Debat

Danske Bank: Manipulerende og ulovlige spilplatforme gambler med børn og unges økonomiske fremtid

Der bør stilles krav til design og aggressiv markedsføring af uigennemskuelige spilplatforme. Sådan kan vi undgå, at flere børn og unge om fem år optræder i statistikken over danskere med pengespilsproblemer, skriver Anne Juel Jørgensen.

Rasmus Stoklund (S) har som skatteminister fået et vigtigt ansvar for børn og unges pengevaner. For skattelovgivning og spilregulering handler om mere end moms og skat, skriver Anne Juel Jørgensen.
Rasmus Stoklund (S) har som skatteminister fået et vigtigt ansvar for børn og unges pengevaner. For skattelovgivning og spilregulering handler om mere end moms og skat, skriver Anne Juel Jørgensen.Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Anne Juel Jørgensen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Da Rasmus Stoklund (S) for nylig overtog Skatteministeriet, fortalte Jeppe Bruus (S) ham garanteret om problemet med, at børn og unge i en tidlig alder bliver eksponeret direkte og indirekte for gaming og gambling.

Et problem, som understreges af den stigende tendens til, at børn og unge udvikler ludomani.

I hvert fald lagde regeringen i lovprogrammet for det kommende år op til en begrænsning af bettingreklamer. Det er et vigtigt skridt i den rigtige retning, men det er ikke nok at fokusere på reklamerne.

Derfor tillader jeg mig lige at tilføje et punkt til Stoklunds introduktion til den finansielle ungdomskultur: Vi står over for et massivt problem med spilplatforme, der bygger på markedstankegange med uigennemsigtige designs.

Det er nemlig ikke alene et problem, fordi det er ulovligt og manipulerende. Det er det også, fordi det har store konsekvenser for børn og unges pengevaner og trivsel – også i deres voksenliv.

Der bør både stilles krav til designet af spillene og den aggressive markedsføring af dem.

Anne Juel Jørgensen
Børne- og ungechef i Danske Bank.

Det er en trist udvikling, men den gode nyhed er, at den nye skatteminister har mulighed for at stoppe det.

Forbrugsfarer ved pengespil

Godt halvdelen af alle danske børn og unge spiller dagligt, og de bruger fra en tidlig alder penge på spilplatforme. Men pengene er blevet usynlige i spillene og alt for lette at bruge.

Det er uigennemskueligt for børn, der er ved at lære, hvad penge er.

Og det er uigennemskueligt for de fleste forældre, der ikke forstår spilplatformenes opbygning og har svært ved at hjælpe deres børn.

Der er mange forbrugsfarer, fælder og fastholdelsesmekanismer i spilplatformenes design.

Spillene er designet, så man først skal have penge op af lommen for at købe virtuel valuta, for så at tilkøbe elementer i spillet med denne valuta.

Det slører den faktiske pris og gør det svært at regne ud, hvor mange penge børnene bruger. Derfor har Forbrugerrådet Tænk for nylig anmeldt 17 spil for at manipulere med virtual value.

Læs også

Det må ikke stoppe der. Myndighederne – Rasmus Stoklund – er nødt også til at gribe ind og sikre, at vi i højere grad beskytter forbrugerne – i det her tilfælde børn – mod at blive manipuleret og trukket ind i et usundt forbrugsmønster.

Der bør både stilles krav til designet af spillene og den aggressive markedsføring af dem.

Den økonomiske fremtid sat på spil

Spilplatformene leverer ikke bare underholdning og rum til sociale relationer. De er skabt til at påvirke den del af vores stenalderhjerne, hvor impulserne tager over og vi ikke kan behovsudsætte.

I et pengeperspektiv betyder det, at vi bruger penge på glæder og stimuli nu og her, fordi det i nuet overskygger konsekvensen for vores muligheder for at bruge penge på længere sigt.

Det handler om at skabe sikre og trygge rammer for udviklingen af børns økonomiske fremtid.  

Anne Juel Jørgensen
Børne- og ungechef i Danske Bank.

Men vilkåret er det samme som altid: Penge kan kun bruges én gang. Derfor har det store konsekvenser, når vi lader vores børn og unge begå sig på spilplatformene.

Den økonomiske forståelse, som de lærer her, danner fundamentet for resten af deres økonomiske voksenliv.

Selvom spil og betting ikke i sig selv er årsagen til dårlige pengevaner, er det klart, at når børnene endnu ikke har en veludviklet finansiel forståelse og gode pengevaner, så kan spil og betting være en medvirkende årsag til, at de mister kontrollen over deres økonomi.

I Danmark ser vi allerede, at flere og flere unge ender i RKI. Denne udvikling skal vi vende nu.

Så kære Rasmus Stoklund: Du har som skatteminister fået et vigtigt ansvar for børn og unges pengevaner. For skattelovgivning og spilregulering handler om mere end moms og skat.

Det handler også om at skabe sikre og trygge rammer for udviklingen af børns økonomiske fremtid.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anne Juel Jørgensen

Børne- og ungechef, Danske Bank
cand.scient.pol. (Aarhus Universitet), MPS i PR & Corporate Communications (Georgetown University)

Rasmus Stoklund

Skatteminister, MF (S)
cand.scient.pol (Københavns Uni. 2012)

Jeppe Bruus

Minister for grøn trepart, MF (S)
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2007)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024