Partier anklager Ellemann for vildledning i sag om milliardindkøb af våben

Forsvarsministeren har vildledt og misinformeret Folketinget i sagen, hvor et milliardindkøb fra en israelsk våbenproducent blev hastet igennem på få timer, mener Konservative, SF og Enhedslisten.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Andreas KrogKatrine Falk LønstrupKasper Frandsen

Regeringen har vildledt og misinformeret Folketinget.

Sådan lyder anklagen fra Enhedslisten, SF og Konservative, der alle udtrykker dyb bekymring over, at nye og hidtil tilbageholdte informationer sår tvivl om regeringens begrundelse for tilbage i januar at hastebehandle milliardindkøb af israelske våben.

Altinget kan nemlig via aktindsigt afsløre, at tilbuddene, som den israelske våbenfabrikant Elbit Systems havde afgivet på blandt andet nyt artilleri til Danmark, først udløber ved udgangen af juni i år.

Men den information fik Finansudvalgets medlemmer ikke i januar, da forsvarsminister og V-formand Jakob Ellemann-Jensen gav Folketinget få timer til at godkende købene for i alt 1,74 milliarder kroner.

Det siger blandt andre Enhedslistens finansordfører, Pelle Dragsted:

"Det var ikke det, der blev lagt vægt på dengang i de informationer, som vi fik. Det virker, som om man skifter forklaring nu efter jeres afsløring."

Læs også

Da Finansudvalget 26. januar hastebehandlede to aktstykker om anskaffelserne lød forklaringen, at tilbuddene udløb fem dage senere, 31. januar.

"Det er meget alvorligt. Som medlem af Finansudvalget føler jeg mig misinformeret. Det gør mig dybt bekymret, hvis der ovenikøbet er givet fejlagtige eller manipulerende informationer til Finansudvalget for at få de her indkøb hastet igennem," siger Pelle Dragsted.

Konservatives finans- og forsvarsordfører, Rasmus Jarlov, kalder det misinformation og falske argumenter.

"Det er problematisk, at vi ikke får korrekte oplysninger, når vi skal træffe så vigtige og dyre beslutninger. Man må forvente, at de holder sig til sandheden, når de skriver til Folketinget," siger han. 

Fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) har – efter at Altinget har henvendt sig til ministeriet om sagen – sendt et brev til Finansudvalget med en ny forklaring på, hvorfor det skulle gå så stærkt med at beslutte indkøbet for 1,74 milliarder kroner.

Læs også

Plads på produktionsbåndene

I brevet og i et efterfølgende svar til Altinget skriver ministeren, at hastværket handlede om, at forsvarschefen anbefalede en hurtig proces, fordi det ville sikre en plads på produktionsbåndene i Israel så hurtigt som muligt.

"Hurtig leveringstid har derfor været central i genanskaffelsesprocessen – for at sikre operativ evne og for at fastholde kompetencer og de dygtige soldater, der gør tjeneste ved våbenarten," skriver Troels Lund Poulsen til udvalgsmedlemmerne.

Men den forklaring giver SF og Enhedslisten ikke meget for.

"Den behandling, vi havde af aktstykkerne – både mundtligt og skriftligt – efterlod klart den opfattelse, at der var en købsfrist. Og det var derfor, at der skulle slås så hurtigt til. Derfor skulle man springe normale retningslinjer over," siger Pelle Dragsted.

Pelle Dragsted vil nu bede fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen om skriftlig dokumentation for den ændrede årsag til, at aktstykkerne skulle hastebehandles.

SF's finansordfører, Lisbeth Bech, køber heller ikke ministerens nye forklaring: "Det her er en meget dårlig forklaring."

Fakta

Sagen kort

19. januar besluttede SVM-regeringen at donere Forsvarets 19 spritnye CAESAR-artillerisystemer direkte fra fabrikken i Frankrig til Ukraine, som Danmark ellers havde ventet længe på. Derfor opstod der et behov for at hasteanskaffe en erstatning.

Ifølge Forsvarets Materiel- og Indkøbsstyrelse (FMI) blev der derfor indhentet tre forskellige tilbud. Et fra israelske Elbit Systems, et fra franske Nexter og et fra koreanske Hanwha.  

Forsvaret var allerede tilbage i 2015 interesseret i at købe artillerisystemet fra Elbit Systems, men dengang blokerede Radikale Venstre og SF for, at man handlede med Elbit Systems. Virksomheden er nemlig sortlistet af pensionsselskaber og investorer over hele verden og er blevet kritiseret for blandt andet at producere den ammunition, som det israelske forsvar bruger på Vestbredden og i Gaza. 

