere i Europa-Parlamentet. Fra Irland stiller den tidligere jockey Nina Carberry op, som udover sin 17 år lange karriere i sadlen også har været med i den irske udgave af Vild med Dans.

Både Grækenland og Rumænien stiller med tidligere OL-deltagere. Fra Grækenland er det den tidligere OL-vinder i vægtløftning, Pyrros Dimas. Fra Rumænien er det den pensionerede højdespringer Monica Lagăr, der også var EM-guldvinder i 1998. Hun stiller op for et nyt højrenationalt parti for blandt andet at kæmpe for, at ægteskab er noget, der skal foregå mellem en mand og en kvinde.

En anden tidligere olympiadedeltager og nu højrenationalist er portugisiske António Tânger Corrêa. Han deltog i sommer-OL i 1992 i kapsejlads, hvorefter han tilbragte de næste årtier i det portugisiske diplomati som blandt andet ambassadør i Serbien, Israel og Egypten.

Nu er han dog mest kendt for sin tro på en verdensomspændende sammensværgelse om en ny verdensorden kontrolleret af folkene bag World Economic Forum i Davos, Bilderberg-gruppen og andre elitesammenslutninger. Han stiller op for det højrenationalistiske Chega-parti, der fik sit nationale gennembrud ved valget i Portugal tidligere på året.

Læs også

Kampagne bag tremmer

Så er der dem, der er i fængsel.

Græske Fredi Beleri blev i marts dømt til to år bag tremmer i Albanien. I grækernes øjne uskyldigt anklaget for at have købt stemmer i sin kampagne for at blive borgmester i den albanske by Himara. En tolkning, som den albanske offentlige anklager ikke er enig i.

Det har udviklet sig til en diplomatisk konflikt mellem de to lande, som regeringspartiet i Grækenland, konservative Nea Demokratia, nu blander sig i ved at stille Beleri op på sin liste.

I Ungarn er den italienske anti-fascist-aktivitist Ilaria Salis lige blevet løsladt til husarrest efter 15 måneder i fængsel. Hun er anklaget for at være en del af en kriminel venstrefløjsorganisation og for at være draget til Budapest for at angribe folk på den yderste højrefløj. Anklagerne kan koste hende op til 11 års fængsel – medmindre hun altså vinder en plads i Europa-Parlamentet og får diplomatisk immunitet.

Listen kunne fortsætte med både kendis-meteorologer, kontroversielle Youtubere, suspenderede generaler og flere endnu.

Dem tager vi op, når vi ved, hvilke af dem får et af de 720 sæder i Europa-Parlamentet, efter de sidste af de 373 millioner vælgere i de 27 EU-lande har afgivet deres stemme søndag.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024