Pape: Derfor bør vi åbne samfundet mere, end ekspertgruppen anbefaler

De borgerlige partier ville åbne samfundet mere, end regeringen og støttepartierne ville, og derfor står de blå uden for genåbningsaftalen. "Hvis smitten blusser op et sted, kan vi hurtigt lukke ned igen," siger K-formand Søren Pape, som her forklarer, hvorfor Konservative var klar til at åbne "lidt mere", end eksperterne tilråder.

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

Politikerne skal ikke følge eksperternes råd én til én, når det gælder genåbning af samfundet, men også bruge deres "sunde fornuft".

Det mener Konservatives formand Søren Pape Poulsen, der sammen med de andre blå partier tirsdag aften røg ud af forhandlingerne om den næste genåbning af det danske samfund.

Dermed indtrådte en af de første store uenigheder om coronastrategien på Christiansborg, hvor der ellers hidtil har været bredt flertal bag de fleste af de større beslutninger om nedlukning, hjælpepakker og genåbning.

Vil åbne efterskoler og højskoler
I grove træk består uenigheden i, at regeringen og støttepartierne vil lægge sig helt tæt op ad anbefalingerne fra eksperterne i den såkaldte indsatsgruppe (se faktaboks), mens de borgerlige partier vil åbne samfundet mere end det.

Konservative vil eksempelvis åbne efterskoler og højskoler i hele landet, lade børn komme tilbage i skole i flere kommuner samt udvide antallet af butikker, der må åbne.

Altinget har bedt Søren Pape uddybe, hvorfor han er klar til at åbne samfundet mere, når sundhedseksperterne klart advarer imod det:

Søren Pape, I ville gerne åbne mere end regeringen. Regeringen baserer sig på eksperternes beregninger for, hvad sundhedsvæsnet kan klare. Hvad får jer til at turde åbne mere end det?

"Man skal huske, at de beregninger, der ligger til grund, afhænger jo af, hvad man bliver bedt om at regne på. 

Vi ønsker, man skulle gå mere lokalt til værks. Hvis der for eksempel er en kommune med lav smitte, hvorfor skal den så ikke have lov til at lade nogle børn komme tilbage i skole af hensyn til deres trivsel," siger K-formanden.

Fakta

Fakta

Hvor kommer anbefalingerne fra?

Anbefalingerne til regeringen og Folketinget om den næste genåbning kommer fra den såkaldte Indsatsgruppe.

Indsatsgruppen består af repræsentanter fra Sundhedsministeriet, Justitsministeriet, Sundhedsstyrelsen, Statens Serum Institut, Styrelsen for Patientsikkerhed og Rigspolitiet.  Finansministeriet og Erhvervsministeriet er observatører i gruppen.

Indsatsgruppen baserer sine anbefalinger på beregninger udarbejdet af Ekspertgruppen for matematisk modellering af COVID-19 og på bidrag fra Den Faglige Referencegruppe.

Den Faglige Referencegruppe består af 14 eksperter fra forskellige fagområder. Gruppen gav i januar sit bud på, i hvilken rækkefølge det er klogest at udfase coronatiltagene, og hvilke dele af samfundet, der bør åbne først. Det er den vurdering, Indsatsgruppen lægger til grund for sine anbefalinger.

Den Faglige Referencegruppe har i sin vurdering taget hensyn til smittespredning, samfundsøkonomi, borgernes trivsel, folkesundhed og den enkeltes personlige frihed.

Medlemmerne af Den Faglige Referencegruppe er:

  • Departementschef i Sundheds- og Ældreministeriet (mødeleder)
  • Søren Gaard, Afdelingschef, Afdelingen for Strukturel Sundhed, Sundheds- og
    Ældreministeriet
  • Allan Randrup Thomsen, Professor, Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet,
    Københavns Universitet
  • Jakob Stoustrup, Professor, Institut for Elektroniske Systemer, Aalborg Universitet
  • Jens Lundgren, Professor, Infektionsmedicinsk Klinik, Rigshospitalet og
    Københavns Universitet
  • Jes Søgaard, Professor og Direktør, Interdisciplinary Center on Population
    Dynamics (CPop), Syddansk Universitet.
  • Lasse Engbo Christiansen, Lektor, Institut for Matematik og Computer Science,
    Danmarks Tekniske Universitet
  • Lone Simonsen, Professor, Folkesundhedsvidenskab, Roskilde Universitet
  • Michael Bang Petersen, Professor og leder af HOPE-projektet om COVID-19,
    Institut for Statskundskab, Aarhus Universitet
  • Michael Svarer, Professor, Institut for Økonomi, Aarhus Universitet
  • Susanne Ditlevsen, Professor, Institut for Matematiske Fag, Københavns
    Universitet
  • Theis Lange, Vice Institutleder og Lektor, Institut for Folkesundhedsvidenskab,
    Københavns Universitet
  • Torben M. Andersen, Professor, Institut for Økonomi, Aarhus Universitet

Foråret vil hjælpe
Ifølge den ekspertgruppe, der rådgiver regeringen og Folketinget, er det mest sandsynlige scenarium, at den kommende genåbning vil bringe antallet af coronaindlæggelser op på 870 i april. Et tal tæt på grænsen for, hvad sundhedsvæsnet kan kapere.

