Debat

Valgekspert: Hvordan kunne Megafons exitpoll ramme så skævt?

Er det overhovedet en god idé at lave exitpolls, når de kan ramme så skævt, som tilfældet var med Megafon denne gang, spørger professor emeritus Søren Risbjerg Thomsen.

Man kan spørge om det overhovedet er en god idé at lave exitpolls, når de kan ramme så skævt, som tilfældet var med Megafon denne gang, skriver Søren Risbjerg Thomsen.
Man kan spørge om det overhovedet er en god idé at lave exitpolls, når de kan ramme så skævt, som tilfældet var med Megafon denne gang, skriver Søren Risbjerg Thomsen.Foto: Arthur Cammelbeeck/Ritzau Scanpix
Søren Risbjerg Thomsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Umiddelbart efter valghandlingen var slut, offentliggjorde henholdsvis DR og TV 2 hver sin exitpoll om det endelige resultat.

Det var med til at forhøje spændingen, at de to målinger var noget forskellige.

For eksempel spåede Megafon for TV 2 et noget bedre resultat på 18,0 procent til Socialdemokratiet end Epinion for DR, som kun forventede 15,4 procent.

Megafon forudsagde også, at Moderaterne med 5,5 procent slet ikke ville få en plads i Parlamentet, mens Epinion med 6,1 procent forudså en enkelt plads til Moderaterne.

Det endelige resultat viste, at Epinion allerede fra starten havde det korrekte antal pladser til de enkelte partier samt også procenter, som lå tættere på det endelige resultat end Megafon.

Læs også

Inden for valgforskningen beregner man ofte fejlprocenten, som viser hvor mange procent, man skal flytte i den enkelte måling for at få det endelige resultat. Rent teknisk gøres det ved, at man beregner halvdelen af summen af alle absolutte afvigelser mellem målingen og det endelige resultat.

Som det fremgår af tabellen, var fejlprocenten på 3,0 hos Epinion, mens den hos Megafon var på 6,9 procent. Normalt betragtes en fejlprocent på 2-3 procent ved et valg som et godt resultat, som man så må rose Epinion for, mens Megafons fejlprocent på 6,9 er mere problematisk.

Foto: Søren Risbjerg Thomsen
 

Misvisende exitpolls

Man kan spørge, om det overhovedet er en god idé at lave exitpolls, når de kan ramme så skævt, som tilfældet var med Megafon denne gang. Det kan der være noget om, og det er også baggrunden for, at tv-medierne har besluttet først at bringe exitpolls, når valghandlingen er slut, så man ikke påvirker vælgerne med "fake news".

På den anden side ville det være en noget tam valgaften, hvis man ikke havde en god fornemmelse af det endelige valgresultat – det fik vi en smagsprøve på denne gang, hvor vi måtte vente lige til klokken 23, før vi kunne få de første valgaftensprognoser baseret på faktiske valgresultater.

Min egen konklusion er, at exitpolls, der først offentliggøres efter valghandlingen er slut, samt løbende valgaftensprognoser er et godt demokratisk bidrag til at skabe opmærksomhed omkring valget. Dette dog kun forudsat, at forudsigelserne har en rimelig god kvalitet.

Selv om teknikken er god nok, kan alene et for lille antal besvarelser give store tilfældige fejl.

Søren Risbjerg Thomsen
Professor emeritus, Institut for Statskundskab, Aarhus Universitet

Det skal så lige nævnes, at det er noget vanskeligere at forudsige et EU-valg end et folketingsvalg. Forudsigelsen baseret på spørgeskemaer laves nemlig ikke ved, at man blot lægger alle besvarelser sammen, men ved en indviklet teknik, hvor man blandt andet korrigerer for manglende repræsentativitet ved at spørge, hvad man tidligere har stemt.

Problemet er her, at de fleste er mere interesserede i landspolitik end i EU-politik, og derfor bedre kan huske, hvad de tidligere har stemt ved et folketingsvalg end ved et tidligere EU-valg. Når folk spørges blot få dage før et EU-valg, er de derfor ofte tilbøjelige til at svare som om, der skulle være folketingsvalg.

Fordelen ved en exitpoll er imidlertid, at folk ikke spørges om et fremtidigt valg, men om hvad de faktisk har stemt, og exitpolls er generelt bedre end meningsmålinger forud for et valg. Det kan dog stadig være et problem, at folk har svært ved at huske, hvad de tidligere har stemt ved et fjernt EU-valg, som der skal korrigeres for.

Læs også

Vi fik et lignende eksempel på dette ved kommunalvalget i 2013, denne gang med en skæv DR-prognose fra Epinion. Den efterfølgende DR-udredning viste, at problemet var, at Epinion havde inkluderet mange besvarelser fra før valgdagen i deres exitpoll.

På grund af den lavere interesse for kommunalpolitik end for landspolitik, var mange vælgere nemlig også tilbøjelige til at svare få dage før valget, som om der skulle være folketingsvalg.

Selv om teknikken er god nok, kan alene et for lille antal besvarelser give store tilfældige fejl, men interessant nok havde Megafons exitpoll ved EU-valget hele 5.800 besvarelser, mens Epinion anvendte 2.993 besvarelser. Så det store antal besvarelse burde – alt andet lige – give et bedre resultat for Megafon.

Det må hilses velkommen, at TV 2's nyhedschef oplyser, at man nu vil tage en grundig evaluering af målingerne sammen med Megafon, så vi kan få en nærmere forklaring på, hvad der gik galt.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Søren Risbjerg Thomsen

Professor emeritus, Institut for Statskundskab, Aarhus Universitet
dr.scient.pol. (Aarhus Uni. 1987), cand.scient.soc. (Københavns Uni. 1971)

0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024