RealMæglerne: Stram kreditpolitik skaber ond cirkel for Udkantsdanmark
DEBAT: Kreditstramninger hos banker og realkreditinstitutter gør, at de ikke kan låne ud til samme risiko som tidligere. Stramningerne tømmer byerne i Udkantsdanmark for mennesker og gør udkanten til endnu mere udkant i morgen, skriver Preben Merrild Angelo.
Sofie Hvemon
RedaktionsassistentAf Preben Merrild Angelo
Direktør i RealMæglerne og BoligOne
I snart fem år har jeg hørt fra mere end 100 ejendomsmæglere, der samstemmende siger: Vi kan ikke sælge boliger i Udkantsdanmark. Bankerne og realkreditten siger nej. Det er i dag en af de helt grundlæggende udfordringer for Udkantsdanmark, at de, der gerne vil bo der, ikke kan få lov, fordi kreditgivningen er strammet til. Det betyder, at udkanten bliver endnu mere udkant i morgen.
Kreditstramningerne hos banker og realkreditinstitutter betyder, at de ikke fortsat kan låne ud til samme risiko som tidligere. Reglerne er blevet ændret, og hovedreglen er nu, at du kan låne til fire gange husstandsindkomst.
Men reglerne er også strammet op omkring lån til mursten, og erfaringen er i dag, at de fleste banker og realkreditinstitutter har tæt på ens regler for lån. Kreditpolitikken er tæt på ens, fordi de arbejder efter næsten samme regelsæt.
Debatindlæg kan sendes til [email protected]
Konsekvenser for Udkantsdanmark
Det har betydelige konsekvenser for Udkantsdanmark, og lad mig som eksempel starte i udkantsbyen Xkøbing, hvor en køber gerne vil bo. Familien har fundet en dejlig bolig til en god pris. Reglen om fire gange husstandsindkomst overholder de, men når de går til bankerne for at låne til huset, siger de alle nej.
For de er enige om, at Xkøbing er en by, hvor boligpriserne falder. Samtidig svarer bankerne venligt, at de kan få lov til at købe et andet hus i en anden og større by tæt på, hvor de vurderer, at boligpriserne ikke falder.
Det er i dag en af de helt grundlæggende udfordringer for Udkantsdanmark, at de, der gerne vil bo der, ikke kan få lov, fordi kreditgivningen er strammet til.
Preben Merrild Angelo
Direktør i RealMæglerne og BoligOne
Her er det, at det går galt for balancen på boligmarkedet, og cirklen uden ende starter. Ikke nok med, at vi svigter de boligejere, der allerede bor i Xkøbing.
For udover, at ingen kan få lov til at flytte til byen og købe et hus, kan de, der bor der i dag, heller ikke få én krone for deres hus, når de skal sælge i morgen. Cirklen uden ende er startet, og nu er det i hvert fald helt sikkert, at alle får ret om Xkøbing og faldende huspriser. Uden efterspørgsel tømmes byen over år for mennesker.
Fra nedrivning til opbygning
I stedet for at bruge statens penge på at støtte den lokale købmand, som ellers er et godt initiativ i øvrigt, så kan købmanden ikke overleve uden kunder. I stedet for at støtte, at huse skal rives ned, fordi de er blevet ”for grimme”, så kan vi vedtage at vende bøtten og bygge huse op i stedet for at rive dem ned. I stedet for at støtte lokale institutioner – som er et godt initiativ – så kommer der jo ingen børn til institutionerne, da der ikke er børn i byen.
Det er derfor forkert, at købere i Xkøbing ikke kan få lov til at købe i byer, de gerne vil bo i, på grund af værdiopfattelsen af mursten. Netop de købere kan være med til at vende udviklingen i eksemplet Xkøbing. Det er ikke kun forkert for de købere, der gerne vil bo der. Det er også forkert i forhold til de boligejere, der allerede bor der.
Derfor skal staten vende støttekronerne til Udkantsdanmark fra kun at rive huse ned til også at bygge huse op, så købere til Xkøbing ikke fortsat skal ud på det private pantebrevsmarked og betale en overrente for at bo i det Udkantsdanmark, vi alle i Danmark også holder af.