Tænketank forventer ”en slanket grøn dagsorden” i fremtidens Europa

Det seneste års protester kombineret med en forventet højredrejning ved det kommende EU-valg vil betyde, at EU-Kommissionen vil fokusere på klima, mens andre grønne dagsordner træder i baggrunden. Det vurderer Ditte Brasso Sørensen fra Tænketanken Europa.

Ditte Brasso Sørensen fra Tænketanken Europa forventer ikke de store grønne armbevægelser fra Ursula von der Leyen (billede), hvis hun skulle få en periode mere som formand for EU-Kommissionen. 
Ditte Brasso Sørensen fra Tænketanken Europa forventer ikke de store grønne armbevægelser fra Ursula von der Leyen (billede), hvis hun skulle få en periode mere som formand for EU-Kommissionen. Foto: Sebastian Gollnow/AP/Ritzau Scanpix
Hjalte T. H. Kragesteen

Det var med budskabet om en helt ny grøn fremtid, at EU-Kommissionen med formand Ursula von der Leyen kort efter sin tiltræden i 2019 kunne fremlægge The European Green Deal.

En overordnet grøn masterplan for Europa, som både skulle gavne klimaet, naturen, miljøet drikkevandet og meget andet. 

Jeg kan godt være bekymret for, om højredrejningen ude i Europa gør, at vi får et svagere fokus på natur og miljø.

Kenneth Muhs (V)
Borgmester, Nyborg

Men her få uger før valget til Europa-Parlamentet, som bliver efterfulgt af udpegningen af en ny Kommission, er der ikke meget, der tyder på en gentagelse.

"Det var et meget stort politisk flagskibsprojekt, som man stod helt fremme på scenen og talte om. Og det tror jeg, vi kommer til at se lidt mindre af. Vi vil nok snare se en Kommissionen sige, at de er en administration, der skal sikre, man når de mål, som medlemslandene har sat," sagde senioranalytiker i Tænketanken Europa, Ditte Brasso Sørensen, under konferencen Natur & Miljø 2024.

Konferencen bliver afholdt onsdag og torsdag i Nyborg og er arrangeret af KTC og Envina, der organiserer henholdsvis chefer og medarbejdere i de kommunale teknik- og miljøafdelinger.

Over for de omkring 400 deltagere dæmpede Ditte Brasso Sørensen forventningerne til, hvor meget miljølovgivning man skal forvente fra EU-systemet i den kommende periode.

I hvert fald, hvis man ser bort fra klimaområdet. 

"Jeg tror, at man vil se en slanket grøn dagsorden. Som fokuserer dér, hvor man har store industriinteresser. Det vil sige på vedvarende energi. Og lidt mindre på miljødelen," sagde hun og uddybede:

”Det vil være en grøn dagsorden, hvor man kigger ind i at opnå klimamålsætningen. Men hvor man kigger mindre på den brede grønne dagsorden om biodiversitet, dyrevelfærd, vand, jord og så videre.”

0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024