Scharf: Sass burde ikke have svaret på rocker-sms

PET-BOG: Tidligere PET-chef, Jakob Scharf, forklarer i ny bog, at Henrik Sass Larsen (S) ikke skulle have svaret på en sms fra den rocker-relaterede Suzuki-Torben. Sagen betød, at Sass ikke blev minister, da Thorning dannede regering i 2011. 

Tidlige chef for PET mener, at Henrik Sass Larsen burde have besvaret en sms fra den rockerrelaterede Suzuki-Torben.
Tidlige chef for PET mener, at Henrik Sass Larsen burde have besvaret en sms fra den rockerrelaterede Suzuki-Torben.Foto: Jeppe Bøje Nielsen/Scanpix
Frederik Tillitz

”Enhver kan ende i en situation, hvor en rocker pludselig sidder over for en. Hvor man pludselig sidder i det forkerte selskab på det forkerte tidspunkt. Men der var mere end det. Der var en sms-korrespondance frem og tilbage.”

Sådan siger tidligere PET-chef Jakob Scharf i den omstridte bog 'Syv år i PET'. Han fortsætter:

”Kernen i det hele er, at man kan sagtens få en sms, som man ikke har bedt om og med et indhold, man ikke har bedt om. Men hvis den sms kommer fra en rockerrelateret type, som er dybt kriminel, og som skriver, at han ’har bedt nogen om at lukke røven’, så er det afgørende, hvordan man reagerer på den sms. Især hvis man skal varetage en betroet post som finansminister.”

Det er første gang, at Jakob Scharf giver sin version af den højest usædvanlige sag, som betød, at top-socialdemokraten Henrik Sass Larsen efter valget i 2011 ikke blev minister i Thornings regering.

Det var dengang ventet, at Thorning ville udpege Sass til finansminister, men 29. september 2011 meddelte Sass overraskende, at han ikke stod til rådighed som minister. Dagen før havde Sass på et møde med departementschefen for Statsministeriet og Justitsministeriet fået at vide, at hans sms-kontakt med en rocker udgjorde et sikkerhedsproblem. 

På Hugos Vinkælder
Sagen udsprang af en hændelse på Hugos Vinkælder i Køge, hvor Henrik Sass Larsens ven og partifælle Tommy Kamp havde introduceret Sass for rockeren Suzuki-Torben. 

Et møde, der dagen efter udmundede i en sms fra Suzuki-Torben.

”Hej Sass… Talte med Murat... Bad ham lukke røven… De skal bare skrubbe af… Husk Sass, vi er de stærkeste...”

To dage efter svarede Sass: 

"Hej. Skal hilse fra Tommy. Vi sidder i Køge og nyder det. Alt godt. Sass.” 

Rockeren blev overvåget af PET, og derfor fik PET kendskab til Sass' besked. Og når PET får oplysninger om folketingsmedlemmer, så bliver Justitsministeriet underrettet, forklarer Jakob Scharf i bogen. Han fastholder derfor, at det var rigtigt at gå videre med oplysningerne om Sass' telefonbesked. 

Jakob Scharf afviser, at han har haft direkte indflydelse på, om Henrik Sass kunne blive minister. Han gjorde det dog klart i sin vurdering af Henrik Sass Larsen, at socialdemokraten ikke var blevet sikkerhedsgodkendt, hvis han skulle have arbejdet for politiet.

”Henrik Sass Larsens kontakt til en ledende rocker og hans korrespondance med ham var af en karakter, hvor man ikke ville kunne få en sikkerhedsgodkendelse, hvis man skulle ind i politiet eller i en betroet stilling i det offentlige,” siger han i bogen.

Han uddyber, at Sass enten skulle have undladt at besvare Suzuki-Torbens besked eller i en sms have taget afstand fra rockerens besked. 

Sikkerhedsgodkendelse eller ej
Efter at være blevet vraget som minister fortalte Henrik Sass Larsen i første omgang, at han ikke var blevet sikkerhedsgodkendt af PET. Men ifølge Jakob Scharf var det en misforståelse, da kommende ministre slet ikke skal sikkerhedsgodkendes, men blot sikkerhedsvurderes.

Det er udelukkende statsministeren, der afgør, hvem der bliver minister. Derfor var det op til Helle Thorning-Schmidt at afgøre, om Henrik Sass Larsen kunne tiltræde embedet.

”Det, statsministeren skulle have gjort, var, at hun skulle have sat sig ned med Henrik Sass og sagt: ’Du bliver simpelthen nødt til at forstå, at jeg ikke kan udnævne dig som minister. Hvis jeg om nogle uger skal læse det her på forsiderne, så skal jeg stå og forklare, hvorfor jeg har udnævnt dig, hvis jeg kendte til de oplysninger. Det skal ikke være den første sag, jeg som statsminister skal håndtere. Det her er et spørgsmål om en relation imellem en minister og en rocker, og det går bare ikke,'” siger Jakob Scharf i bogen.

Henrik Sass Larsen ønsker overfor Altinget ikke at kommentere oplysningerne i bogen. 

Bogen 'Syv år i PET' er skrevet af journalist Morten Skjoldager. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Henrik Sass Larsen

Adm. direktør, Aktive Ejere, formand, Klasselotteriet, bestyrelsesmedlem, Nordsøenheden
bachelor i HA/forvaltningsstudier (RUC)

Jakob Scharf

Direktør, medstifter, Certa Intelligence & Security, fhv. chef, PET
cand.jur. (Københavns Uni. 1990)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024