Debat

Projektleder om kystsikring: Vi har brug for en samtale om, hvilke områder vi skal efterlade til naturen

Vi bliver nødt til at starte en dialog om, hvilke områder vi vil redde, og hvilke områder vi skal overlade til naturen. Kun med den dialog kan tage de svære beslutninger, skriver Niels-Kristian Tjelle Holm.

Jeg håber og tror, at vores politikere er villige og modige nok til at åbne op for sådan en dialog. Jeg medgiver, at det kræver ressourcer at holde en dialog åben, og ikke lade som om dilemmaerne er løst. Men det vil være det rigtige at gøre for at skabe et fremtidigt Danmark, vi alle kan leve trygt i, skriver Niels-Kristian Tjelle Holm.
Jeg håber og tror, at vores politikere er villige og modige nok til at åbne op for sådan en dialog. Jeg medgiver, at det kræver ressourcer at holde en dialog åben, og ikke lade som om dilemmaerne er løst. Men det vil være det rigtige at gøre for at skabe et fremtidigt Danmark, vi alle kan leve trygt i, skriver Niels-Kristian Tjelle Holm.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Niels-Kristian Tjelle Holm
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Slutningen af 2023 bød på vejrhændelser, der satte danske kyststrækninger under pres.

Temadebat

Hvordan kystsikrer vi danske boliger og ejendomme?

Ekstreme vejrfænomener fører til oversvømmelser af danske boliger og ejendomme. Med en kystlinje på over 8.000 kilometer er arbejdet med kystsikring af Danmark et kompliceret regnestykke.

Altinget By & Bolig sætter emnet til debat.

Hvis du vil deltage i debatten, er du velkommen til at kontakte debatredaktør Jonas Wiinblad Overgaard på [email protected] eller 43 14 08 30.

At klimakrisen allerede i dag påvirker vores vejr og miljø, er der ingen tvivl om. Selvom regeringens udspil til klimatilpasningsplanen er et skridt i den rigtige retning, kan jeg dog komme i tvivl om, hvorvidt planerne fuldt ud adresserer den virkelighed, der bliver vores og næste generationers fremtid: Det Danmark, vi kender og lever i, vil blive mindre, og vi bliver nødt til at prioritere, hvad der skal reddes.

Ganske vidst anerkender miljøminister Magnus Heunicke (S), at udspillet er første skridt på vejen, og at vi er i gang med at tilpasse Danmark. Men hvis regeringen reelt er indstillet på, at vores land skal tilpasses og forandres drastisk, bør vi straks indgå i en fælles dialog om, hvordan dette skal ske – og hvilke svære dilemmaer, vi står overfor. 

Læs også

Vi har byggeligt med bind for øjnene

Vores måde at indrette os på som samfund har desværre ikke været fremadsynet eller holistisk nok. Vi har bygget og udvidet levesteder i risikoområder, hvor vandet nu vokser som trussel.

Vi har lagt ressourcer i afgrænsede løsninger, der skubber problemerne videre. Den slags sker, når vi ikke prioriterer at samle eksperter og borgere i en konstruktiv samtale om, hvordan vi vil leve.

Vores måde at indrette os på som samfund har desværre ikke været fremadsynet eller holistisk nok.

Niels-Kristian Tjelle Holm
Projektleder, Democracy X

En sådan bred samtale er netop det, jeg savner i regeringens udspil og håber på at se snarligt. Reel klimatilpasning handler nemlig om mere end tekniske løsninger, som korrekt placerede diger eller sandtilførsel på vores kystlinjer. Det handler om, at vi tænker og afvejer, hvordan vi rent faktisk vil tilpasse os.

Der findes rig erfaring med at samle danskere, almindelige borgere såvel som eksperter, i en oplyst samtale om, hvad rammerne for Danmarks tilpasning er. Forskere, praktikere og andre eksperter skal være med til at danne og afgrænse et mulighedsrum, som danskerne så kan prioritere inden for.

Når vi går ind i en dialog, hvor fremtidens spilleplade er kridtet ordentligt op, kan vi seriøst diskutere og afveje, hvad der er vigtigt og realistisk for os. Den slags samtaler er vigtige, ikke kun fordi vi sådan skaber langtidsholdbare løsninger, men også fordi klimaforandringerne sætter demokratiet under pres.

Vælger vi at gå med en klimatilpasning, der bygger på ren teknik og en siddende regerings ambitioner og prioriteter, gør vi os, og alle danskere, sårbare for blinde vinkler. En national samtale, der munder ud i en helhedsorienteret og fremadsynet tilpasningsplan, vil altså være et instrumentelt greb, men også et stærkt signal om, at danskerne bliver taget alvorligt som demokratiske medborgere på en måde der rækker ud over valgperioder. 

Læs også

Politikerne skal åbne for dialogen

Hvis vi vælger at igangsætte en national, borgerdrevet samtale, bygger vi et mandat op for at tage de svære beslutninger i god tid.

Reel klimatilpasning handler nemlig om mere end tekniske løsninger, som korrekt placerede diger eller sandtilførsel på vores kystlinjer.

Niels-Kristian Tjelle Holm
Projektleder, Democracy X

Det gør os forberedte, ikke reaktive. Det gør at vi, før vandet går os til knæene, har formået at prioritere beskyttelsesområder og identificeret områder, vi vælger at fraflytte og overlade til naturens kræfter.

Det gør at vores kystnære lokalsamfund er bedre rustet til at gå sammen om at respondere ud fra det kollektive bedste. Det gør, at vi på forhånd kan prioritere og afgøre, hvordan vi skal understøtte de danskere, der må flytte eller omforme deres liv radikalt, som følge af vores fælles beslutninger.

Jeg håber og tror, at vores politikere er villige og modige nok til at åbne op for sådan en dialog. Jeg medgiver, at det kræver ressourcer at holde en dialog åben, og ikke lade som om dilemmaerne er løst. Men det vil være det rigtige at gøre for at skabe et fremtidigt Danmark, vi alle kan leve trygt i. 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Niels-Kristian Tjelle Holm

Projektleder, Democracy X

0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024