Debat

DLO: En ny regering må sætte en 'fingrene væk' grænse for topstyring af daginstitutionerne

Det væsentligste for en ny regering er at sætte ind for de mindste børn. Daginstitutionerne skal bemandes bedre og topstyres mindre, og vi må rulle de besparelser tilbage, der koster børn med særlige behov dyrt, skriver Tanja Krabbe.

I den brede presse er det som om, børnene drukner i de mange andre dagsordner, skriver Tanja Krabbe. 
I den brede presse er det som om, børnene drukner i de mange andre dagsordner, skriver Tanja Krabbe. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Tanja Krabbe
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

To-do listen for en ny regering er pinedød nødt til at have de små børn allerøverst. De betingelser og rammer vi sætter for børnenes hverdag er af allerhøjeste betydning for, hvordan børnene har mulighed for at udvikle sig og hvordan de trives og klarer sig, både lige nu og senere i livet.

Det er helt basal viden for os, der arbejder med børn, men man bekymres ind i mellem om, hvorvidt politikerne forstår det i al sin alvor. Det skorter ikke på advarsler og løsningsforslag på Altinget Børn, men i den brede presse er det som om børnene drukner i mange andre dagsordener. Det må de simpelthen ikke.

Temadebat

Politikerne er tilbage fra sommerferie og en ny politisk sæson har meldt sin ankomst. Temaet er valg, valg, valg. Radikales Venstres ultimatum nærmer sig sin deadline, og de fleste på Slotsholmen er ved at gøre sig i form til et folketingsvalg i efteråret.  

Det gælder også for Altinget Børn, der i denne temadebat spørger, hvilke udfordringer på børneområdet, der bør stå øverst på en ny regerings to-do liste?

Om temadebatter:

I Altingets temadebatter deltager en række aktører, som skriver debatindlæg om aktuelle emner. Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Vil du bidrage til debatten? Skriv til [email protected] for at høre om mulighederne.

Børnene kan ikke udsætte deres behov og udviklingsmuligheder på samme måde som voksne kan, og det skal en ny Regering forstå og levere på. Her er DLOs bud på de væsentligste områder nu og her.

Mere personale i daginstitutionerne

Børn fra 0-6 år bruger langt de fleste af deres vågne timer i daginstitution. Derfor er kvaliteten af deres dagtilbud selvsagt af meget stor betydning for børnenes udvikling og trivsel. Flere psykologer har peget på den mulige sammenhæng mellem de eksistentielle problemer der plager mange unge i dag, og så de skrabede vilkår i daginstitutionerne.

Det er vi nødt til at gøre noget ved. Vi nødt til at afsætte flere penge til at få ansat flere voksne. Og nej, opgaven er ikke løst med aftalen om minimumsnormeringer. Dels er det et velkendt men meget lidt omtalt faktum, at omkostningerne til minimumsnormeringer 1:3 og 1:6 ikke er finansieret fuldt ud fra Christiansborg, men også skal findes i de kommunale budgetter. Og her et år fra kravets ikrafttræden er vi overordentligt langt fra mål.

En ’fingrene væk’ grænse

BUPL har råbt op om rekrutteringsudfordringerne længe, og nogle tænker måske, at det bare er en fagforening, der søger at sikre sine medlemmer bedre vilkår.

Men udfordringen er reel: Der er simpelthen ikke nok uddannede pædagoger, og det er også svært at finde ledere. Arbejdsdagen er simpelthen for presset, når der ikke er tid til pauser eller faglig sparring, og mange vægrer sig mod at være ansat fuld tid.

Dog er der i nogle selvejende og private daginstitutioner ikke helt samme rekrutteringsudfordringer, hvilket man kunne forestille sig skyldes en ledelseskultur, hvor forvaltningens topstyring er begrænset, og medarbejderne inddrages tæt i dagligdagens beslutninger. Det siger i hvert fald de medarbejdere, vi har spurgt om baggrunden for deres jobtilfredshed.

En ny regering kunne understøtte den udvikling ved at vedtage en ’fingrene væk’ grænse for, hvor meget forvaltningen skal regulere og bestemme

Tanja Krabbe
Sekretariatschef, DLO

Det kunne man måske også i dagtilbudsforvaltningerne interessere sig for, hvis man gerne vil fastholde og tiltrække personale på dagtilbudsområdet. En ny regering kunne understøtte den udvikling ved at vedtage en ’fingrene væk’ grænse for, hvor meget forvaltningen skal regulere og bestemme om dagligdagen ’på gulvet’.

Stop besparelser på børn med særlige behov

Alt for få børn får den ekstra hjælp, de har brug for, også selvom fagligt velargumenterede vurderinger fra personale tæt på barnet tilsiger det.

De sidste mange år er der ikke kun sparet på de udgifter, der berører alle børnene i daginstitutionen, men også specifikt på børn med særlige behov. Det gør ondt at bevidne.

Eksempelvis sløjfede Københavns Kommune for et par år siden en pulje, der finansierede ekstratimer, altså ekstra personale, til børn der havde særligt behov herfor. Det kunne for eksempel være en børnegruppe, der blev stærkt præget af et enkelt meget udadreagerende barn.

Hvor personalet vurderede, at barnet var presset af en række årsager i hjemmet eller af egne tilstande, men hvor en ekstra voksen kun på det udadreagerende barn i en periode kunne hjælpe barnet til mere hensigtsmæssige handlemønstre.

En ny regering er nødt til at tage forældrenes valg alvorligt og give ordentlige betingelser for at oprette og drive små græsrodstilbud

Tanja Krabbe
Sekretariatschef, DLO

Københavns Kommune fjernede den mulighed og henviste til, at personalet kunne ringe til en konsulent og få gode råd. Men personalet havde ikke brug for gode råd, de havde brug for hænder til at skærme kammeraterne fra slag og øjne i nakken til at tage udbrud i opløbet. Den slags besparelser er vi nødt til at kunne rulle tilbage, hvis vi skal leve op til dagtilbudslovens krav om at børn skal modtage den støtte, de har behov for.

Tag forældrenes valg alvorligt

Endelig skal en ny regering tage alvorligt, at mange forældre i landdistrikterne og små bysamfund har brug for at kunne bevare de nære pasningsmuligheder, også når kommunen beslutter at slå mange institutioner sammen og flytte den kommunale pasning til en anden by.

En ny regering er nødt til at tage forældrenes valg alvorligt og give ordentlige betingelser for at oprette og drive små græsrodstilbud i det, man kalder ’privat drift’, men som har samme kvalitetskrav og tilsyn som alle andre dagtilbud. Skal forældrenes valgfrihed sikres, skal pengene følge barnet, og der skal være krav til gennemsigtighed i de tilskud, der gives til kommunale, selvejende og ’private dagtilbud’.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Tanja Krabbe

Sekretariatschef, Daginstitutionernes Landsorganisation - DLO
cand.jur. (Københavns Uni. 2000)









Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024