Denne gang endte Danmark imidlertid med at købe både et ATMOS-artillerisystem og raketkastersystemet PULS fra Elbit Systems.

Det skete, som Altinget i februar kunne afdække, efter et ekstraordinært forløb, hvor Finansudvalget kun fik ganske få timer til at tage stilling til våbenindkøbet. Det fik hård kritik fra flere ordførere, der kaldte sagen for "fuldstændig uacceptabel" og "grotesk". Efterfølgende beklagede fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen forløbet i et brev til Finansudvalget.

Undgå offentlig debat

Leverandøren af de nye artillerisystemer og raketkastere er den meget omstridte israelske våbenproducent Elbit, som pensionsselskaber og investorer over hele verden ikke vil røre med en ildtang. I 2015 blokerede SF og Radikale for, at det danske forsvar valgte Elbits artillerisystemer. Otte år senere gik købet glat igennem.

"Jeg kan ikke undgå at få den tanke, at man bevidst har hastet de her indkøb igennem for at undgå at få en offentlig debat, der kunne have ført til en anden beslutning," siger Pelle Dragsted.

De konservatives finansordfører Rasmus Jarlov undrer sig også over hastværket. 

”Det bidrager til et billede af, at regeringen i den grad har haft en dagsorden om, at presse det her igennem så hurtigt som muligt. Det har været så vigtigt for dem, at de har følt sig nødsaget til at misinformere Folketinget og bruge falske argumenter," siger Rasmus Jarlov. 

Læs også

Nødt til at udtale kritik

Heller ikke SF's finansordfører Lisbeth Bech-Nielsen er imponeret.

"Det er meget utilfredsstillende, at man ikke kan få et præcist svar, når det handler om aktstykker, som Finansudvalget skal godkende med meget kort frist, og som koster utrolig mange penge. Der ved regeringen også godt, at de skal være virkelig præcise,” understreger Lisbeth Bech-Nielsen og fortsætter:

"Finansudvalget bliver nødt til at udtale en kritik på baggrund af det her," fastslår hun.

Hun vil nu tage sagen op med Finansudvalgets formand, Simon Kollerup (S).

Det er Kollerup åben over for:

"Hvis et medlem af finansudvalget ønsker en sag taget op, så sætter vi det selvfølgelig på dagsordenen," siger han.

Altinget har forelagt kritikken fra ordførerne for Forsvarsministeriet, men ministeriet er ikke vendt tilbage inden deadline.

Læs også

Fakta

Læs hele ministeriets svar til Altinget

"Donationen af samtlige af Danmarks CAESAR-artilleripjecer til Ukraine efterlod et kritisk kapacitetshul i Forsvaret. I lyset af den aktuelle sikkerhedspolitiske situation var der derfor behov for hurtigst muligt at foretage en genanskaffelse for at opfylde Forsvarets operative behov.

I den konkrete sag afsøgte Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse (FMI) markedet for en leverandør, der hurtigt kunne levere nyt materiel til Forsvaret og dermed lukke kapacitetshullet. Tilbuddet fra leverandøren indebar mulighed for inden for cirka et år at modtage tilstrækkelige systemer til at ækvivalere en hel artilleriafdeling. De hurtige leverancer betingedes dog fra leverandørens side af en hurtig reservering af plads på produktionslinjen, hvilket er baggrunden for ordlyden i aktstykket. Det var således ikke den kontraktuelle mulighed for anskaffelse inden for den opgivne pris, men derimod muligheden for prioritering af en dansk ordre på produktionslinjen som forudsætning for hurtige leverancer, der omtaltes.

Ingen andre leverandører kunne tilstrækkeligt hurtigt levere systemer nok til at opfylde Forsvarets operative behov. Derfor vurderedes en hastebehandling nødvendig, hvilket også blev begrundet over for de relevante udvalg i Folketinget."

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Troels Lund Poulsen

Vicestatsminister, forsvarsminister, partiformand, MF (V)
Student (Tørring Amtsgymnasium 1995)

Jakob Ellemann-Jensen

Fhv. vicestatsminister og økonomiminister, fhv. partiformand, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 2002)

Pelle Dragsted

Politisk ordfører, MF (EL)
BA i historie (Københavns Uni. 2001), master i retorik og formidling (Aarhus Uni. 2016)









Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024