Mange flere efterspørger medicinsk cannabis end forventet

NYE TAL: Efterspørgslen efter medicinsk cannabis overstiger forventningerne, viser nye tal. Forkert at tage chancer, mener Lægeforeningen.

Ellen Trane Nørby roser de 186 læger, som har udskrevet medicinsk cannabis "på trods af en noget skeptisk lægestand”.
Ellen Trane Nørby roser de 186 læger, som har udskrevet medicinsk cannabis "på trods af en noget skeptisk lægestand”.Foto: Steven Senne/Ritzau Scanpix
Signe Løntoft

Siden den danske forsøgsordning med medicinsk cannabis trådte i kraft ved årsskiftet, har 186 praktiserende læger ordineret cannabisprodukter til 628 forskellige patienter, viser tal fra Det Fælles Medicinkort (FMK).

Det er en del flere end de 500 patienter, Sundheds- og Ældreministeriet havde forventet ville benytte sig af ordningen i løbet af hele 2018. 

At flere benytter sig af ordningen er bare positivt, mener sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V):

”Det er mennesker, hvor sygdom og smerter ofte har fyldt for meget, og livet for lidt. Det er positivt, hvis vi med forsøgsordningen kan hjælpe, hvor den konventionelle behandling ikke har været tilstrækkelig,” siger hun til Altinget.

I Scleroseforeningen glæder man sig også over de nye tal:

"Vi hører stadig om mange, der går forgæves til deres læge, så det er godt at høre, at det går den rigtige vej med forsøgsordningen," siger direktør Klaus Høm.

Nødt til at tage chancen
Lægeforeningen har ellers fra starten været modstandere af forsøgsordningen i den nuværende form, og en del læger har nægtet at udskrive medicinsk cannabis til patienterne.

"Det er uforståeligt, at et politisk flertal vil tage ansvar for en forsøgsordning, som dels åbner for en alt for bred brug af et euforiserende og afhængighedsskabende stof, dels ikke giver ny og velunderbygget viden om stoffets effekt," siger formand Andreas Rudkjøbing til Altinget.

Han peger på, at de praktiserende lægers videnskabelige selskab i Danmark har anbefalet sine medlemmer ikke at udskrive medicinsk cannabis.

Ellen Trane Nørby roser de 186 læger, som har udskrevet medicinsk cannabis "på trods af en noget skeptisk lægestand”.

Læs hele artiklen på Altinget: sundhed. Her får du endnu mere baggrund om ordningen og kommentarer om sagen.

Dokumentation

Om forsøgsordningen med medicinsk cannabis

Det var den daværende Venstre-regering, som i tilknytning til satspuljeaftalen 2017-2020 indgik en delaftale med Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance, Alternativet, Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti om at igangsætte en fireårig forsøgsordning med medicinsk cannabis fra 2018.

Ordningen giver læger mulighed for at udskrive recept på en type cannabisprodukter, som ikke tidligere har været lovlige i Danmark.

Forsøgsordningen er tiltænkt sclerosepatienter, rygmarvsskadede, patienter med visse typer kroniske smerter og patienter med kvalme og opkastning efter kemoterapi. Læger kan dog udskrive produkterne til patienter med andre lidelser.

Cannabisprodukterne er ikke godkendte lægemidler, og lægerne har ikke samme viden om virkninger og bivirkninger, som de har ved godkendt medicin.

Der er afsat 22 millioner kroner til forsøgsordningen, og fem millioner kroner skal bruges til forskning og vidensopsamling. I satspuljeaftalen for 2018-2021 blev der afsat yderligere 5 millioner kroner til at skaffe øget viden om brug og effekt af medicinsk cannabis.

Parterne bag finansloven for 2018 er netop blevet enige om at udmønte en del af den såkaldte sundhedspulje til, at patienter kan få 50 procent tilskud til medicinsk cannabis, og 100 procent tilskud til patienter med terminalbevilling. Dette tilskud indføres med tilbagevirkende kraft, så der også gives tilskud til cannabisprodukter købt i 2018. 


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Andreas Rudkjøbing

Direktør, Steno Diabetes Center Sjælland, formand, Den Nationale Videnskabsetiske Medicinske Komité 2
cand.med. (Københavns Uni. 2008), ph.d. i folkesundhed, M.Sc. i sundhedsøkonomi, politik og management (London School of Economics)

Ellen Trane Nørby

Fhv. minister & MF 2007-22 (V), byrådsmedlem, Sønderborg
cand.mag. i kunsthistorie (Københavns Uni. 2005)

Klaus Høm

Adm. direktør, Scleroseforeningen
cand.jur. (Københavns Uni. 1994), master i offentlig ledelse (CBS 2006)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024