Hvad får jer til at ville gå videre end det?

"Som vi også har hørt professor Jens Lundgren sige, er det tal for ham at se et worst case scenarium. Og det er der, vi har brug for politikere. Eksperternes beregninger er jo, som de er, og så skal vi politisk prioritere i det. Vi mener, man burde åbne mere, for vi skal huske, at det også har konsekvenser at have lukket så meget".

Regeringen vil sige, at vi nu åbner samfundet til en grad, hvor vi lige præcis vil kunne leve med netop dét worst case scenarium, uden at sundhedsvæsnet kollapser. Men der ville du godt turde åbne mere og satse på, at det ikke går galt?

"Ja, for hvis smitten så blusser op et sted, kan vi hurtigt lukke ned igen dét sted. I stedet for det her one size fits all-tænkning. Man skal også huske, at de ikke har regnet sæsonforholdene ind. Sidste år så vi jo, at foråret betød færre smittede, end man havde regnet med," siger Søren Pape.

Vi skal huske, at det også har konsekvenser at have lukket så meget

Søren Pape Poulsen (K)
Partiformand

Og i spørgsmålet om forårets betydning giver formanden for myndighedernes "regnegruppe" faktisk Søren Pape opbakning.

Hun sagde onsdag til TV 2, at hun forventer, at foråret reelt vil hjælpe til at holde indlæggelsestallet nede under det, der ellers er regnet med i den nuværende genåbningsplan.

Vi må bruge sund fornuft
Men det er ikke kun årstiden, der får Søren Pape Poulsen til at tro på, at man kan åbne mere, end eksperterne anbefaler.

"Jeg har også en tro på danskerne. At man stadig holder afstand og så videre. Og sker der noget, kan vi jo hurtigt rykke ud og teste folk og isolere folk," siger han.

Ville I i sidste ende være klar til at presse sundhedsvæsnet mere end de 870 indlæggelser, man opererer med i den nuværende plan? Myndighederne siger jo, det er tæt på, hvad man maksimalt kan klare.

"Der er jo flere folk, der betvivler præcist de beregninger, og hvad betyder det? Der tror jeg simpelthen, vi politikere skal lade være med at kloge os på beregningerne og erkende, at det ligger inden for et spænd, og vi kan ikke forudsige det hundrede procent. Der må vi også bruge vores sunde fornuft og sige, at selvfølgelig kan man skabe en boble og dermed lade højskoleelever og efterskoleelever komme tilbage," siger Søren Pape Poulsen.

Han peger på, at nedlukningen også har alvorlige konsekvenser.

"Der er en stor pris at betale for mistrivsel ved børne- og ungdomspsykiatrien, og jeg tror, vi får et kæmpe efterslæb på det her. Der er også en stor pris at betale ved, at vores forretninger går konkurs. Så det er en balance. Man kan ikke kun se det her som corona og indlæggelsestal, og når beregningerne afspejler et worst case scenarium, så ville vi godt turde åbne lidt mere," siger Søren Pape og tilføjer: 

"Altså, det er jo lidt mere. Det er ikke en total åbning, vi taler om her."

Læs også

Lad børnene komme i skole i Esbjerg
Du nævner "sund fornuft", som om det står lidt i modsætning til, hvad eksperterne siger. Tvivler du på, hvad eksperterne har regnet sig frem til?

"Nej, men eksperterne har jo regnet på, hvad de er blevet bedt om at regne på."

Hvad ville du bede dem regne på?

"Jeg ville bede dem regne på de liberale erhverv. Og konkret på efterskoleeleverne - det har man jo heller ikke gjort. Og så landsdelsproblematikken og de grænser, man har sat. Altså, i min verden hører Esbjerg da til Vestjylland. De har lav smitte. Hvorfor kan børnene ikke komme i skole der?"

"Vi politikere har da en forpligtelse til ikke kun at se smalt på nogle beregninger på corona, men også tænke i en bredere sammenhæng og de konsekvenser, det har, når samfundet er så lukket, som det er lige nu." 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Søren Pape Poulsen

Fhv. partiformand (K) & MF, fhv. justitsminister og borgmester, Viborg
kontorassistent-lære ved Grundfos, lærerstudier (Ribe Statsseminarium 1993-94), speditør (Grundfos 1992)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024