Kronik

Verdens lykkeligste iværksætterland

KRONIK: Det går godt i Danmark – både målt på vilkårene for at starte virksomhed og på vores oplevelse af tilfredshed med livet. Det går imidlertid ikke lige så godt i resten af verden – præcis dét er noget, som iværksætteri og erhvervsliv kan være med til at påvirke.

<b>AD ASTRA</b>: Danmark er et godt iværksætterland, men der er plads til forbedringer, skriver Jonathan Løw.
AD ASTRA: Danmark er et godt iværksætterland, men der er plads til forbedringer, skriver Jonathan Løw.Foto: Colourbox
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jonathan Løw
Iværksætter og tidligere næstformand i Dansk Iværksætter Forening

I denne uge kom verdens største studie af iværksætteri i verden på gaden - The Global Entrepreneurship Index 2017.

137 lande blev målt ud fra 14 parametre af The GEDInstitute og Global Entrepreneurship Network, og Danmark placerede sig på en sjetteplads ud af de 137 deltagende lande. Vi er altså verdens sjette bedste land at starte virksomhed i!

Tidligere på året placerede vi os igen i top 3 i FN’s studie af verdens lykkeligste lande kun overgået af Norge, der parentes bemærket blot er nummer 21 på iværksætterlisten.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.
Du kan kommentere indlægget i bunden – vi opfordrer til en konstruktiv og ordentlig tone i debatten.
Debatindlæg kan sendes til: [email protected]
Søren J. Damm, debatredaktør.

Vi ER verdens sjette bedste land at starte virksomhed i. Punktum!

Jonathan Løw
Iværksætter

Da jeg delte disse to enormt positive nyheder, som heldigvis overskygger den fortælling, som indimellem får det til at lyde, som om man er nødt til at flygte til udlandet for at kunne starte og drive seriøs virksomhed, var det første spørgsmål på mit sociale netværk:

”Hvorfor er Danmark så ét af de lande med færrest iværksættere?”

Jeg har lige så stor respekt for disse og andre offentligt ansatte, som jeg har for iværksættere. Vi har brug for hinanden, og vi bliver ikke et mere lykkeligt land, hvis alle skulle springe ud som selvstændige.

Jonathan Løw

Nu har jeg selv været iværksætter i 18 år, så jeg kan huske, at dette har været en politisk varm kartoffel i næsten lige så mange år: Det er svært at starte op herhjemme. Eller: Skatterne er for høje. Eller: Vilkårene skal gøres bedre for iværksættere og erhvervslivet. Ellers overlever vi aldrig i den benhårde internationale konkurrence.

Faktum er blot, at vi klarer os, og at vi klarer os overordentligt godt.

Til spørgsmålet om, hvorfor der så ikke er flere iværksættere i Danmark, kunne svaret jo også være noget så banalt som: Fordi vi ikke alle har lyst til at blive selvstændige. Uanset hvor meget vi måtte sætte skatterne ned, så vil det stadig give mening for nogle starte sit eget og ikke for andre.

Det ser jeg absolut intet problem i, så længe økonomien i Danmark udvikler sig fornuftigt, og så længe vi fastholder et klima, hvor det er attraktivt at blive selvstændig, hvis man ønsker det. Og sådan et klima har vi lige nu!

Det kan man takke både iværksættere og politikere for, men man kan også ’takke’ bl.a. sidstnævnte for en fortælling om, at Danmark blot er en lønmodtagerkultur, og at vi brandbeskatter velmenende virksomheder og individer.

Men lad os nu for én gangs skyld holde os til faktuelle ting frem for holdninger: Vi ER verdens sjette bedste land at starte virksomhed i. Punktum!

Spørgsmålet på det sociale medie satte mig i gang med at skrive dette indlæg til Altinget. Det provokerede mig, fordi jeg har en familie og en omgangs- og vennekreds, hvor næsten alle er offentligt ansatte og gør et fantastisk stykke arbejde hver eneste dag. De knokler, og de knokler til lønninger, der er væsentligt under, hvad jeg selv tjener som selvstændig.

Jeg har ligeså stor respekt for disse og andre offentligt ansatte, som jeg har for iværksættere. Vi har brug for hinanden, og vi bliver ikke et mere lykkeligt land, hvis alle skulle springe ud som selvstændige.

I juni 2016 gik selveste OECD ud og redefinerede det vækstparadigme, der ellers i årtier havde karakteriseret organisationens indsats. Hvor OECD tidligere har orienteret sig henimod, hvad vi skal leve AF, så går organisationen i stedet nu ud og sætter fokus på, hvad vi skal leve FOR:

”We have committed ourselves to redefine the growth narrative to put people’s well-being at the center of governments’ efforts.”

Det peger heldigvis imod en fremtid, hvor de reaktionære er dem, der fastholder den gamle ‘business for business’ tankegang - og det tyder på at de visionære er dem, der tør stille spørgsmål ved den evige vækstagenda og i stedet tale værdier, fællesskaber og velfærd.

Det går altså godt i Danmark – både målt på vilkårene for at starte virksomhed og i forhold til vores oplevelse af lykke og tilfredshed med livet. Det går imidlertid ikke ligeså godt i resten af verden, og præcis dét er noget, som iværksætteri og erhvervsliv kan være med til at påvirke.

Socialt iværksætteri, social innovation og de såkaldte ’impact investments’ boomer i nogle af verdens førende iværksætternationer, men ikke i Danmark. Heldigvis er der dog gode initiativer i gang såsom Den Sociale Kapitalfond, B-Corp bevægelsen og foreningen Sociale Entreprenører Danmark, der har igangsat kampen for et endnu større fokus på dette.

Singularity University topchef sagde for nyligt under et besøg i Europa:

”The world’s biggest problems are the world’s biggest business opportunities”.

Lad os blive inspireret af det entreprenante mindset og sætte som mål, at vi om nogle år kan læse en international rapport, hvor Danmark ligger i spidsen og bliver verdensberømte for, at vi igennem innovation og business lykkes med at løse nogle af verdens største problemer. Lad os også politisk understøtte denne vision ved at sætte endnu mere fokus på, hvordan vi kan understøtte bæredygtige og innovative initiativer og virksomheder, som tager denne agenda på sig.

Jeg tror oprigtigt på, at vi med det perspektiv på livet og verden også på samme tid kan blive verdens lykkeligste iværksætterland.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jonathan Løw

Iværksætter, foredragsholder, stifter, Listen Louder
bachelor i dansk og kommunikation (Aarhus Uni 2001)

0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024